CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, June 4, 2010

Tak lama lagik..

Dah masuk bulan JUN kan..cepatnye masa berlalu..dah petengahan 2010.

Sket masa lg nk posa..
Pastu nak RAYA..!
Yayy~ taun ni raya ngan Tomei!waahh..first time raya ngan Imaan Tomei..

Beshnyaa..
sebenarnya aku dah stat intai2 baju raya..
Aku ni jenis xsuka pakai baju y hangat di pasaran..yakni ramai orang tgh pakai..
Ku suka kelainan gtu..
kuikuikui..piiiraaaa Lea!
erm, biasa laa, baju mmg homemade.. sama ada jait senirik, atau pun my Mom y jaitkan..
tp klu dah dekat2 raya My Mom mmg sibuk, maka harus dipercepat proses cari kain nih..

Ingat nak ajak Mr Asben serbu Jalan TAR..
bertuah dia nak g..
dengan nak hangkut tomei lagikk..
mau beli online (kan banyak skang nih..) mcm xbesh lak..

Ciri-ciri kain y ku suka
1) tak lebih dari 3 kaler..(taun ni tema COKLAT!)
2) corak y menyejukkan mata aku..
3) corak xbesar2 sgt..
4) nampak eksklusif..
5) kain berat/jatuh
6) xpanas/gatal
7) sebolehnya xyah lining
8) bleh/senang mecing ngan bj melayu Mr Asben n imaan tomei
9) yang XPAYAH iron..kihkih..

ingat zaman dolu2.. masa xreti jait baju kurung lagik..
My Mom seorang tailor..menjahit sejak 45tahun lepas..
apabila raya dah dekat, maka beliau otomatik menjadi superduper bz..

Setiap kali raya (dolu2 laa..) aku adik beradik dapat pakai baju raya pada raya ke2 atau ke3..
raya pertama kompem2 kena duk umah tgu org dtg je (pakai baju taun2 lepas), sbb baju raya tadak lagi.. My Mom bz sgt jait bj customer..
sedey kan nasib kami..hehe.
sekarang tidak lagi.. smda tempah awal2..atau jait sendirik klu dah xde choice..

Adik aku y ketiga (lelaki)..
setiap kali raya maka dia akan siapkan lukisan design bj y dia nak..
hamboihhhh..kami ni pun sume kena masuk Q
dia bleh plak siap design y susah2 lg..
baju melayu pun berfesyen2 bagai..
ala jersey laa..
butang cina laa..
banyak laa dia punya cekadak..baju dia sahaja amik masa 3 ari nak kena siapkan!

gtu laa, bila tailor mak sendirik..
sonang.. request je, pastu y paling besh..F.R.E.E!

wokei..bila aku nk p cari kain nih..
ada sapa2 nak hadiahkan Sutera Crepe kt aku!??
xpun sulam tangan bukit tinggi pun bleh jugak..
kwang3..

4 comments:

ayu said...

bestnya bila mak jadi tailor ni..hehe
sbbnya free kan..
dah tu boleh je tempah seberapa byk mana pun..hehe..
ayu pun tak tau bila nak survey kain2 utk baju raya ni..
selalu rembat dah siap je..
tp, tak leh la nak pakai kebaya thn ni..susah sikit nak menyusu nnt..so, go for baju kurung je la..tgk la mana2 yg ok..
tema tahun ni tak sure lg warna apa..
tp, ayu request kat en suami warna hitam..hehe

Imaan09 said...

tu laa..raya ni mmg kena pikir pasal baju y mudah bg anak nyusu..
wahh..hitam itu menawan!

KasehKu said...

Bila baju raya ku nak siap?
heheheheh..
Disebabkan tahun ni raya blah mertua dan 1st time raya nGan Kaseh kena la ada 2 tema.
Tema keluarga besar Meroon, kain skrg in progress pending kat sabah.
Tema Keluarga kecik, macam nak hijau pucuk pisang.
Pas aku cari kain nnt aku kasi kat ko eak.
Walaupun mak ku jga tukang jait tahun ni kena cri tukang jait snri sbbnya suami ku ckp da besar. Jait sndr atau tempah dan bayar.
Asik nak peri aje ngan mak sndr.
Hoooooo....

Imaan09 said...

ok..ok..sabo2..ikut turn ye..hehe.