CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, June 16, 2010

itu laa pasal

Pg tadi aku janji kt taska imaan nak antar susu tgh ari..
sbb aku bg 6 oz je..tu je y aku dpt sejak kul11mlm smlm
tp dari td aku pam dah dkat setengah jam, nak dpt 4oz pun susah..
huwaaaaaa..itu laa ko lea..culas mengepam..keja nk mengelat je.
bila dah smpi 20minit nk dapat 4oz pun, mula laa aku..
rasa cam ada je xkena ngan pam berjasa aku tu..
rs cam suction xbesh laa..
rs cm suction xcukup kuat la..
rs cam shield dia kena tukar lagik laa..
apa pun, aku tetap rs aku y salah..
just imagine..4ari..aku ada pam 1x sahaja!! tu pun sbb dah penuh sgt kt B..
sbb masa2 lainnya imaan mmg rajin 'bergayut'..
sbb tu laa

cemana nih..apa aku nak antar kt anak sayang aku nih..
xkan nk antar 4oz je..
td kul 12 tepon tanya , nasib bek y 60z pg td ada lagi..
huuuuuukk, kul 1.30 jap g aku nk pam lg..
at least klu total dpt 5oz, ok laa tu kan..
isk..aku jd susah ati..sbb tu sama kut..TENSION
hukk...nk wat cemana..ingat 'senang ati' tu leh wat2 ke..

kdg2 aku terpikir2 plan B..
ye laa.. aku kan xde stok..
KALAU laa tetiba imaan demand tinggi lg ke..
xpun tetiba aku kena g kursus/bengkel/konferen y outstation mana2 ka..
y xleh bw imaan..
aku nk bg minum apaa laa anak aku sorang tuh..
lg pun ada 16months to go! lamanyaaa lagi..
berjaya kah aku..huuuuuuu..
tidaaaakk.jgn patah semangat!
insyaALLAH ada rezeki imaan..

y masalahnya, bila imaan direct feeding ok je!
mcm pg td, aku gagah n gigih laa mengepam..pas dah lama, xdak dah laa y kuar..
memang rs cam B ada isi lg..
pastu dah dpt 5 oz, aku stop..
tetiba imaan nanges..bg direct bf..
ada! aku dengar bunyik dia telan..
huhuuu..Medela Harmony aku problem ka..?????
Stop it! ko mula laa lea!!
sila tuding jari di kepala sendiri!

p/s - plan aku utk arini..kul 2pm, antar susu kt imaan..klu ptg2 sket taska tepon gtau susu abis..aku kna laa balik awal arini, kul4.30 ke. trus amik imaan..supaya leh direct bf kt umah je.. :(

8 comments:

ayu said...

lea,

ketika ini la perlunya stok kan..
ayu pun sejak mengalami kelukaan ni, mmg kena top up ngan stok juga...
kalau tak, memang tak cukup...
danial dah la kuat menyusu..huhu..
sabar je la...

lea boleh try bangun tgh2 malam n pam (tp make sure time tu imaan tidur laa)
tak pun, kalau imaan direct bf sebelah lg pun boleh try pam juga...
cara ni berkesan kalau guna pam manual..
ayu dulu masa dlm pantang mmg guna cara ni..

all the best my fren..

Imaan09 said...

tq banyak2 ayu.. hope ayu skang dah 'sembuh'..
erm, dari dulu mmg menyusukan imaan sambil baring..so, cemana nk pam sebelah lg ek..senget-benget..haha..xpe, nnt nak try..sbb mmg time ni l
LDR baeeekk punya..slama ni biar je tumpah..

Selalu tpikir..klu laa imaan nyusu banyak cm anak ayu, huh, paraaak lea..

belogpizet said...

jgn putus asa n jgn tensen2...teruskan mengepam tu yer

AlongAzrina said...

Kena bertenang tu...tambahkan pengambilan b compleks(kalau amik suplemen la) di mana ia bersifat menenangkan kita dan banyak2 amalkan ya matin, al waqiah. Dalam penyusuan tak ajar ini kan...selalu pam pam pam tapi tak ajar ya matin hhehehe.

KasehKu said...

Butui222
Pam sambil nenenkan cara paling berkesan.
Jangan sia2kan LDR y ibarat syurga ibu mengepam.
Record paling mantap dapt 6 oz sblh sambil nenekan Kaseh.
Stok sgt penting.
Kita tak tau apa nak jd dimasa depan..
Huis.. pandai2 aku kasi nasehat di saat hati berkecamuk.

CHeeSYaNa said...

Sebab pressure kot.. Takpun, time pump, suh sape2 urut bahu.. bagi releks..
but, saya yg jenis susu kurang nie.. dapat 4oz dah kira bernasib baik dah.. huhuhuh :(

Imaan09 said...

belogpizet..tengkiu bnyk2

Along..insyaALLAH diamalkan, thanks 4 sharing

Lynd..peti ais aku peti ais org miskin, tu aa..kena berhijrah ke peti ais baru nih!isk..

Yana.. tu aa.. kena hepi2 laa kan..

ayu said...

lea : mcm mana pam sambil baring tu..hehe....
yg sebenarnya kedudukan posisi menyusu tu kena duduk sambil pangku anak (cradle position) ..so, sebelah tgn pangku kepala / bdn anak, sebelah lg apa lg...pam la..hehe....

ayu pun makin lama makin frust bila guna S3 ni.. bila nampak macam nak ok je, guna la S3..
lepas tu tgk, luka balikkkkkkkkk..aduh..rasa sedih giler...

la ni pun, mcm ala2 sedih juga + tapi tak mo tensen2...hari2 dok ambik stok je, stok sudah nak buat...