CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Saturday, June 19, 2010

tak berbau

pagi Jumaat smlm kami kemalangan
Kami = maknanya aku dan Ruhil Imaan..
ya..betul2 simpang nak masuk taska imaan..
dalam 20meter je dr taska imaan..
huwaaaaa..
aku nak corner kanan..
tetiba motor di kanan aku y sangat laju itu nk terus..
langsung dia langgar savy itam bergaya aku..
aku panik..xtau apa2..
las y aku dengar hanyalahh hon y kuat..tapi xpasti siapa y di hon..
tetiba je dh dengar bunyik kuat..
n aku jeling tepi nampak motor itu dah terbalik..
aku jadi xtau nak tekan apa..xsempat fikir..smuanya jd sgt cepat!
aku hilang kawalan, lalu terbabas ke longkang..
NASIB BAIK, kereta tersadai di longkang..
2 tayar depan tergantung..
so, keta tu stop je kt ctu..
klu ada tanah tempat tayar berputar, mesti g kemana2 lagi keta ku..
sbb aku jd xleh pikir apa..menjerit je..
Di sebabkan aku xlanggar apa2, so, xde hentakan y kuat laa..
hanya sebelum tu masa pakcik tu langgar aku..
huuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu..
sampai skang (nih dh tengah malam) aku masih terngiang2 bunyi hentakan tu..
ni pic keta aku..


Pastu ada beberapa keta berenti..
Pakcik td keep on saying y aku lambat bagi signal..dh dekat sangat ngan simpang baru nk masuk..
Saya ari2 lalu ctu laa pakcik..sy bg signal macam biasa..pakcik mana bleh potong kanan..!huhu
Aku sebenarnya bila nampak dia terbaring urut2 lutut dia y berdarah2 rasa sgt bersalah..walaupun aku xsalah..
sbbnya kami berdua ngan ruhil imaan baik2 saja..
maka simpati ku pada pakcik tu buat aku rs cam aku y salah..

las2 ada org pnggil ambulan..
pakcik tu di bawa ke hospital Serdang..nasib bek patah 1 jari kiri ngan cedera ringan je..
lutut pun ok, luka shja..
huhhh..lega..
masa mula2 aku tgk dia jatuh, dalam ati aku..
"aku dah bunuh 1 nyawa ke?"
walaupun tgk pakcik tu bergerak lagi tetap rs bersalah sbbkan dia cedera..
wahh..pengalaman y aku xlupa smpai bila2..

arini 8.30 pg sampai kul4 ptg uruskan menda ni saja..
sbb savy aku kemek pintu, patah side mirror, skirt abessss patah sana cini..tayar pecah 1, rim tguris..
so, agak banyak rosak..
maka, harus claim insuran..
jadi banyak laa prosedurnyaa..polis laa..
towing lagik,..
arini saja aku dah beberapa kali 'melukis' sbb nk gambarkan kejadian..
ni aku ingat nk lukis gak, utk koleksi diari maya laa kononnya..
sudah laa..xlarat dah aku nk melukis lagi..

pastu pakcik tu, xkan aku nk biar..dia indonesian, tp bukan PATI..
so, Mr Asben berbaik ati g amik dia kt hospital, bawa g balai complete kan report, tgu smua siap pastu antar depa balik umah..
Geram jugak bila polis kompaun derang rm300 sbb salah.. tapi stil bising2 suh kitorang bahagi 2!!
huwaaaaaa... aku klu bleh nak senangkan semua pihak..
tapi napa laa derang stil xpueh ati..
saman tu xleh laa eden nk nolong..itu kan kompaun, pakcik..
klu nk berkira sangat, meh tambah ngan kos kitorang lak, baru kita bahagi 2 sama rata, nakkk??
towing 150 + 400 penalty insuran aku sbb aku lesen P + kompaun 300
(150 + 400 + 300)/2 = RM425..nak ke?????????
huhuuuu..dah laa..mmg xleh nk puas kan ati semua pihak kan..
tp xpe laa..savy hitam bergaya dah di bengkel..ntah bila nak siap xtau laa..
apa yang penting, ANAK KESAYANGAN AKU XDE PAPE..!!
Malam nih ntah berapa ribu kali dah cium2 ruhil imaan..aku bersyukur sgt dia xpape..
sangat..sangat..sangat..sangat..sangat risaukan dia masa jd td..
bila keta dh stop, dia pandang aku buat muka terkejut, pastu nangis jap..
pastu trus aku bawak lari g taska dia..
pas dah settle suma bawa g klinik..just to make sure..
yang dia betul7 ok n xde kesan apa2..ALHAMDULILLAH, everything is fine!

Pengajaran
1) Sebelum masuk simpang tgk segala cermin..dan semua arah, xkira laa y xde possibility keta nak kuar tiba2 pun..
2) Make sure anda tahu selok-belok prosedur claim insuran, repot polis bagai..
3) simpan nombor2 tepon towing, ambulans, n semua contact2 emergency..sbb kemalangan mmg x berbau..
4) arini aku ditemukan dengan orang2 y besh2.. abang towing, kakak kt bengkel y panel insuran..


Nota hati
1) savy merajuk kaaaaaaaaaa? mentang2 avanza kuar arini..tp xleh dpt lg sbb plat number, tinted sume xbuat lagikk..
2) Baru je plan2 nk bershopping, xleh aa..fulus sudah negatif..banyaknyaaaaaa kena bayar..
3) Sian jugak aku kt pakcik tu sebenarnya..mmg nampak laa dia susah..tapi aku pun banyak nk bayar..huhuuhu..apa mau buat..??ke xyah kesian..??
4) Semua keta y berhenti tgk n tolong2 td, aku ucapkan jutaan Terima Kasih..korang mmg 1Malaysia!
5) xstudy laagikk aku

Kesimpulan

1) Aku xleh idup laa klu Mr Asben xde..huuuuhu.. dia laa tolong wat semua..aku ngan panik, ngan xleh pikir, mmg xleh nak buat pa2 dah rasa..lebiu dear!
2) Apa jua jadi kt aku arini, semat dalam hati..HIKMAH TUHAN ITU TETAP ADA..kena cari je, kt celah mana ia terselit2..

12 comments:

Nad a.k.a MamaZakwan said...

huisy..!!!!!terkojut eden!
alhamdulillah tak de apa2..
kete rosak takpe, bleh baiki n ganti
kalu anak? huisy, mintak simpang la..
bile baca jek tajuk entry & tgk gmbr kete
tak ingat ape dah...
TERINGATKAN KAT IMAAN jek!! (n ibunya juga!)

alhamdulillah..syukur sgt2...

CHeeSYaNa said...

syukur ler.. imaan tak de pape.. tp mmg simpang tu, kete sume laju... cuak jer...

ayu said...

lea, alhamdulillah lea ngan iman takde pe2.. itu yang paling penting.. yang dah jadi jadikan pengajaran, malang kan memg tak berbau.. selagi tak jadi sendiri, kita takkan belajar =)

umialya said...

Syukur, imaan x aper2..

Anna Da Lady said...

mek..yang insurans tu..ada sedara aku bg tau, kalu orang yang langgar kita tu salah, kita claim insurans depa..jgn guna insurans kita sbb nnt kita nyer ncb value kot tinggi untuk next year...

whiteapple said...

lea, terkejut aku, naseb baik ko ngan ruhil selamat..alhamdulillah...next time hati2 ye...take care

Imaan09 said...

Nad,makasih banyak2..mmg laa kita sebagai ibu, mmg pikir anak dulu kan..anak kecik lak tu..huuu

Imaan09 said...

yana..
memang pon, simpang tu sebenarnya ari2 saya berhati2 bila lalu kt ctu..tp xtau laa..menda nak jadi..yana pun ati2 laa lalu ctu

Imaan09 said...

ayu..
tu laa, malang xberbau..mula2 bangun pagi rasa semua biasa je, cam ari2 biasa..xrasa pape pun cam ada menda nak jadi ke..xpe, mmg btul2 mengajar laa

Imaan09 said...

umialya, tq banyak2..

Imaan09 said...

kam.. kakak bengkel tu kata..'klu nak langgar, langgar laa ngan lori ka, bas ke, motor mmg xleh cover kerosakan kita..sbb derang bayar brapa je setahun'
lg pun dia third party..
mmg NCB ilang pun..huhu..

Imaan09 said...

nuris..ok, tq..tu aa..nasib bek xpape