CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, March 1, 2012

Bersalin di AnNur

Hospital Pakar An-Nur Hasanah, Bandar Baru Bangi
Again..kt sini lagi aku beranak utk second baby
And again..dgn gynea y sama Dr. Khamsiah Hj Muda
pada aku, the best Gynea everr..

After 3 year..(branak kt Ruhil imaan 2009)
Selain harga pekej y lebih mahal spt Entry INI
Apa lagi y brubah??

sesampai kt hospital kul 4pg, sunyi..normal laa
Proses admission bjalan lancar..

Kali ni merasa labor room y berlainan dr y dulu
Mak bidan pun y lain gak, bkn y sambut Ruhil dulu..
by 7am bila shift btukar..dtg 2 mak bidan lain lak
Aku rasa 4org ni ja kut ada kt AnNur..termasuk y sambut ruhil dulu laa
Tapi smua sgt baik dan menenangkan
Bila aku nmpk kritikal, derang ajar suh tarik nafas ngan hidung,hembus ngan mulut
derang masih sengih2.. xde marah2..
tarik nafas n hembus tu..
Dek sakit y teramat, aku buat menda ni smpi mulut aku kering gila

Bab wad, aku mintak bilik sorang..xde rezeki,penuh masa tu
dapat laa y share 2 orang..ok laa kan
Klu ikut pakej..y ni harganya RM1390
Itu laa jugak amaun deposit y kena bayar masa awal2 masuk..

Ward ok..
Masa aku g air aircond menitik2
Maintenance datang sesegera mungkin dan terus baiki
Bilik air ok..aku pnah duduk wad y sama masa ruhil warded dulu
Aku rasa button nk panggil nurse dlm bilik air tu baru..
Dulu xde..improvement!

Bab gynea..haha, terbaekkk!
Doc sangat sporting..
sangat motherly.. ajar doa sakit bersalin..
asek senyum je kt aku walaupun aku tgh berperang..
bila dah settle smua dia dtg tgk aku y baru terjaga di atas katil labor room..
sembang2 mcm ngan kengkawan je..
pastu dah siap smua, Doc ucap tahniah kt aku..
siap peluk2 n cium pipi aku..
Ini laa faktor utama aku sanggup abes ribu riban kt AnNur ni..
dapat feel "doc - patient relationship"

Bab makan..so-so je laa..
Selalu aku dtg milo je minum petang..
Skang cadbury hot coklat..sodappp
Lauknya,bukan utk org bpantang laa y pastinya..
Terutama bab sayur..
Ntah..mungkin sayur tu sedap kut
Tp aku xmkn..asek2 sayur campur..kubis+kacang panjang
Lauk ok laa,ayam goreng kunyit,tongkol masak asam..

Dulu ada y gtau aku,klu mintak baju hospital ekstra akan dicas
Maka y kali ni seboleh mungkin aku pakai baju y sama
X kotor pun..duk dlm bilik sejuk..baring je..
Tp nurse asek bagi aku baju smpi 3 psalinan
Lapik tilam tu pun,dulu kna request klu darah terbocor ke kan
Kali ni siap2 dia bagi extra 2-3pcs,then keesokan harinya tambah lagi!

maternity pad.. aku ada bawak y aku punya..
masa dipakaikan kt labour room, itu aje laa y aku pakai y spital nye
masuk2 ward, ada sebungkus lg pad tu..
di luarnya ditulis dah nama aku..

sama gak ngan diapers baby..
aku bawak aku nye sendiri..
tp y spital nye tu 1 bungkus tu dah ditulis nama 'B/O ZALIHA'
so, time discas, aku bawak balik je pad n diapers tu..

ini kes bersalin taun 2009 laa..
aku tgk kt detailed bill..
disposable item = RM410
gilaaa.. aku pun xtau apa y mahal sgt
sbb tu kali ni seboleh mungkin aku xguna barang2 disposable spital

tapi bila aku nk kuar..
hanya tambah another RM 160 gtu..
itupun duit ubat2an y aku bawak balik..

maka totalnya RM1550 je..
murah gila aku rasa..
rezeki baby Nouri Ilham agaknya..
sbb aku berkira2, mayb akan cecah RM2k sbb smua harga pun dah byk y naik kan..
tp x pulak..

maybe sbb kali ni xbyk prosedur tambahan..
doc visit ada 1-2x je 
pas tu xde pitocin..xde vacuum..xde epidural (y akan tambah kos pakar bius lak pastu)
memang basic betul bersalin kali ni..

DISCLAIMER :
Entry ini ditulis berdasarkan pengalaman dan persepsi aku sbg patient kt AnNur..
dan mungkin kekaguman aku kepada hospital n doctor kt hospital ni..
lain orang..lain pandangannya..

kenapa kena ada disclaimer..?? sbb..
aku dah terjumpa orang2 y anti/xsuka ngan hospital ni..
ada gak org cmni..?
haha..ok, nnt kita cerita kt entry lain laa bab ni ek.

14 comments:

Munnafendy said...

murah...sebab betul2 basic.. =)

tak sangka ada jgk doctor yg mcm tu eh?

akma said...

kita bersalin nak tau berapa? 1st baby RM53, 2nd baby RM75 hihihihi

Nad @ MamaZakwan said...

takpela..mahal ke murah ke
utk anak2 sendrik jugak..
yang penting, anak+ibu sehat selamat gembira dgn servisnya..

nanti citer lagi! :)

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

wah mmg srnok dapat doktor yg friendly sgt camtu..sbb tu org suka bersalin di hospital swasta kalau mampu sbb layanan nye yg best w/pun hakikatnya sakit bersalin sama jerk..

eija kalau mampu nak juga bersalin swasta tp setakat ni mampu bersalin di hospital kerajaan jerk..tp alhamdullillah hospt kerajaan skrg ni pun layanan nye ok..

ayu said...

ehh..ok la rate mcm tu lea..untung la..

btw,epidural kat situ berapa ye? mesti dalam rm 600 ke atas kan..

sisanizu said...

Kira murah tu..bln 12 hr tu ada member brsalin kt annur smpai cecah rm4500++..brslin normal
..entah apa yg mahl sgt..eh ikin mawi pun brsalin kt annur kan beberapa hr lepas..

littlehumblelynn said...

Murah tuh .k.lin kena di azzahrah nearly rm2k.huhuhu

CHeeSYaNa said...

sempat jumpe ekin n mawi tak haritu? ehehhe.. dah ckp ngan hubby dah nak bersalin kat Annur for next baby, plus got a lot of recommendation for Dr Fatimah.

Tapi, betuller mmg ada yg anti ngan annur cam my officemate sbb anak die siap kena warded sbb doctor bagi ubat demam utk umor 2 tahun, padahal anak dia baru umor 2 bulan.. so, i think, maybe klinik dia yg kat bawah tu kureng skit kot? but, pakar mmg tiptop :)

Lea, paed dia camner? OK tak? So far, Zarif mmg g Dr Nazim kat Azzahrah and mmg dia ni best :) Nanti citer pasal paed Annur plaks, erk?

nur easy said...

mmg selalu berharap dapat y terbaik terutama masa dlm labour tu kan.. bayar berapa pun rasa bbaloi

hanimku said...

Saya surf internet tentang An-Nur.. terjumpa blog awak.. tadi saya baru call An-Nur tanya harga.. bagi saya, normal price ok.. tapi kalau czer macam mahal.. starting rm7200 betul ke ni? ke saya silap tengok... harap2 saya bersalin normal..

MY HaZ said...

annur??hmm..suka sgt dapat bersalin kat sini..
alhamdulillah.. dapat dr Fatimah yg sgt sgt friendly.. dah 2 kelahiran pon ngan doctor nie.. takpe la, mahal sikit pon asal berbaloikan...

amirazuan said...

Just nak tumpang tanye.., this hosp support beast feeding x?

Anonymous said...

just nk share sikit...bab gyne..Dr.Khamsiah mmg terbaekkkk!! dari awal preg chek up smpai laa bsalin n keluar wad.
bab pead pulak..sya prefer Dr.Nazim (az zahrah)
anak2 sya sume dgn doktor2 ni..

azeqa said...

Salam,

tumpang tanya, sepanjang proses bersalin and monthly checkup di annur ok x? Sebab sblm ni sy checkup under MO annur je blm ke gynae, n igt nak request Dr Kham utk checkup 7 month ni. Harga tgk reasonable cuma tadi nak call buat appointment sedikit takut sebab baca blog lain mcm2 experience ngeri dibaca bersalin diannur. Setakat check di klinik annur tu ok just lama menunggu je. So nak menenangkn hati tu mohon confirmation balim ok x annur :) lagipun ni first time bersalin so sangat takut :)

Terima kasih :)