CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, March 5, 2012

NOURI ILHAM BINTI MOHD ZARIF

 ENTRY EKSKLUSIF..!

catatan kronologi kelahiran puteri kedua kami..
eh..patutnya entry ni laa y mula2 skali kan..
ini dah berapa entry dah bcerita pasal bersaln..
entry ni plak y blakang2 ditulis kan..

20 hb 2 (isnin)..
langsung xrasa pape..
masih g kerja mcm biasa..tp sgt letih..
berdebar menanti 23 hb yang mana aku dijadualkan check up terakhir..
masa ni berharap gak baby akan kluar dlm 3ari ni (20/21/22 Feb)
tarikh cantekk laa kononnya..

21 hb 2 (selasa)..
siang
g kerja cam biasa..but g tingkat atas, mmg cari lif..
makcik dh sgt xlarat..tp stil xde show apa2..
kul 10 mlm.. merancang apa nak buat klu xbleh tdo mlm ni..
almaklum..makcik kan insomnia..
Last2..decided nak tgk CSI MIAMI laa..
kebetulan kwn dah bg lama dah copy CSI Miami season10..
tapi xde masa lg nk tgk..
tonton d laptop Mr Asben ja..cucuk USB

kul11 mlm.. dah masuk siri kedua aku tgk cerita tu, perut xsedap..
ehhh.. berkala pulak sakit perut nih..
waduhhhhh..xnak layan lg laa.. nk tgk Horatio dulu..

kul 12 tgh mlm..22 hb 2 (rabu)
cool je bangun amik hp.. buat mcm taip msg..
setiap kali contraction mild2 datang, aku catat masa..
eh..7 minit sekali.. selama sejam
dan turun 6-5 minit sekali selama 1-2 jam..
sempat jeling Mr Asben n Ruhil y lena dibuai mimpi indah

kul 2 pg..
xbleh jadi.. kena ready..
Mr Asben terjaga..aku gtau dia "ready ek..dah 7minit sekali.."
dia terkejut, n berdebar katanya..
aku tunjuk kt dia minit2 y aku taip kt hs tu
dia kata nak tdo kejap je lagi..
lalu kami berpegangan tangan
dan genggaman tangan aku y kuat bila contraction dtg mengejutkan tdonya..
pas 3-4x aku xkacau dah dia tdo..hehe..sian lak..
aku g ke dapur..cari apa bleh mkn..
bancuh milo 3 in 1..cari biskut..biskut xde..minum je laa
sbb pengajaran melahirkan ruhil..
xde tenaga, sbb bila contraction kuat dah datang, mmg xbleh nk makan dah rasa
sudahnya bsalin dlm kelaparan dan xbermaya..

lepas tu, dgn penuh konfiden..
aku menanggalkan barang kemas ku satu persatu (bunyi cam banyak)
sbb nk bertarung, bukan nk g dinner liplap2 kan..
simpan di tempat rahsia!

pastu cuba utk tdo..tp xbleh..
sudahnya aku xtdo spanjang malam laa..

kul 3.30 pg..mcm 3-4minit skali..dan makin kuat!
ehhhhh..anak kedua ni, mau terberanak kt umah kang..
aku bangun amik towel..
mmg dr ruhil aku buat..sblm g hospital bersihkan diri
berus gigi, mandi, syampu rambut
klu lama dah x..bleh cukur apa patut..*sighh*
siap sebelum kuar umah aku sembur Lancome Magnifique..
huhuuuuuuu..nanti xde laa nurse/doctor bau xelok kt kita kan..
ok..masa nk mandi, show suda ada.. darah!
ohooo..sungguh xsuka show jenis itu..
sbab smua org kata SAKIT!
ya..ruhil dulu pun show nye darah jugak..sakit kut..ntah, sbb aku xpenah turun air dulu

pas mandi gerak Mr Asben tdo..
n gesa dia supaya cepat2, sbb aku rasa sgt perut aku mcm dah jatuh/turun/rendah..
Mr Asben mandi, sumbat bekalan baju sket2 utk dia dlm beg..

then aku ketuk bilik mak aku..
ohh..ampun mak..sbb mak sgt terkejut..
pesanan y sgt ringkas dari ku..
"mak tolong tgk2 Ruhil tdo ya..nk g hospital dah ni.."
nasib bek mak aku xsakit jantung..
salam mak cium tangan.. then aku trus ke hospital..

sakit dah masa ni..tp bleh sembang ngan Mr Asben..
sepanjang jalan, berpegangan tangan lagi..

kul4 pg..smpai AnNur, Mr Asben daftar2 sket.. xsampai 5minit pun
muka aku dah kerut2 bila contraction..tp masih ok..
pastu trus ke labor room..

sunyii..oh..malam/subuh itu, aku sorang saja y nk beranak..
labor room lain kosong..
sorang nurse dtg, sapa aku, suh baring..dia pasang CTG..
tgu 20minit katanya..ok!
then Mak Bidan datang.. belek2 result CTG aku..
3minit sekali!
masa ni Mak Bidan tegur "eh..boleh sengih lagi??"
ya..aku masih stabil..
cek bukaan..lama jugak Mak Bidan menggodek..
4cm!
yang paling lega.. "cepat ni.. sbb pintu bukaan dah lembut"
huuuuuhh..
kemudian aku di promote ngan EPIDURAL..
"Saya nk tahan dulu.." ok..positif betul aku! hehe
pastu g tukar baju spital..
then bagi ubat berak.. terus aku berak pas 2-3minit sumbat ubat tu

kul 5.30 pg.. ehh..sakit dahh..sakiit..sakit!
belt CTG dah ditanggalkan..aku cuba berdiri n berjalan..
sakit sama je mcm baring..huuu
masa ni mula laa, xpeduli dah nurse datang perati aku..
maklum laa nurse xde kerja gamaknya sbb aku sorang je time tu nk beranak
datang pasang tag kt tangan laa..datang periksa tekanan darah laa..
bila contraction datang muka aku dah xleh maintain chomell dah..
berkerut2 seribu..

aku tanya "Doc Khamsiah cuti arini, dia datang x..?"
nurse snyum2.."datang..dah call, pas subuh dia kata dia sampai.."
ouhh lega..ari rabu mmg Dr Khamsiah off utk maternity check up kt klinik OnG
tp dah aku patient dia nk beranak, maka on call laa..

sepanjang sakit tu, antara menda y aku doakan..
JANGAN LAA NURSE MASUK BAWAK ALAT NK DRIP PITOCIN KAT AKU
sbb aku xsuka menda tu!
dulu dh penah rasa..sakit dan menyakitkan!
nama pun paksa..
Alhamdulillah.. sampai ke sudah xde

kul 6pg..azan subuh berkumandang.. Mr Asben minta diri nk solat
tinggal laa aku sorang2..
dlm 6.30 pg bila Mr Asben datang balik kt aku, aku dah mula sangat2 sakit..
cerita sakit tu dah cerita kan kt entry INI..

tetiba Doc Kham muncul..pasti la dgn senyumannya..hehe.
check bukaan..dlm ati berdoa..mintak2 dah bukak banyak..
yess..8cm..patut laa rasa mcm dah tukar nk jadi Hulk gaya aku..!
air ketuban dipecahkan! panasssssss..

aku berperang..nurse dah sedia alat2.. bukak plastik tu..bentang kain ni kain tu..
dalam sakit, aku happy jugak tgk smua tu.."dah nk bersalin aku!"

kul7.30 pg..Doc Kham dah mengambil tempat..
border..9-10 cm..
ayatnya.."kalau pandai teran boleh dah ni.."
smua dah ready..
nurse suh aku letak peha kt atas pad kt besi katil tu..
"klu xyah gantung kaki xbleh ke?saya xselesa.."
"posisi ni akan bantu awak meneran.."
ok laa..tp xselesa..orang kejuruteraan kata "TAK ERGONOMIK"

dah ready2..
TAPI..baby masih tinggi!
cancel..!
doc suh rehat mengiring..utk cepatkan baby turun..
Ohooooooooooooooooooo.. dlm 20minit gtu..
dulu, masa RUhil pun ini masalah aku..baby tinggi walaupun dah bukak penuh!
aku mmg xleh mengiring.. sbb sakit y amat..
di suruh mengiring kiri..
bila contraction dtg je,aku kiri kanan menelentang smua ada..
nasib bek xleh meniarap je..
20 minit ni gila azab..masa ni laa rasa mcm 'banyaknya dosa aku smpi aku sakit sebegini..'
contraction dtg seminit sekali..setiap kali datang selama 3minit!
MasyaALLAH..

disebabkan aku xtdo sepanjang malam..
aku rasa gap antara 2 contraction tu aku hilang sekejap..
xtau laa mengantuk ke atau tenggelam dalam kesakitan..
tapi bila next contraction datang..memang aku 'ada balik' menikmati sakit!

labor room aku jd tempat menyembang nurse lak..
ramainya y amat.. mungkin sebab nk tukar shift..dan y sakit masa tu, aku sorang je
derang duk kt sebalik tirai tepi katil aku..
selang seminit sorang2 dtg tgk aku yang dah xpeduli apa..
betulkan apa patut.. suh tarik nafas hembus laa..
ya nurse..saya dah buat..masih sakiiitt..
memang laa kan.. tu utk kurangkan je..bukan hilangkan!
tapi aku buat jugak

5minit terakhir tu aku dah meneran setiap kali contraction datang..
memang rasa nk berak tu xkuat pun!
so sia-sia laa usaha ku itu..
tapi contraction rasa lega sikit laa kan klu meneran2
cuma, tenaga habis klu buat banyak kali camtu..
biasa nurse xbagi kita meneran kan, tp nurse2 tu xkata apa pun..
(masa ni mak bidan ada 2orang..nurse ada 4-5orang-gila ramai)
aku terdengar mereka suh call handfon Doc Kham..
1-2 minit dia dah muncul lalu mengambil tempat..

aku masih meneran2 palsu..hehe
doc dah duduk depan kaki aku..smua dah ready..
"kalau ada rasa nk terberak, teran ek.."

tetiba datang rasa itu..
ya..memang macam nk terberak sgt..
dalam sakit tu, aku terasa DIGUNTING..tapi xsakit pun..
nurse tanya Mr Asben.."encik nk amik gambar x..?g depan sikit..tp jgn sampai nampak aurat ye.."
aku teran xbetul..teknik salah
tp saluran tenaga tu masih boleh menyumbang gerakan baby keluar ke bawah..
sesekali mak bidan gtau cara y betul, tp aku mcm xselesa meneran dgn cara tu..
aku teran gigi xketap..n aku xberapa tunduk smpi dagu duk kt leher tu..
tp stil bertenaga dan menolak ke bawah
so, mungkin masih valid dan membantu..

episod teran bermula..
dengar suara sokongan moral Doc Kham..
serta peringatan "punggung tinggi ni..rendah lagi.."
nasib bek diingatkan,klu x, rabak..

teran pertama..peritnya..terasa seketul menda lalu..

teran kedua utk abeskan..
doc xtarik keluar semua walaupun separuh badan dah keluar..
"sikit lagi.." arah Doc Khamsiah

teran ketiga.. sgt xkuat, bukk! terasa abes smua keluar..
lega!!

kul 8.01 pagi..22.2.2012..
dia sudah di dada aku.. 
puas!!
langsung hilang segala rasa..

terasa nk serah diri.. "ok..buat laa apa korang nk buat kt aku pasni.."
pastu nurse "inject peha sket ek,nk kecutkan rahim.."
angguk..tanda OK
pastu doc Kham "doc inject sket ye nak jahit.."
angguk lagi..tanda OK
Doc Kham.."awak nampak mengantuk sangat..doc bagi awak tdo rehat laa ek"
aku jawab "haah doktor..saya xtdo satu malam.."
masa ni aku rasa jarum jahit tu masuk dan keluar kulit aku..tp xsakit..
then nurse inject kt tangan aku..
pastu langsung xsedar apa..
bangun2..smua dah berkemas.. aku baring kaki dah lurus atas katil..
memang aku 'ditidurkan..'

ok..abes cerita di Labor Room..
layan gambar sket lagi..

Melihat dunia TUHAN


3.25 kg..
masa bersihkan

masa bersihkan jugak..


Senyuman pertama..
sekian catatan kronologi kelahiran NOURI ILHAM..

14 comments:

littlehumblelynn said...

lea

sgt ngeri tgk gambar nouri..

apapun pahala ibu yg sakit ketika melahirkan tak terkira oleh kita

subhanallah !!

littlehumblelynn said...

lea

sgt ngeri tgk gambar nouri..

apapun pahala ibu yg sakit ketika melahirkan tak terkira oleh kita

subhanallah !!

ch@ said...

the best moment in our (women) life rite? i love it, i suka kronologi kelahiran baby. rasa ada rama-rama dlm tmn walaupun sakit. maintain dgn senyuman dan muka comel. tahniah lea. awak berjaya lakukan.

pizet said...

sebak baca...teringat pengalaman sendiri..hehe harap2 lepas 3 tahun karang rasa lagi..sakit tapi nikmat melahirkan anak ni :)

bonda dadif aka akish said...

halamakkkk......seriau cmpor rase bestnye!!!!

sweet betol bleh snap gambo dan2 tuh..

=)

UmmiUmmarMuaz said...

sob..sob..sob..
kisah2 kelahiran mmg selalu buat kita menitik ayaq mata kan..apapun tahniah zarif yg dah play a big role..clap clap clap..

Nad @ MamaZakwan said...

sekarang : NANGES tgk gambar nouri!
rase sebak
teringat pengalaman sendrik
papa tak sempat temankan nayli kluar
takpe la takde rezki
apa2pun, tahniah zaa...
rase hepi sgt2 utk zaa n famili

eima said...

sgt menyentuh hati ... pengorbanan nk melahirkan satu lagi zuriat ko tuh ....

kesakitan yg ko alami sgt berbeza dan lebih dari aku tp aku boleh rasa kannya ... beshnye annur leh amik gambo ... buat kenangan ...next baby insyaallah nk booking jugak la annnur ...tp mmg la org kate klu kaki dok atas palang payah nk meneran... that y kat KPMC ari tu aku tak mo palang ....

diyana mahmud said...

bila baca cerita lea bersalin ni..rasa teringin nk tambah anak lagi..hehe

LiErOSe~QiEmi said...

Alahai... bace cerita ni, rase macam ada dalam situasi tu jugak... then teringat masa bersalinkan anak pertama...

tapi bila part baby dah kuar & ckp buat la ape korang nak buat lepas ni alaa bergenang airmata sama...

hilang segala sakit lepas dah tengok muka baby kan... Tahniah ye, comel gambar baby senyum tu hhihi

MyRule said...

Baby kita sama date la..sekejap teran. I teran banyak kali baru kuar.. Sgtlah x pandai..huhu

nur easy said...

subhanallah... pandainya nouri senyum

suhaina laui. said...

bestnyer sis...dapat gambar dlm lab room...

mama rifQy said...

alahaii..camne leh tertinggal ketapi ni!! dah bsalin ek..bestnye bace..xsempat nak khtaam entry lain...nak bace lagi la pasni..nak g keje dulu!! sonot2 bace entry bsalin ni..tingat zaman2 dulu..oh hoooooo..nak pregnant jugak!!