CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, March 16, 2012

TAK suka suami!

demi peningkatan bersama..
yang baik, kita gtau baik laa..
tp yang kena tegur/xbaik..pun kena gtau laa kan..
ada beberapa menda xsuka kt Mr Asben..

asek balik lewat..
kalau sesama balik lambat xrasa sgt..
tp klu aku tercongok kt umah tgu, pastu dia balik lewat..
rasa mcm sungguh laa xbes..
ayat popular setiap hari kul 6ptg..
"arini abang balik lewat sket ek.."
adoiii..sikit apanya klu dkat kul 9 baru sampai umah..
jarak umah ke tempat kerja lak, 15minit je nek keta
mm..tuntutan kerja.
mslhnya kdg aku boleh terima, kdg ada gak rs cm nk nek angin..
bila aku cm ibu tunggal menunggu..

banyak sangat geng main..
demi usaha nk kurus..
ari ni ada futsal ngan geng tempat kerja..
lusa ada badminton ngan geng tempat kerja..
pastu ari apa ntah ada futsal ngan geng sekolah lama lak..
EVERY WEEK!
setiap game 2jam..
klu kul 8-10, boleh lak usaha balik awal!
isk..isk..
game samada 8-10, atau 9-11 mlm..
y lagi aku nak ngamok.. kuar rumah setengah jam awal..
baliknye 1jam lewat..
Tak adil di situ ya!
dulu2 ada geng men basketball..
skang xberapa nak ada.. (susah nk cari org men basket ni..)
pastu kegilaan bersukan ni terjangkit dari adik aku laa ni..
melabur ratus2 ringgit beli cmacam!
raket baru laa, kasut futsal laa.. stokin bola laa..ggggrrrr.!
aku selalu ulang gtau..
"eh..klu atlet pon dia men 1 game je.."
korang ni smua nak men..

tegur umah xkemas..
ohooo..itu laa dia orang xbuat kerja rumah bila bersuara..
dikatanya dapur nampak semak..
kalau sempat memasak pun kira rahmatttt!
nak sedia menda nk masak 1 kerja..
nak masak 1 kerja.. nak cuci pinggan mangkuk 1 kerja..
dah laa kejar2 nk masak...
bukan setiap hari kita sempat mengemas dapur semula sampai jadi berkilat2 dan mop lantai bagai..
kalau anak reti tolong kemas xpe jugak..ini "kemas" kut lain ada laa..
bila ditegur gtu, nak aje aku suruh try masak seminggu berturut2..
nak tgk, boleh maintain ke smua tu berkilat..
isk..orang laki..macam tu laa..

secara xsengaja mungkir janji
selalu janji ngan aku nk tgk movie mlm2 laa..
nak tgk bola sesama la..
aku dah besar hati dah..
tp bila dah landing atas katil..terus lena x ingat dunia..x ingat janji
last2 aku layan sengsorang.. :(
aku pun paham..
berjanji ngan mata..memang kadang terlena, nak wat cmana..
dah tu xyah laa janji ngan aku cmacam..!
dah bagi janji palsu arini..
esok lusa janji lagi..itu y xpuas ati tu!

x endah?
Mr Asben jenis fokus.. 
makan fokus..
membaca fokus..tgk hp pun fokus..
so, bila aku bersembang dgn beliau sesambil..
jadi laa mcm aku cakap dgn dinding..
kwang..kwang..
sedih lagi hati si isteri..
kadang aku dah siap cerita 1 menda..
sampai abes 1 pun x di dengarnya
huwaaa..
ada mood baik, aku ulang cerita lg..
klu nk merajuk.. biarkan saja cerita 'sehala' tu..

ok..sekian luahan hati..
lain2 hal..suami Mr Asben mmg tebaeeekkk..
kira ada 1001 kebaikan..
maka kira halal laa aku tegur yang beberapa ni je..

adiah arijadi aku..mgu depan..
xmintak emas permata ribu riban pun..
klu dapat ubah perkara2 di atas..pun dah memadai!

16 comments:

suhaina laui. said...

huhuhu...mcm same je kan...myhubbylak suke minum n sembang dgnkwn2 kat kdai..nk2 kalo mlm minggu...yg xbest rmai lak yg bujang tu y geram...skali tgur skali ok....last2 wat bodo ajelah!

:: Mrs.Eady :: said...

hehehhe...rajuk rajuk rumahtangga :)

Sidratul Muntaha said...

klu aku
buat perang saraf jerlah..
nak mingle dgn kwn boleh
tpi tak lebih la sejam and jgn kerap sgt
jgn jdi rutin
mcm2 hal boleh jdi
bini yg tinggal kat rumah ni lagi elok jaga
safety..
totally safety..
skrg,mcm2 hal jdi.
tkutnya...

Yaati Nor said...

dari mula2 kawin klu en asben gi main futsal saya ikut..mlm nie dia ada game lagi..tp den rs dah tak larat nak ikot kot..baik layan adnan sempit dgn zahra..hehehe..sbb lepas main kena lepak dgn geng2 futsal yg hapak2 dgn peluh tu..nak mkn nasik bagai..lps tu zahra time kol 10 pm je dah start engine tok tido..huhuuhu tak larat den nak layan..tapi ikut best gak..heheh yg tak best sebb tak larat..den klu berjalan no 1..klu penat komplain..hihiih

ch@ said...

muahahaaa. so far so good. rasa stres bila anak dua, aktiviti dia kat opis bertambah-tambah la gamaknya kan. mujurla abi jns memahami, bila dah skali tgk muka ai yg mcm hulk, dia tau dah nak buat apa.

Nad @ MamaZakwan said...

encik zarif...!!!
tolong baca entry ini,huhu!

semut-terbersin said...

Hoooooooo lea bleh tak saya nk pinjam entri ni nk sound somi saya? (tuk part no 1n 2 tu je).. Keke Sebijik okeh part main games tu.. Bdminton lah futsal lah.. Kadang2 team kat office dia buat event main boling lah, archery lah, laser tag lah..Brg2 sukan dia tayah cite lah brape byk dia buat koleksi! Kejap lang bli kasut futsal, pastu kasut tuk main bdminton plak.. Pastu kasut joging plak..raket bminton ada sampai 4! Dr yg murah sampai ke mhl! Pastu tetibe beli pingpong bat plak, pastu kang bli jersey nk main bdminton plak.. Beriye ok! Geram btul! Blk lmbt pon satu hal! Dah ler keje 12 jam pastu blk lmbt lg, brape jam je dia ngan kita? Merajuk tau ati ni! Kita kalu bleh nk gak la dia depan mata kita, ye tak? Pastu kita sorg2 terkontang kanting jage anak2!..anak sorg dulu bleh la.. Dah 2 ni agak fengsan jUgaklah melayan pe'el msg2.. Tu je 2 saya tak puas ati.. Lain2 saya ok je!akaka tayah lah suh hubby memasak! Hubby saya sekali je dia masak, kecahnye dapur umang aih kalah mcm seminggu tak berkemas dapur! Tp ok lah hubby saya jenis tak pnah komPlen umah sepah/dapur kecah.. Walopon begitu, saya ttp sayang suami saya(eh tibe2!)..wakaka

are-U said...

lea,
sokong la bab main tu.. kita usaha balik awal kan, masak, ingat leh duk2 satu family bila dah malam.. huhu.. ari selasa badminton, rabu futsal, khamis bola tampar, jumaat basikal lak.. huahua.. makan dalam je, bila balik diam je tahan sedih.. hehe.. nasib baik la jup je smpan dlm hati.. rasa2 lau pmpuan lak sibuk camtu.. isnin aerobik, selasa renang, rabu kelas masak, khamis party tupparware.. hee.. macam mana la kan.. hee.. asam garam hidup rumahtangga =)

nur said...

hahahaha, luahan hati yg patut di baca en suami... Insya Allah semoga dia berubah sbg ganti hadiah birthdya.... ekekekke

littlehumblelynn said...

Lea,
suami kita selalu blk awal,wife dia yg memjg blk lewat
dia x suker kuar dgn kwn2,,mmg family type
x suker sukan.alhamdulillah :-D
tp plg suker membazir duit beli gadget ntah apa2
x suker nk berbincang
selalu rasa dia plg best!

dan wife dia selalu stress!!!!!

Mama Lynd said...

Haaaa.. Buat aku rasa bersyukur dapat suami buta sukan..Buta berkawan.. Tapi ada sesetengah buta tu yang buat makan hati jugak.. Jom sayang suami masing2..

ayu said...

hampir sama juga situasi kita..hehe..tak pe la lea, mana boleh bertahan, sila la bertahan....kalau tak, luah je la... harap2 ada keajaiban berlaku ya

pizet said...

bab balik lambat tu memang boleh mendatangkan makian..haha sungguh x leh kompromi..tapi bila tegur kejap je baiknye..lama2 karang ulang balik... nasib la sayangkan encik laki tu kalau x? haha

MaryaYusof said...

As salam Lea,

Bak kata ibu saya, "Nasib baik dia gila bola, klau gila lain (perempuan) macamana?" Hb saya mmg hantu bola, futsal, video game, seorg yg agak pelupa, kaki sepah, jenis tak endah @ xfocus apa yg kita ckp...

Kekurangan nya itu menjadikan saya semakin syg & cintakan die...(Walaupun kdgkala geram sbnrnye)

Sebagaimana dia juga menerima kekurangan sy yg sgt suka bershopping(membeli brg yg kurang perlu), kuat merajuk, moody, angin tak bertempat...Syukur dia masih sygkan saya...hehee

Semoga kasih syg kita pd suami tiada sempadan insya'Allah hingga ke syurga... Amin~

MaryaYusof said...

Lupa nak jwb soalan kamu tu, sy ikut suami bertugas di sini... Dulu bekerja tp skrg ambil unpaid leave :)

CHeeSYaNa said...

Tang balik lambat tu mmg lemah ler.. Kadang2 biler dia cakap "harini sayang balik lambat skit, boleh?" then, i reply "can i say tak boleh ker?" huhuhuhu..
kadang2 rasa cam nak g out station 1-2 minggu.. tgk camner bleh tak dia handle, tp confirm2 le yg jadi mangsa is my MIL.. sudahnyer, mmg try sangat2 utk avoid out station.. huhuuh

P/S: Sometimes, my hubby baca ur blog ni.. hhihihi.. So, hubby, if u r reading this.. please take note.. eh, bukan take note.. please take action.. hihih <3 u!