CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, March 15, 2012

Double Trouble

Mak Tiri
..itu laa diumpamakan perangai aku kt Ruhil Imaan skang ni..
adoii..sejak anak dua ni, pusinggg kepala..
rasa nak tangan banyak macam patung Budha..

yang dah rasa penangan anak dua cmana..
dan anak mungkin lebih dari 2 orang..
jangan laa gelakkan makcik y kekalutan ni..
aku tau, ini baru permulaan..
dan kira masih nasib baik sebab mak aku ada..
minggu depan mak aku dah balik kampung..huwaaaaaaa..
makan megi laa aku.. mandi sehari sekali laa aku..

xmenang tangan..
adik ok je.. susu, tdo..susu,tdo..
kakak tu y selalu buat aku kluar suara tarzan..
Ruhil the explorer!
haihhh..

TAK nak g taska..itu laa punca segala..
duk umah, jawabnya boring laa..
bila boring mula laa ntah apa2 dikerjakannya..

tgk DVD..
kami hampir muntah hijau 1 famili..
ini bukan baru, tapi sjak aku ngandung lagi..
ruhil sukaaa sgt ulang tgk cerita2 kegemarannya..
1 ari sampai dkat 10x!
xbagi, dia eject DVD sendiri, buh sendiri..
apa nak kata..
sian nenek xleh tgk berita..ibu n bapak xleh tgk bola!

kejap nk susu, buat susu dia kata nak teh..
jap g dia mintak limau, dah potong, dia nak epal lak..
bagi epal, dia kata nak pear!
nak star..tuang cereal, dia tinggal mcm tu ja..
last2 penuh meja!

meh mood nak 'belajar'
di tuangnya smua depan tv..
buku, menan..bersepah..!
dak cit ni mmg xreti nk kemas balik..

belum bab men bedak, men segala cecair y bleh tumpah..
main2 kata nak berak, bila beriya angkat bawak duduk atas bowl, xde pun..
pastu kencing, cuci sendiri smpai basah baju dan basah smua!
jadi alasan nak mandi..
pastu perangai malas nak pakai seluar semula bila kuar tandas..
isk!

meh adik nak mandi, dia masuk dulu dlm besen mandi tu..
adik dah menggigil sejuk sbb dah togel..
yang dia duk berlengah buat ala2 pool lak!
aku dah suh cepat 3-4x.. mula laa kuar suara tarzan again..

cmana ekkkk!!!!!?
buntuttt aku memikirkan apa nak buat..
mmg kena terima dan tutup mata tgk umah bersepah..
bab ruhil..time aku marah..
kadang aku treat n expect dia mcm 4taun lebih..
yang boleh paham n patuh dgn cepat..
memang kids are smart..boleh paham apa aku cakap..
tapi cause n effect tu xbleh nak buat lagi..

aku klu bagi arahan "jangan kacau"
dia ulang KACAU jugak, boleh lagi..
bila dah start rosak/tumpah/koyak..
memang dapat sedas dua..
pulas telinga..cubit..
bila dah calm down..sian lak aku
baru terpikir, dia baru 2tahun 4bulan!
huhuuuuuuuu..

alahai anak..

14 comments:

Travel&Food Lovers said...

lea,

aku xblh nak bayang mcm mana hg jd tarzan...sbb slama ni hg adalah sorg yg very soft spoken...hehe...

ruhil nak perhatian lebih...dia tkt hg xsyg dia lg...tu yg mcm2 perangai kuaq...

Mama Rayyan said...

Akan turut mangalami nasib yg sama lebih kurang sebulan dari skrg...he3 sabar byk2 ye,mayb ruhil tu nak attention lebih je kot,sbb skrg kena bersaing dgn adik plak.Insyaallah lama2 ok la tu.

bonda dadif aka akish said...

siyes bace n3 nih ade rase klaka...

tp....ade tpnye...aduyaiinye.....rase seriau jugak pasal...daku pon akan menghadapi situasi yg same....

sedangkan...adik baby tak kuar agi..aku dah hari2 jadik tarzan...hari2 dah jadik raksasa....
=)

haila anak....dimarah salah..tak dimarah pon salah....

=)

syuhadah said...

huuhuu...kena siapkan fizikal dan mental ni bila dina dah besar sikit ni...kadang2 tu mmg rasa mcm nk mengklonkan diri sendiri jek...byk2 sgt bnda nk kna buat...tambah2 klu dia wat pemerapan bersepadu...apapun x leh wat...

Cute Mum said...

huhuhu.. nampaknya camtuelah jugak kedaan kami lepas nie bila dah beranak dua..
dania sekarang nie pon dah mula buat perangai.. nak bermanja lebih.. kadang tak terlarat nak layan..
dugaan..

nur easy said...

sabar..tp kadang2 ttu xsabar jg dibuatnya kan.. dia nak tarik perhatian tu rasanya.. ;)

dah ada kawan nak main, tp kawan barunya kecit lg nak di ajak main.. hehe

pizet said...

dia take time nak accept dia dah jadi kakak tu..need lebih attention dan memang menuntut lebih kesabaran dari parent dia..huhu x jadi la hantar taska ek? kalau antar rasa x la nak marah sangat..haha macam mana la mak2 yang fulltime housewife ni...pz kalau duk sehari ngan anak2 pun jadi tarzan gak

MyRule said...

I pun alami benda yang sama. Bukan nak marah..TERMARAH. Ammar suka sgt terjah adik dia. Konon nak gurau2 ngan kitaorg. Terjah adik..and kitaorg kejau.

So, penyelesaiannya..adik dok dalam playpen. Tapi kesian plak bila tgk dia tinjau2 adik dia dari tepi or cari2 adik dia..huhu

ch@ said...

muahahaaaa...haahaaaa...haaaahaaaa.
sabar ajelah puan lia oi. dapat perangai macam auni, lagi masak. sampai tahap fengsan.

ka . ka . mim said...

huhu..senasib lah kite, kite lg lah xde org tua pn time berpantang, sebelum ni ayah iman asik cuti je sbb riso kami kt umh, tp sejak mgu lepas mmg kami ber 3 jer kt umh, stress gak bila tgk umh x terurus, masak pn mlm je trus utk mkn keesokan harinya, risau cmne la bila dh keja nnt, so far iman akn leka kalo bukak karton tp yg x thn nya bila die nk susu, mst xleh tawar2, nk time tu jugak, bila sesorg, adik ngh nyusu cmne nk g wt susu die smpai die merayu2 ckp pliz bagai tu yg kesian sgt time tu

Nad @ MamaZakwan said...

okeh..
dah mengalaminya!
sampai sekarang pun masih mengalaminya
beza, dah kurang sket la berbanding sebulan awal
mmg hangeennn 1 badan!
nak wat cemane..? mmg kene sabar byk
sangat byk!
pastu cube cari 1 masa bile adik dah tdo, peluk cium bagai kat ruhil n sambil2 tu bgtau apa dia buat tu buat ibu penat..
dalam nada lembut..bukan marah2.. ;)

Zie said...

Emm sama je... macam tu jugak... dulu anak sorg rasa ok lagi... bila anak dua ni kadang nak makan pun tak senang.. apapun gumbira melihat perkembangan mereka..

syo bila tengok mereka bermain sama2... gelak tawa...

bab gaduh tak yah citerlah.
memang kering kerongkong ni bercakap...

apapun ank permata hati ibu dan ayah

suhaina laui. said...

sis...same la...sue hari2 mau sakit kepala dgn akif...mmg duk dgn mak tp mak pon xlarat...bila hubyy ckp nk antar umah mil kecianlak die duk sane...tapi kekdg terpaksa gak....rumah dh mcm ape dh....ank 2 rase mcm dh terlbh huhuhu....

nur said...

si kakak nak perhatian tu... mungkin boleh libatkan si kakak dalam urusan pantang... tolong ambil barang2 mcm diaper utk si adik ker... kalau boleh masa baby tidur cuba entertain si kakak :)

Alhamdulillah, akak tak pernah hadapi situasi mcm ni... tp nak bagi tips tak pandai la pulak... huhuhuhu