CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, March 6, 2012

PANTANG..dah tercemar??

xsampai 2minggu lagik..
tapi dah huru hara.. 
aiseh..

Bab makan..
mak mentua dah balik.. 
tinggal mak aku je..
ari 2-3 mak aku masak sayur air sawi+LABU kt aku!
aku tanya mak mentua aku "bukan xleh makan ke?"
then mak mentua aku y baik ati tu tanya mak aku "dulu makan ke..?"
mak aku kata.."haah..ok je.."
then mak mentua aku decide..BOLEH laa..klu mak kita dulu bleh

itu masalah besarrr tu..
sbb mak aku memang banyak y boleh..

berbalik kisah sang labu..
aku mkn ngan mak mentua aku..y sawi aku makan..
y labu semua aku tolak kt mak mentua..
mak mentua sengih2 saja..
mcm tau pendirian aku..

ari2 seterusnya, mak aku mcm perasan je aku xsentuh sang labu bila dimasukkan skali..
maka dia xcampur dah..
aku pulak mcm xsampai ati!

maka apa di masak aku belasah..
makin lama memang makin longgar laa disiplin pantang aku
semalam ayam masak kurma..ada kentang2 y besar2 n banyak..
pastu sayur sawi masak lada hitam..smlm aku jumpa banyak pulak kacang panjang..
adehhh..kesian jugak, sbabnya mak aku y masak utk 1 umah..
utk adik2, utk Mr Asben..
n resepi y lain utk Ruhil Imaan..
klu aku demand2 sgt, sian, sbb mak aku nk handle Ruhil lagi..
nak menjahit baju lagi..
xsampai ati aku nk susahkan dia ngan kes pantang aku y xketahuan hala ni..
dia dah datang jaga aku pun dah kira bertuah kann

serius bab pantang ni sebenarnya memang memeningkan laa..
aku search menu2 bes.. 
BANYAK GILA y bagi resepi ikan bilis..
mak mentua aku kata jgn mkn lagi..
pastu mak aku plak xbagi makan daging..panas katanya..
ada kata jgn mkn mnyak2 n santan2..
banyak je resepi y campur santan & minyak..
mak mentua aku pun xkesah jugak bab tu..

betul ka makanan pantang ni ikut negeri..??

pening makcik!
xtau nak ikut y mana..
AKU TERSEPIT..toloongg..
kadang bila aku gtau mak aku, dia mcm pelik..
berkhasiat tu..napa xbleh makan????

aku search2.. aku suka pendapat ni
"xde menda y pantang.. semua menda boleh makan..
tp try sikit2.. klu xde masalah, boleh teruskan..
kalau xtahan, jangan makan.. badan kita perlukan tenaga..makan je!"
boleh pakai kaa??

Alhamdulillah..amalan lain masih jalannn..
Berurut dah complete..3 ari jek..
sampai hari ke-10 aritu masih mandi air daun2 tu..
pastu bekalan daun dah xde..stop laa..
param 15 peket tu masih dlm proses nk abeskan..
tungku n bengkung masih on..
minyak panas2 satu badan masih on..
stokin pun masih on..

Mmm, penimbang tarak laa kt umah ni..
napa makcik rasa makcik masih gomoks..
dan perut masih gelebeh2..??
Mr Asben kata y perut tu mana ada cara lain..SENAMAN!
ya ka???
adehhh.. amalan2 y senarai kt atas tu pun amik 3-4 jam sehari..
klu nk tambah lg xtau laaa..
mana kilang susu lagi nk kena beroperasi dengan jayanya!
 mana tesis lagi nak tulis..eee..lupakan dulu jap y ni!

smbung sket lg..lupa lak cerita..
saya rasa KAKAK NI betul laa..
awal2 dulu saya banyaaak makan ikan kering/ikan masin je..
sbb nak abeskan haruan n talang tu cecepat..
bila susu tumpah kt baju..
baju berbau..
even dah 2-3x cuci, tetap meninggalkan bau hanyir..
aiyaaaaa..baunya sebijik mcm bau ikan masin..
huhuhuuuuu..

14 comments:

Ina Hashim said...

salam

akak setuju dgn pendapat tu...try sikit2 dulu,kalo badan serasi n xde efek then boleh makan...

Nad @ MamaZakwan said...

tersepit camtu
sorang mak sendrik, sorang lagi mak mertua..
tu sbb kite prefer pantang sendrik je masa nayli ni..
ksian gak kat mak zaa..
pe kate
suggestkan masak senang2 jek utk zaa
cth cam bening sayur dgn ikan bilis goreng+lada hitam

kite dulu tiap2 ari menu yg sama
bening brokoli bykkan halia
dengan ikan bilis goreng minyak sket gaul dgn lada hitam tumbuk
tiap2 ari
alhamdulillah..berat pun kurang heheh...
aih, sedap plak menu msa pantang aritu ;)

MyRule said...

my mom pun simple jek bab pantang. Makan pun dia suruh rasa skit dulu. I ok jek..as long as berkhasiat. Bab lain i yang skip2. Param, berrurt, mandi air herba semua tu buat la. Ikut apa yang ada. Bengkung pun ader TERskip..huhu. Stokin i pakai..just baju panas tu i x larat sgt nak pakai.

Mama Lynd said...

Mak aku xder sangat bab "xbleh makan" tp y penting perati samada ada kesan kat bby ke tak. Mak aku lebih tekankan y "perlu" dimakan dalam pantang. So apa y perlu kita makan la mcm u baikkan luka ke, kecergasan ke, so bila fokus pada apa yang perlu kt jd xder la pikir panjang sgt boleh ke tak boleh makan. Paham tak?

nur easy said...

itulah.. lain2 caranya kan menu pantang..

saya dulu straight 44 hari main course nasi panas + air asam jawa dgn hirisan bwg halia. cukup!. hehe kalu dpt ikan bakar tu kira bonus la

~najwa~ said...

salam, kalau cerita bab berpantang ni (especially bab makanan ni) memang akan berlaku confusion macam ni,
ada kata boleh, ada kata jgn....

rasanya bergantung kat kita, kalau badan okay, boleh terima, makan je.
org kata sayur ni sejuk, tak elok. tapi kalau tak makan sayur, nahas la sembelit ;)

cumanya jaga apa yang kita makan sebab kita breastfeed, nanti anak kembunng, kita juga yang tak senang duduk, ehe.

UmmiUmmarMuaz said...

aku pun dulu ada confuse sket..kalu ikut mak aku, minyak2, santan2 xleh makan.tapi mak mentua aku beberapa ari pas bersalin dah masak tu utk aku..tapi aku makan je la..sbb so far dari ummar dulu xda efek apa pun.

apapun, betul dah apa yg hg buat tu
->berkat jaga hati mak. = insyaallah walau hg makan apa yg org kata xleh makan pon xkan ada apa2..

pizet said...

to play safe better makan yang yakin boleh ja...kalau x aci redah boleh ja try2 tu...badan kita nak pakai lama..kena pantang sikit, perut menggelebeh tu kalau ikut mak pz kena rajin bertungku sebab dah 9 bulan dia membesarkan..nak ambik masa nak kempis macam biasa...

wardah @ fie shah said...

Macam2 lah psl pantang makanan ni. Kalau bab pantang pakai pilis param tu saya suka. Sbb mmg sedap je bila pakai.

ch@ said...

kita mkn juga sikit2, tapi smua pun rebus je. paling kita laju ialah sepat masin masak asam. argh! tak pantang pun terliur dah ni. lagila bersalin normal, rasa mcm tak pantang lak. huhu. sebab tak kena jahit ke apa ke. kalau masa auni, terasa la pantang sebab nak kena jaga czer.

littlehumblelynn said...

Lea,

kata mak k.lin,yg bisa2 yg berangin,yg sejuk2 jauhkan dulu 44hr.

Ikan tggiri mak plg pantang utk org pas bsalin-- katanya boleh myebabkan bleeding byk.x tau sahih @ tak.tp mmg x usik sbb takut kan

k.lin kebykkan mak msk yg panggang2 @ rebus2 aje.sdp x sdp,telan aje.msh minum air kunyit selama 40hr.mmg x sdp,tp mak letak dlm bks yogurt so psikologinya telan jgk.hehehe

apapun bab water intake,vege mmg xde tolerate.itu nk reflenish air yg hlg,vitamin dlm bdn.

Apapun slmt bpantang lea :-D

sisanizu said...

Hehe..selamat berpntang lea...;) ikutlah kata hati anda..asalkan xmkn aiskrim sudah.. semoga cpt sembuh okeh..

ayu said...

mak ayu pun strict gak bab2 pantang ni..sebab tu suka duduk dgn mak..hehe..mcm ayu dulu
2 minggu pertama kering2 je tau..ehh..ikan bilis tu la makanan 2 minggu pertama ayu selain dengan
sayur sawi..lepas 2 minggu baru la ada asam2 sikit, rebus2 sebagainya..ayam tu lepas sebulan baru makan..

Yaati Nor said...

kalau mcm saya pulak kena makan halia, lada hitan tu wajib dah mcm halwa halia tu..ikan tengiri je..pastu masak lemak lada hitam dgn nasi panas..sedap..layan..tp dah hujung2 pantang ibu bagi je cencaru..ayam daging telur mmg xde..1 lauk je tok ibu pantang..sayur air tp kuah xblh amik..mkn sayur sawi je..tp saya suka lauk pantang ibu saya buat..ikut je..ikan masin xboleh makan..hehehe sbb ibu kata dulu ms dia pantang dah bosan mkn ikan masin..hehehe