CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, March 21, 2012

usaha sumbat..

Kisah 1
Ruhil sibuk ngan 2 biji belon barunya..
hari kedua 1 belon pecah meletup..
satu belon pecah perlahan2..xlerai laa..masih ada bentuk..

aku kt dapur, sedar Ruhil xde kt ruang tamu..
mesti tgh men ngan adik ni..
aku pun masuk bilik..
nk luruh jantung tgk adik duk pulun isap belon..
yang kakak usaha sumbat belon ke mulut adik..
nk suh tiup kut!

Kisah 2
ruhil breakfast, mkn biskut coklat n minum susu..
dia masuk bilik tgk aku siapkn adik pas mandi..
nk g taska, so aku g bilik sebelah amik car seat..
nk masuk bilik, dengar adik batuk2..
mesti ada xkena ni..
sakit jantung ibu..
keliling bibir adik penuh serpih biskut coklat!
ruhil buat muka innocent..kengkonon tolong ibu bg adik breakfast le tu
adik ko baru 29 hari!!
gila apa usaha sumbat biskut coklat..
sambil jerit panggil mak aku, aku sapu2 serpih biskut kt keliling mulut adik..
bukak mulut adik..nasib bek xde kesan biskut kat lidah
maknanya adik xtermakan..
mungkin batuk sebab habuk biskut tu kut..

Ya ALLAH..!
both of the cases.. SALAH AKU..
memang xboleh harapkan si kakak 2 tahun 5 bulan tu..
walaupun 1 saat!!!

10 comments:

QA's ~ mamapapa said...

adduuuhhhh!!!seramada kelakar pn adekn..samala kita..anak say yg kakak tu selalu buli adiknya...kihkihkih!!

Travel&Food Lovers said...

Lea,

please more precaution...bahaya...die xreti lg...die igt ape die makan, adik boleh makan...ape die main, adik pn boleh main...apa2 hg buat, hg tarik ruhil tu skali suruh ikut hg..jgn tgglkan die ngan adik...

pizet said...

ikut pemahaman dia adik nak makan..biarpun adik baru 29hari apa dia pedulik..haha kena selalu tgk..karang bukan biskut ja apa benda pun dia nak buat..nak main ngan aik, semua2 la..sementara nak faham adik tu kecik lagi

nur easy said...

betul tu... xleh tlepas pandang, sebab dia belum ada sense 'jaga' atau tak kacau tu lagi.. wpun niatnya nak ajak adik main atau join her xtvt..

tp cam comel juga kakak wat camtu..hehe

Nad @ MamaZakwan said...

moga lebih waspada zaa...
ruhil sayang kat adek die
die tunjuk dgn cara nak main n makan sama
mcm die jugak
tp die tak reti mende tu betul atau salah..
die igt adik dh bleh buat sume benda cam die buat..
more careful k! :)

Mama Lynd said...

Haaaaa.. benda ni y mak aku risau.
Disumbatnya botol susu kat mulut adik..

Nad @ MamaZakwan said...

zaa, dah komen tp nak jawab soklan kt blog td ;)

nayli mandi kt ruang tamu jek
mula2 dulu mandi dlm bilik air
tp asek naaaaaaaanges jek
tu yg bawak kuar dr bilik air
tenang semacam jek die mandi skrg, hehe

kalu mende baik ape salahnye nak buat jugak, ye dak? aci jek... ^_^

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

aduh ini kena perhatikan betul2 tak boleh tinggalkan berdua nie...

ch@ said...

wohooo. auni 2 tahun 5 bulan, adli keluar. so far, tak lagi mengalami kejadian mcm ni sungguh pun auni aktif. dia betul2 syg adli. kita just cakap "adil blm boleh makan, kena tunggu adik besar baru boleh makan" hihiii. cayalah iman.

LiErOSe~QiEmi said...

sama laa... baru je semalam.. si abang cuba nak masukkan syiling dalam mulut adiknya... kecut perut, sebbaik dia tak lepas duit tu, klu tak compem adik telan je