CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, March 29, 2012

Tangga

Pada umur berapakah kanak2 dibenarkan menggunakan tangga sendiri??
tanpa pengawasan orang dewasa??
tiada umur tertentu laa kan, sebabnya anything happen..
walaupun budak dah umur 10-12 tahun sekali pun..
tetap ibu bapa jugak laa y menanggung susah..klu apa2 jadi

aku ni duduk umah apartment..
jadinya xde tangga..
dan lebih dahsyat lagi..aku xtau sejauh mana anak aku pandai pakai tangga..
i mean boleh aku harapkan naik dan turun tangga tanpa jatuh!

balik umah kampung.. memang bertunggu tangga..
umah MIL terutamanya..
siap buh apa2 y boleh halang dia nek tangga..
klu dia nak nek pun..aku ikut kt belakang..
pegang tangan.. xpun mulut membebel suh dia pegang pemegang tangga tu
begitu laa..nak nek ka, nak turun ka..
setiap anak tangga!
agaknya orang lain pelik tgk aku..
nasib laa..

padahal adik aku kata ada budak sebaya ruhil..
nek tangga tinggi2..sampai atas, siap duk relek2 kt tangga..
xde siapa pulak tunggu..
ahli keluarga lalu lalang mcm xkesah je..
n nampak je dia turun nek..

soalnya di taska Ruhil ada tangga..sebab umah double storey..
so, agaknya dia naik dan turun tangga xde masalah pun..
tp kt umah aku xboleh nk tgk dia nek tangga..
lalu aku berterusan fobia xbagi dia nek turun tangga kalau jumpa tangga..

overprotected kaa??
cari2..jumpa ni plak! laaagi menakutkan..

Yang dah/baru migrate dari umah xde tangga kepada y ada tangga..
contohnya Yana dan Kak Lynn..mungkin boleh komen..
yang lain pun, pendapat anda dihargai!

7 comments:

littlehumblelynn said...

Lea,

pd umur auni mmg tgk dia dh well balance,dia pdi pgg tiang tangga.dh pesan awal2,naik tangga pelan2,pegang tiang @ pegang tgn mama/kak ain

tp skrg dia dh ok naik tangga sorang2,dh boleh percayalah.kena boost confident ruhil tuh,dlm masa yg sama bg guideline.jgn kita sekat tp kita pandu progress dia

all d best dik :-D

Fatima Saiful said...

Aku pon same laa Lea. dari umah apartment ke umah 3tingkat!!tp alhamdulillah, besar Aqil nih die tak heran sangat nk main tangge. Si adik nih..siap bernyanyi-nyanyi naik tangge. Aku rs, umo 2thn++ da reti da naik/turun sendiri.and diorang takkan naik kalo tade reason(maksud tak main tangge la).nih pengalaman aku laa.Aqil start 2thn6bulan dah naik turun tangge tanpe pengawasan.

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

bagi kak jue le...selagi budak tue jalan pun selalu jatuh..lari pun sellau jatuh..mintak maaf memang kak jue menjeritlah tak kasi main turun tangga....

:: Mrs.Eady :: said...

Oh tidakkk...sama juga sama!syahmi yg hampir 5 thn pun saya tetap pegang dia naik ke turun tangga!oh hooo..

Nad @ MamaZakwan said...

zakwan yg dah nak masuk 4 thn tu pun
kite masih lagi dok membebel
'hati2!!'
'tengok tangga, jgn tgk tmpt lain!!'
'pegang rail tangga tu!'

bukan zakwan takpandai turun naik tangga
dah cekap pun
tapi masih lagi berhati2
lagi elok elak dr btul2 dah terkena nnt, huhu!

CHeeSYaNa said...

Zarif taknak kita pegang tangan dier if naik tangga! Seriau sangat2! Pastu, jangan ler dia nampak kita naik tangga tak pegang pemegang tu.. mmg dia nak copy gaks.. Start 1-2 minggu ni baru ler start nak percaya sikit2.. tu pon lepas tgk Zarif turun naik tangga steady jerk... luckily, Zarif tak suka sgt main kat tangga..

ch@ said...

rumah kita takde tangga bakal migrate rumah bertangga. huaaa pening aku ngn adli nnt. auni dah lepas. adei-adei. now, auni still minta kita pegang if turun or naik tangga. lagi2 kalau tangga tu gelap. mmg dia minta "umi, gang" kalau tak pegang, mmg dia tak turun or tak naik tangga tu sampai tgn dia dicapai.