CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, February 29, 2012

Kudrat Pinjaman TUHAN

Makcik ni ala2 first timer beranak kan..
Itu laa akibatnya bila beranak tp mcm xberanak..
DUA ANAK.. DUA PENGALAMAN BERBEZA..!
Masa RUhil Imaan dulu, 3cm doc pecahkan ketuban dah
Maka harus drip pitocin utk cepatkan contraction..
Baru sedas dua contraction tu dah merengek request Epidural..
Pastu bila nk bersalin, LANGSUNG xpush.. vacuum je

Jadi, xsakit dan tiada effort..

Kali kedua ni..
Berazam dalam hati ‘nak try TANPA epidural’
Itupun jenuh berjanji kira dgn Mr Asben..
“klu smpi tahap gila xtahan,tp masih bawah 5cm..ibu amik epidural laa..”
Di hari kejadian..
Dtg spital Annur..
Masa sakit y boleh sembang, melawak dan sengih2, dah 4 cm..
Maka, biarpun 2-3x nurse/mak bidan psiko tanya aku nk Epi ke x..
Jawapan tetap sama.. “saya nk tahan dulu”

Sudahnya..
Bersalin kali ni memang betul2 ‘menikmati’ kesakitan yang maha dahsyat..
Anak kedua, baru ku tahu itu lah y dikatakan sakit bersalin!
MasyaALLAH.. benar2 terasa kerdil dan berserah..
Dikala kesakitan datang menjenguk, serasa tiada bantuan lain selain dari TUHAN..
Satu titik air mata pun tak keluar..
Sebab macam sedia maklum, air mata darah sekalipun, sakit itu takkan hilang..
Sebaiknya dihadapi, dirasai dan bersabar saja sehingga tiba waktunya..
Masa itu jugak, terasa mcm ‘mana doctor ni..?’
Tp juga maklum dalam ati, ‘klu doctor datang pun bukan bleh buat apa2 klu blum tiba waktunya..’

Serius, klu ikut akal waras, memang xtertanggung sakit itu..
Sehingga ke hari ini..dan mudah2an selama2nya..
Aku merasakan apa y telah aku lalui,
Adalah pinjaman kudrat dari TUHAN semata2..

Natural birthing kah??
Ya kot..
No induction.. no anestasia.. no gas.. no injection and not assisted by vacuum/forcep..
MasyaALLAH..seakan xpercaya..aku melaluinya tanpa semua tu..
Dan berjaya menanggung kesakitan y sebegitu dahsyat..

Pinggang cam nak putus..
Punggung rasa nak meletup..
Bisanya kadang2 terasa menjalar2 ke peha..
Terkejang, tekedang, tergolek2 atas katil labor room..
tendang2 besi katil..
kadang muka xrupa orang dah..
nasib bek xjatuh katil je..huh!

Seketika rasa mcm aku hilang dalam kesakitan..
Dari 3minit sekali dengan setiap kontraksi berlangsung selama 1minit..
Jadi 1minit sekali dengan setiap kontraksi berlangsung selama 3mint..

Bunyinya 3minit, mcm sgt kejap..
Tp bila dalam keadaan sakit, rasa mintak pinjam kudrat dr TUHAN..
Dan mohon jangan dipanjangkan walau 1 saat..
Serius, 3 minit rasa mcm 3jam!

Dari pegang besi katil belah kanan, genggam2..
Sampai tukar besi belah kiri..
Siap gigit2 towel..
Ohoooo.. menggeletar satu badan menahan peritnya..
Hingga ada masanya, aku rasa mcm dah bukan orang dah..

Tapi apa juga yang berlaku memang datang dengan HIKMAH..
Setiap contraction tu memang proses menolak baby ke bawah dan ke bawah..
Disebabkan sakit y sangat dahsyat itu..
Tidak terasa langsung sakit doctor menggunting
..walaupun aku tau doc tgh gunting..hohooo..
dan hikmah yang lain lak..
disebabkan rasa sakit y sesangat tu laa kita jadi reti meneran!

Ehee..mak cik kan ada masalah xreti teran..
Tapi bila dah sesangat sakit sampai separuh nyawa menahan..
Tetiba jadi pandai meneran..
Antara sebabnya, mesti laa sebab nk setel cepat2!!
dan hikmah terbesar..
selepas bertarung nyawa tu, tetiba ada satu nyawa lain landing di atas dada anda..
apa agaknya perasaan anda..

Ohooo..speechless!

15 comments:

Fadzillah Kamarudin said...

dah merasa...
3 kali bersalin normal...

anak 1st - takdak pengalaman...memang tahan sakit sorang2...

anak kedua2 - sakit bersalin kejap ja...alhamdulillah...

anak ketiga - bleeding pulak...memang tak tertanggung sakit bersalin ni...

ni pregnant anak ke4...harap2 no bleeding...doctor dah warning bersalin kat gomen...seriau ja rasa...

ka . ka . mim said...

terasa nikmatnya kan? alhamdulillah kita berjaya melaluinya walaupun sakitnya mmg x dpt nk dilupakan...

Mama Lynd said...

Time sakit tu hanya pikir kesakitan yang akan mem"buah"kan hasil. Sakit yang ada penghujung dan ada ganjaran. 1 anugerah yang akan terus menyinari hari kita. So sakit pun tak paaa.. Sakit senggugut apa dapat? Sakit tekak apa dapat? Sakit lytut apa dapat? Sakit bersalin dapat baby!!!!!

nur said...

Suka dgn ayat ni, "disebabkan rasa sakit y sgt tu la kita jadi reti meneran"... 100% agree :)

sungguh hebat ciptaan tuhan, hinggakan rasa sakit nak bersalin itu pun ada hikmah disebaliknya bagi mereka yg berfikir... tahniah!

Anonymous said...

yes! i jugak dah merasainye!! mmg sakit! tp once 'nyawa baru itu landing di atas dada' trus saya lupa camana sakitnye itu..
bezz kan? lain anak lain pengalamannye!
-ila semut mama aariz-

Fizah said...

bila teringat kita pernah tgk video org bersalin kena gunting bawah tu cam ngilu je kan. bila sendiri alami baru tahu, tak sakit kena gunting tapi sakit nak bersalin. hee

pizet said...

kan nikmatkan bersalin normal...sakit pun tetap nikmat...bersukur menjadi seorang ibu...dan bila natural confirm akan pandai push...papepun selamat berpantang yer...suka baca sebab tau mak dan anak dah selamat...hihi

ch@ said...

bestkan? lepas baby keluar, rasa eh? dah sudah? baby dah keluar? kejap nya? hehe... you are the best lea. tahniah sudah pandai meneran.

CHeeSYaNa said...

biler ku baca setiap perkataan dalam entry ni.. daku tergeliat menahan sakit.. rasa nak menangis pon ada.. seriusly, tak bleh nak bayang sbb Zarif lahir thru planned czer, so mmg tak sakit langsung.. huhuuh..

Nad @ MamaZakwan said...

yess...!
speechless! :)
pengalaman yg sangat2 berharga ;)

bonda dadif aka akish said...

weeee...siyes..sambil bace....berdebar ya amat dada nih....
saspen sgh!!!

muge daku pon dipermudahkan saat lahirkan adik bby...

=)

anyway...congrets!!

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

itula pengalaman bersalin setiap anak msti berbeza2..

eija baca n3 ni eija pulak yg terus terasa pengalaman eija bersalin dulu..

eija pun sama x pandai meneran & pengalaman bersalinkan 2 anak berbeza
lebih kurang sama pengalaman pertama x rasa sakit langsung smpai 12 jalam dalam labour room at lastnye operate, bersalinkan anak kedua baru rasa sakit nak bersalin tu camner, sakit gesa yg datang selang 3 minit tu..& alhamdullillah dapat bersalin normal w/pun vacum.

nur easy said...

nikmat bersalin dan bertarung nyawa tu kan.. semuanya dgn izinNya...

saya pun vacuum jg dulu. tp still kena teran. y akan datang xtau lg pengalamannya nanti cmn ;)

Norizan Alias said...

salam.sy dh ade ank 6org.byangkn dh 6 kali sy bersalin.6 org,6 rase sakit nye.TUHAN saja yg tahu.walaupun sakit yg tk terhingga itu,sy msih ingin mengandung n melahirkn.kerana NIKMAT bersalin itu tk dpt d gmbarkn.

Norizan Alias said...

salam.sy dh ade ank 6org.byangkn dh 6 kali sy bersalin.6 org,6 rase sakit nye.TUHAN saja yg tahu.walaupun sakit yg tk terhingga itu,sy msih ingin mengandung n melahirkn.kerana NIKMAT bersalin itu tk dpt d gmbarkn.