CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Sunday, March 4, 2012

Yay..dah berlalu..

beberapa perkara yang mendebarkan bila pas melahirkan anak

1) pemeriksaan Jaundis..
berdebar je tgu hari ke-6.. Nouri di jadualkan cek jaundis..
aku buat kt Annur..
masa g xnampak kuning pun..
aku dah lupa Ruhil cek kuning kt mana dulu..
sbb Ruhil dulu dapat doktor bes.. xberapa skema..
dia tgk visual dulu, klu xketara kuning..xperlu laa amik darah..

tp doktor y cek Nouri ni agak skema laa jugak..
dah xberapa nampak, nak jugak tebuk kaki..
tp kira ok laa kaki, kalau tangan, lagi laa kesian kan..

Alhamdulillah.. bawah 10..n doktor kata selalunya hari ke-6 possibility nak naik lagi tu sangat2 kurang..
aku risau breastmilk jaundis je..
jaundis x bersebab tu.. sampai kena warded, kena lampu, kena tukar suh minum susu formula..
tp syukur, xde..
huh..lega..!

2)  Sakit jahit..
nk menunggu sakit jahit tu hilang seksa ya amat..
sbb bila masih sakit, susah bebenar nk bergerak..
tp ni dah ari ke10.. dah xrasa sgt dah laa..

tp still kena sopan santun laa kan..
risau gak..

3) Jatuh pusat..
banyak menda aku takut nk buat bila pusat xjatuh lagi..
aku takut nk mandikan..then suh mak/mak mentua aku..
aku bg pakai baju je, seluar xpakai..
aku nk bg meniarap pun takut..
alhamdulillah..arini dah jatuh pusatnya..
esok aku nk mandikan dia laa..

4) buang air besar..
ini lagi satu kerisauan ibu baru pas beranak..
ari ke-10, aku baru buang air besar 3-4x..
mujur laa x hari2..
bila terasa macam nak membuang, mula laa risau2..
terasa macam nk tercabut balik tempat jahit tu kan..
tp alhamdulillah..xteruk pun..
aku xsembelit..and tadi buang air besar steady je..
maybe luka pun dah bercantum elok..

sekian kerisauan..

3 comments:

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Alhamdllh,semua dah selamat.Tahniah dh dpt baby...bestnya.
Take care ya.

pizet said...

heheh kan bila dalam pantang benda2 tu la nak risau sangat..lain-lain cam x kesah la...

Izan said...

Rasanya sumer ibu2 ngndung mengalami kerisauan camniekan... tapi sumer dah selamat alhamdulillah.. semoga cepat sembuh dan cepat sihat..aminn :)