CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, March 20, 2012

Kisah 'GONE'.. akhirnya..

berikutan kisah semalam..ENTRY INI
punca berlaku kejadian adalah, freezer tetiba xsejuk langsung!
tp masih on mcm biasa..lampu smua mnyala elok je..
 
selepas meninjau2 beberapa pek yang dah mencair habis..
nampak sikiiit harapan sebab banyak y masih 'batu'
cumanya xde idea nak buat apa..
ngan EBM..dan ngan freezer..
dua2 ku xboleh berfikir dgn waras lagi pantas..apa tndakan wajar
dalam kepala.. 'redhakan ajelaa'

terpikir nk g cari ais ketul banyak2..
tp sampai bila???xkan nak sambung berais ketul bagai tu 4-5 hari..
nak bertahan pun xpsti apa solution utk DF tu
memikirkan Mr Asben kerja..
maybe hanya weekend ni (4-5hari lagi) baru bleh angkut freezer tu ke kedai utk baiki..
 
buntuuu kapla xtau nk buat apa..
plus kecewa lagi kan..

tetiba terpikir..nk godek Mudah.my, mana tau abang repair leh dtg umah..
aku dpt beberapa nombor tepon..
call..
yess..boleh..lg 2-3jam dia dtg..
nampak sinar harapan laa utk DF aku..

tp susu EBM..aku rasa dah GONE smuanya..
aku xberani bukak pintu DF tu..biar aje laa EBM duk diam2 dlm tu

tetiba aku terpikir2..
cmana org bleh survive bawak frozen EBM dr kampung ke KL..
perjalanan berjam2.. xcair ke EBM tu kan..
so, aku rasa EBM aku masih ada y boleh selamat kut..
tp xbukak tgk pun..

kul4ptg, abg repair datang..
xsampai 5minit setel!
ada spare part kena tukar..
RM90..terus DF tu berdinding ais dengan pantasnya..
dia sempat tanya aku.. "ni susu badan kan..?"
lepas hantar cik abang repair ke pintu..
aku terus bukak DF.. 

kuarkan setiap beg y aku dah asing2kan ikut minggu..
pilih2 dengan pantasnyaaa..
sedia 1 plastik 'sampah' kt tepi..
y dah sgt cair..masuk ke plastik sampah tu..huhuu..
tp y berketul ais solid masih banyak!!
maybe sebab aku xkuarkan dari DF..duk diam2 dlm DF tu buatkan mereka xterdedah kpd suhu lebih tnggi kt luar..kot..
so, xcair! terutama y duk dlm botol storage Bumble Bee..masih utuh!

ada dlm +- 15 sahaja y aku buang..
setiap satu 5~6oz..
so, dalam 100oz je y aku let go..
lain masih selamat ALHAMDULILLAH..

terima kasih kepada kawan2..
yang beri mcm2 kata2 semangat!
semua kata2 anda diambil kira dalam aku membina semanagt dan memujuk diri..
..redha.. anggap bukan rezeki.. belum terlambat..
..masih ada masa.. paham sbb pnah alami..
ohooo..Terima Kasih ye kawan2..!

6 comments:

ch@ said...

dua kali kita baca entry ni Lea. alhamdulillah, rezeki nouri. jgn putus asa. jadi pengajaran pd kita juga.

:: Mrs.Eady :: said...

Alhamdulillah.. :)

pizet said...

alhamdulillah..sungguh berguna mudah tu kan

Nad @ MamaZakwan said...

alhamdulillah....
kite pun ikut lega sama...

umialya said...

Alhamdulillah

Anonymous said...

laaaaa kesiannye! nasib baik boleh direpair DF tu.. takpe, susu for sure tgh meriah lagi kan? for sure boleh kumpul balik 100oz tu sekelip mata! aja aja fighting!
[saya juge pernah menjerit histeria dan rasa macam nak terjun bangunan bila 120++oz kene buang gitu saje sbb lupa tutup pintu freezer! seharian freezer terbukak! tp dgn kata2 semangat dari kawan2, saya berjaye kumpul balik almost 100oz tuk cover balik ebm aariz! itu lah kan? kata2 semangat dari kawan2 sangat membantu!]..
-mama aariz