CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, March 13, 2012

sleep like a baby..

bukan kesah baby ni..


baby ni memang sleep like a baby la..
tapi nak cerita kisah ibu baby ni..
aku laa tu..

Masa pantang adalah masa yang memenatkan..
bukan laa masa yang "boleh rehat"
memang laa,cuti bersalin..boleh la rehat dari kerja2 opis y memeningkan kapla..
tp masa baby 2-3 bulan ni laa dia bangun nyusu every 3 hours..
dan sudah pasti, bukannya dia jaga sorang2..
mesti laa ibunye kena bangun setiap 3 jam gak kan..

siang hari..ramai tanya aku..
"ko x tdo skali ke time baby tdo?"
erk..smua ibu2 tdo ke time baby tdo???
sleep like a baby time!?

aku siang2 hari, pulun tdokan baby Nouri..
bila dia dah tdo, aku bleh btungku, sapu minyak pasang param, bengkung bagai..
kadang xsiap smua tu lg, dia dh bjaga balik..
aku kasi dia susu n tdokan balik..
bila tdo, buru2 lak aku pam susu..
then kemas2 apa patut (sentiasa ada menda nk kemas)

pendek kata..
bila baby tdo, time tu la rasa 'ada masa'
n nak buat cemacam
seminggu pertama, xde tenaga sangat lagi..
memang aku tdo skali ngan baby..
tapi serius xselesa asek melepek dan melepak gtu..

skang ni..siang hari..
ada laa satu sesi tdo dia y aku join sekaki..
sbb sgt ngantuk..
mlm memang xnyenyak laa sbb kejap2 berjaga..
tukar diapers.. pam susu y dah tersangat engorged..
susukan Nouri.. burp dia lagi..
kdg dia lena terus..
mai mood dia sengih2 tgh mlm, tepuk dahi laa ibu sorg2..

belum campur tambah cerita si kakak y tdo kul 11-12mlm ari2..
ponat den!!

tapi xpa..
episod begini sekali saja dalam setiap baby..
so, enjoy it..nnt dah besar sket masuk lain episod pulak kan..
 

6 comments:

pizet said...

pz dulu time pantang memang ku bantai tdo skali ngan anak..haha sesi pam cuma sehari sekali..kalau dah engorged sangat baru tambah 2 sesi...barut mlm ja pakai selepas mandi...rindu la plak zaman berpantang hukhuk

wardah @ fie shah said...

Penat tapi seronok orang kata. Hehe.

littlehumblelynn said...

Lea

mmglah time baby tido kita kena tido..tp since masa dia tido aje kita leh wat keja lain..tp kalo boleh curik jugak masa tido lea..rumah sepah, pedulikan..yg ptg bdn sihat dulu :)

Zie said...

emmm mak zie pun suruh tidur bila baby tengah tidur.. tapi masa tulah kita nak buat macam2 kan...

ch@ said...

betulla lea, masa kita dlm pantang baby tidur adalah utk buat segala-galanya. mujur masa adli tidak susah sgt, everything my mum yg handle. auni pun parent yg byk jaga dia. mak adli ni curi2 gakla tidur dgn dia.

Yaati Nor said...

klu saya ms pantangkan zahra dulu sempat la tido sekali siang tu dengan dia..no 2 nnt tak tahu mcmn..plan klu zahra under control nak pos dia kat umah nenek..tp kena tgk keadaan..kat ampang adik2 saya ramai kot..time bulan 7 tu cuti semesta kot..harap2 semua ok..smlm MC kat umah berdua dgn zahra dia dah menganas nak terjun2 kat perut ibu di anie..huhuhu..