CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, March 6, 2012

Kakak TRAUMA

masa adik Nouri lahir, ari Rabu..
Kakak tak pegi taska rabu, khamis dan Jumaat..
pastu cuti Sabtu dan Ahad..

Hari Isnin berikutnya..
drama pagi berlangsung..
Bila Mr Asben yang kena hantar Ruhil ke taska, AWAL PAGI laa jawabnya
klu aku, boleh lagi 8.30 gtu..
tp klu ngan Mr Asben, 6.50am..

terpaksa gerak Ruhil Imaan dari tidur..
mengamuk, meraung, meronta..
sepanjang perjalanan dari atas katil, keluar rumah, masuk lif, masuk keta, dalam keta, depan taska..
mulut seluas2nya, raungan sekuat2nya..
mintak maaf laa penduduk apartment lain ek..

adik2 aku (ikut sekali sbab Mr Asben hantar terus ke UKM) gtau..
dalam keta dan depan taska lagi dahsyat..
tarik2 tali ID Mr Asben, siap pegang seat keta xnak turun..
meraung2 "nak ibuuuu..nak adiiik"

keadaan pada selasa, rabu, dan khamis makin hari makin dahsyat..

maka aku pun mati kutu..

xpasti punca..
sebab ramai kt umah ka? buat dia sayang nk tinggal umah..
sebab pagi sangat ka? tdo xcukup..?
sebab nk perhatian ka?
iskkk.. pening kepala..

sabtu dan ahad di rumah buat lagi kesian..
malam bila dia terjaga dari tidur, buat2 cemas macam org nk culik dia..bw g taska
bila tgk bapaknya bersiap, mula laa peluk aku nangis gtau xnak g taska..
padahal si bapak nk g kedai aje pun..
aduyaiii..

minggu2 depan cmana???

Option 1 : Paksa lagi
Drama akan berterusan.. dan smua xsanggup nk dengar/tgk..kesian!

Option 2 : Mr Asben g kerja awal, aku hantar kemudian..dlm kul 830pg
Masalahnya, aku pantang xsampai pun 2 mgu lagi..
aci ke drive selamba badak g antar anak g taska..then balik umah semula buat rutin pantang mcm biasa.??

Option 3 : Xyah g taska..
Ohoooooo.. di rumah kerjanya tgk tv n cari perhatian..
kencing merata2 laa.. buat menda y kita larang laa..
pastu aku takut tinggal adik tdo sorang2 klu dia ada..sbb kakak agak buas sket!
suka lari2 n lompat2..
Lagi pun kt taska mcm2 aktiviti..sayang laa klu tertinggal semua tu..

Option 4 : Pujuk..dan yakinkan dia..
Xpasti keberkesanannya.. makan masa..
sehingga ia berkesan, kena tahan dulu laa drama pagi utk beberapa ari kut

Yang mana satu..patut aku pilih..??

5 comments:

Nad @ MamaZakwan said...

adui rumit gak ni...
dah ada baby lagi die nak perhatian..tu sma jek cam zakwan...
kene anta jugak kot..
atau kalu die gud girl nak pi taska kasik reward ke..ok tak? hehehe memandai2
takde pengalaman langsung antar anak pi taska, huhu!

UmmiUmmarMuaz said...

ohoho..kesiannya lahai imaan... sejibik ummar dulu..tapi versi yg lebih ganas la..pukul2 ayah dia, nak tarik stereng n etc..sampai jiran2 mai umah tanya pasaipa dgr ummar menangis+mengamuk pagi2..dorg sume pakat kesiankan ummar sbb ingat kami marah2 dia..

padahal xdala marah apa pun..mmg dia nak perhatian n mgkn kami ada buat dia rasa cam left out..mmg kesian..mula2 kami guna option ke3..mmg dia hepi tapi ummi yg berpantang la plak jadi mcm xberpantang..huhu..last2 option ke4 juga berjaya..dgn sedikit tambahan iaitu bagi perhatian lebih kat dia,bagi dia hepi 24 jam..takes some time..but guess what??
it really works!
huhu..anak oo anak..

GOODLUCK IBU..

Mama Lynd said...

Haaaa.. Skrg ni Kaseh dok ngan aku n nenek kt umah dkat 2 mgu da. Rsa sayang sbb dia xbljr apa dok kt uamh. Bab lasak tu no 2. nnt ada adik xtau la. Nenek xsmpi hati nk antar g skolah.

nur easy said...

mencabar jg ya.. dia dah ada best friend tak kt taska? kalau ada mungkin dia suka pegi..;) tp tulah, tak mudah kan

pizet said...

kena continue slow talk dengan dia la...usaha jugak hntrkan dia tapi mak dia nak hntr memang x patut kot sebab baru sangat je lagi..30 hari ke atas macam ok sikit nak drive..kalau br2 ni rasa ngilu kat bawah tu...pengalaman sendiri la drive masa hari ke 23...hehe tu pun sehbis slow tekan minyak keta auto