CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, March 27, 2012

JIRAN

haii..macam2 ada..
duk kt kawasan apartment mcm aku ni..
apa nak expect kan..
tambah klu 70-80% penduduknya adalah FOREIGNER

ANNOYING..
huhhhh! geram..
betul2 atas umah kami ni xtau laa apa dia buat..
siang malam pagi petang subuh smua masa laa..
bunyinya mcm jalan smpi nk roboh lantai 
bunyi mcm duk bertaekwando 24jam..
kadang bunyi jatuh barang yang gedebuk2...
y plg xtahan, kul 3-4pagi dia duk menukul apa ntah..denggg~
isk..dengarnya kt atas ni Pak Itam y menyewa..
sabo je laa..

MENAKUTKAN..
kalau ada kes gaduh suami isteri.. 
tambah klu depan umah atau selang 2-3 umah..
memang CLEAR dengar setiap butir maki hamunnya..
adoiiiii.. hentak pintu, jerkah2, tangisan dan raungan..
jap g nampak keluar bawak beg..huhuu
sabo je laa..
mujur lama dah xdengar..

MEMALUKAN..
xpatut malu pun kut..
tp itu laa y aku rasa..MALU..
aku nak masuk lobi xde kad access..
kakak n anaknya baya ruhil y tolong bukak pintu lobi..
masuk lif sesama..dah masuk lif aku y duk dekat pintu..
aku tanya tingkat berapa..
dia tgk aku dah tekan '2'..dia kata sama..
aku terkulat2..dalam ati..ouh, duk paras sama ngan aku..
then kuar lif.. aku ingat dia g arah kanan..
rupanya sama ngan aku, KIRI..
terkulat lagi!
dah jalan sesama, aku tanya laa..
"eh.. duk blok ni..xpenah nampak pun..baru pindah ke?"
 dia kata.'.x laa..lama dah'
aku : Ouh..umah mana?hujung ek..?
dia : bukan laa..y ada lampu tu..(sambil tunjuk)
TERSIPU KEMALU2AN aku!
sebelah umah aku, hokkeyy!!

dahsyatnyaaaa..
mentang2 laa ramai foreigner y duk cni suka idup sendiri2..
y malaysian pun nk ikut mcm tu..aku le tu..
MEMANG xkenal dan x berkenalan..hadoihh!
ku malu sebab aku y tanya banyak.. kengkonon ramah le tu..
y dia senyap je, tp murah senyuman..
ntah2 dia senyap sebab dia tau je aku jiran dia..
aku je y tak tahu..Maluuuuunyaaa..!

Ada teratak di hujung kampung..
Bawah cermin kopak ada kotak..
Tersembunyi dalamnya ada tempurung 
Sembunyi bawahnya katak melalak..

~Malique & Jamal Abdillah~

aku ke KATAK itu..??

5 comments:

littlehumblelynn said...

Lea,

betul tuh.bab jiran at least kena kenal jgk.even masa dok kondo jiran kitorg mmg jenis x tegur kitorg even parking keta sblh aje .selalu jupe x tegur tp kitorg buat muka x malu.tegur,htr mknan kalo lebih pd dia.at last dh dkt nk pdh baruler dia mahu senyum & ramah sikit.agknya hdp kita yg sbk mmg x de byk masa tp kena jgk cr masa utk itu.

All d best!

umialya said...

itu kt bndar besar, bndr kecik sni ponnnnnnnnnnnn sama je, siang kuar keja, balik umah memasing berkurung, cuma anak2 je yg peramah sesama mereka..

Nad @ MamaZakwan said...

bukan zaa jek
ramai lagi yg gitu, uhuhu!

suhaina laui. said...

aish...dh drive ke?....sy mmg suke tegur org xkire sape...kekdg malu ga kite nk sembg tp org tu layan xlayan je huhuh

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

biasalah ..jue pun sama ada jak jiran yang tak kenal..sekadar senyum aje...