CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, March 14, 2012

Hospital ANNUR tak best..??

Amaran : INI BUKAN ENTRY MENGUMPAT.. sekadar nak share saja!

ingat lagi disclaimer pada entry INI
meh aku nak share..apa y x best..
ini bukan laa apa y aku alami secara langsung..
tetapi aku boleh laa sedikit sebanyak sahkan kebenarannya
kerana dah banyak dengar..orang ckp menda yang sama.
skali lagi..entry ini bukan nak kutuk..
malahan Hospital bersalin ni y terbaik bagi aku..
dan perbualan terakhir ku haritu  dengan Dr Khamsiah..

"Terima Kasih bebanyak Doctor.. kita jumpa 3 tahun lagi..
insyaALLAH doc kt hospital mana pun saya tetap cari doc jugak.."
terharu berbaur ketagih..akan khidmat the best gynea ni..

Namun ada jugak insan2 dan golongan2 y TAK suka hospital ni..
ni khusus untuk bersalin ek..maknanya spesifik utk bahagian O&G shj..
okehh..identiti di rahsiakan..
tetapi aku kumpulkan ketidaksukaan mereka di sini ek..

1. Cop Duit..
kihkih..standard laa kan.. pendapat orang lelain.. 
dah namanya swasta.. 
klu y bersalin bawah GL biasanya xkesah sgt
cuma jaga agar x exceed nilai maksimum yang ditanggung company..
apa yang aku bleh sahkan.. ada masanya betul..
pertama skali, segalanya sedia mahal.. kedua,segalanya nak charge..
pastu bila cek betul2 resit ada jugak menda2 yang xperlu..
kalau aku kan.. klu dapat berckap ngan doctor y preskrip ubat tu..
aku tanya doc..ubat apa nak bagi..
"hah?ponstan? ada kt umah..xpayah laa bagi.."
tu contoh laa..
prosedur yang xberapa perlu, kadang2 disarankan jugak untuk buat..
sebab ada kawan mengalami sakit y sama.. 
kawan tu xbuat pun prosedur tu, ok jek..
maknanya menda optional..dan xkritikal..kdg2 di buat jugak..
jadi laa mahal!
lg 1, kalau request nak medical report..u will be charged RM100..
dan complain lagi.. dah la bayar mahal..
lamanya nak siap! huhuuu..
nasib le labuu..

2. Sikit2 nak c-zer..
erm..ni kes senang kerja ke ek..?
y bagi pendapat ni kata..
"bacaan heart beat baby xstabil sikit pun dah nak tolak ke OT"
ntah laa..sukar kita y bukan pakar ni nk sahkan kan?
bila aku sebagai pesakit y dah g "menyerah diri" kt doctor tu..
rasa macam akan bagi sepenuh kepercayaan kt doctor kan..
ntah2 kita rasa xserius mana..
tp gynea tu, berbekalkan ilmu kepakarannya menyatakan sebaliknya..
maka bukan kaa dalam kes ini PERLU c-zer..

3. Doc. lagi satu..
alahai.. pakar O&G kt Annur ni ada 2 jek..
selalu aku ngan Doc Kham.. maka xpenah jumpa "doc. lagi satu" ni
ada laa desas desus mengatakan doc ni suka tegur n marah2 kalau kes termengandung..
maknanya xrancang.. means : anak rapat2..
pastu rajin mengamalkan hal no.2 di atas..
ntah le.. kebanyakan kengkawan y aku ada, semua patient "doc. lagi satu"
maknanya ramai jugak laa patient y memilih beliau kan..
mesti laa ada kredibiliti y best tentang "doc. lagi satu" ni
tapi bab marah anak rapat tu..MEMANG aku pernah n dah 2-3x dengar..
so, sesiapa y nak test bersalin kt cni tp anak rapat2..
sila ke Doc. Khamsiah..hehe..
kalau tidak..anda akan merasa 'xberbaloi' bayar mahal, tp kena marah lak..
huhuuu

4. Gantung kaki
sesetengah orang xsuka menda ni.. 
sbb xnatural katanya..
tp kalau gtau nurse atau doc xnak pakai.. tetap di paksa pakai..
ya.ini aku alami sendiri.. ENTRY NI 
memang mereka akan suh pakai jugak..
pendapat peribadi yang aku xberapa nk setuju..
"gantung kaki tu, bila xleh teran, senang doc nak vakum.."
ye ke..?ntah..aku bukan doctor..
y aku diberitahu, posisi tu akan mengurangkan effort kita untuk push..
means..xperlu teran separuh mati laa kalau pakai pad letak peha kt besi katil tu

5. X boleh special request
..untuk bersalin ikut cara y kita idamkan..
biasa laa, bila anak dah 4-5 orang dan kita mampu..
kita cenderung nak mencuba kaedah2 baru..
tapi Doc Annur xkan bagi..!
huhuu.. contoh nak guna teknik water birth..
Pendapat peribadi aku.. g laa hospital y betul..
mungkin ada hospital y suka melayan kehendak pelik2 ni..
dan bersedia hadapi risiko bila kaedah pelik2 ni xberapa nak menjadi di saat2 genting plak tu..
so..tolong laa cari hospital y sedemikian..

6. Check up rasa tak berbaloi..
tunggu lama, kadang sampai 2-3 jam nak sampai turn..
jumpa doctor 2-3 mnit..
bayar RM100 lebih..
ya..ini aku boleh sahkan..memang betul..
tp bg aku, skali lagi..TRUST THE DOCTOR..
mereka kan pakar..
memang jumpa sekejap je..
tp ntah2 mereka tgk sekilas je boleh tahu macam2..
mana tau kan..
sebab masa bersalin Ruhil..Doc Kham ada keluarkan ayat
lebih kurang gni..(xingat sgt dah..)
"dia ni mmg dari check up saya dah bleh nampak.."
see..? maknanya mereka take note jugak byk perkara
tapi mungkin xberapa perlu nak terang lebih2 kt kita semasa check up..


7. Doc ganti
ini another frustration..
kadang intension awal nak bersalin kt cni n byar mahal2 adalah utk jadi patient doc tertentu..
check up tiap2 bulan ngan doc tu..
tp masa nak bersalin,  hospital..
doc tersebut x available..
g oversea contohnya..
maka, dapat laa doc ganti..
frust laa kita pun..huhuu..
ini banyak kali jadi..
nak wat cmna..doc permanent ada 2 jek..
y locum xpasti ada berapa orang..
bagi aku, klu nk bersalin bayar mahal, memang harap dapat doc y kita nak..
n aku sokong orang y nk frust2 klu xdapat gynea nye time nk bersalin
; )

y bersalin government hospital mesti pelik ngan entry aku ni kan..
mesti tertanya2.. "does it really matter..?"
hehe.. untuk anda mungkin x..
untuk aku pun xde laa nak berkira sgt..
cuma ini perkongsian bagi y sesungguh nak 'melabur' kt Hospital ni..


ok..sekian saje..

12 comments:

pizet said...

pz bersalin spital gome so x yah komplen byk2..sebab free hehe so far x dak la menda x puas hati sebab jenis x ambik kisah sgt

pasal staf punya perangai tu standard la derang pun manusia

CHeeSYaNa said...

i got a lot of good recommendation for 'doc satu lagi' tu.. mmg plan for 2nd baby nak pegi jumpe dier plaks.. gara2 tensen ngan nurse kat 'spital sebelah'.. huhuhuuh

littlehumblelynn said...

Lea,

kak lin dulu g AZZAHRAH under dr fadzlina - mmg ok, bab check up mmg mahal sbb tuh hanya pergi 2x.tp servis bagus, banyak bg details apa yg patut @ tidak.even req induce with certain reason, doktor x kata apa.

mmg soft spoken,billing sedikit slow.still under extimation bil nya..

apapun mmg akan pg sana semula in case kalo mgdg lagik

Nad @ MamaZakwan said...

tq share info n pendapat peribadi
:)

ayu said...

tak pernah ke sana..hehe..btw, tq ye lea

MaryaYusof said...

As salam dear,

Sy tak tahu ttg hospital Annur ni, ms bersalin dulu pun pg GH je... Byk jg dgr cerita ttg private hpsp ni... Terpulang pd diri masing2kan, klau mampu apa salahnye...ye x? Tepuk dada kena juga tanya poket sendri...hehehe....Tq sharing... But its good to know the story, actually :)

Salam kenal!

ch@ said...

kita tak kisah sgt, mana2 hospital pun sakitnya pun sama. mana2 doktor smuanya pun pakar. dorang belajar, dorang lbh tahu. bila dah sakit, sua je la. kita mmg di PPUM je sbb dkt dgn rmh.

semut-terbersin said...

Saya tau doc satu lg tu siapa namanye.. Pernh ada kawan saya dgn doc tu try for normal but then last2 tetibe kene emer czer, double charge u dia kene! Procedure for normal+czer! Giler! N lps2 tu saya tanye my gynae if let say happen that to me, i kene double chrge mcm tu gak ke? Terkojut badak my gunae sbb dia kater takkan laa double charge, just chrge czer je lah.. Pastu bila dia tanye hosp mana, saya sebut lah hosp tmpt awak bersalin ni, then dia tanye doc mana, saya bgtau nama 'doc lg satu'.. My gynae bertambh2 terkojut sbb tu kawan dia..dia kate dia kenal doc tu..dia pon mcm tk pcaye doc tu mcm tu.. Tp tu laa.. Mgkin tgk nasib gak kot kan? Doc tu mmg bgs gamaknye.. Cuma bila siapa terkena tang tak bernasib baik(chrge mhl dan segale tidak kepuasan hati), tu yg tk bezz tu..tp saya rasa part doc ganti tu, adat laa tu mana2 hosp pon sama kalu dh doc tu tak available(bercuti cthnye) terpaksa lah ganti doc lain.. Dia manusia jugak perlukan cuti.. Takkan nk tunggu/kerja setiap masa.. Org nk beranak tak tentu masanye..setaip masa ada org nk branak.. Dah tu camner dia nk cuti/rehat?dah kalu tak puas ati situ, pi laa hosp lain.. Cari yg the best! Sediakan duit je lah! Tayah nk burukkan2 org/hosp tu..(saya takde laa nk nyokong or memihak mana2 pihak.. Saya takde kaitan lgsg ngan hosp or doc kat sini..branak pon kat tmpt lain keke tp tu laa saje sekadar bg pendapat saya je la)..haa kan dh pjg lebor mengomen kat sini.. Sori ye lea

Anonymous said...

hanya ALLAH YG MENGENTAHUI apa yg tersurat dan tersirat....

Anonymous said...

Tambahan...nurse kaunter sgt la x frenly.

Lavender said...

good review.. thanks to the writer and all the commentars

Anonymous said...

Me pernah dpt service drpd 'doc satu lg' tu. For me die ok je. Now 2nd pregnancy pn check up dgn die. Jarak ank 1st & 2nd 2 tahun, so far die xde bising. maybe anak rapat yg stahun 1 tu kot die bising. I respect die mcm my mom sbb die mmg ala ibu2 gitu... my own mom pn kalo anak2 branak stahun 1 die bising. Bkn sbb apa...org tua ni die sgt care ttg kesihatan dalaman kite. Tp satu yg perlu improve mmg kalo gi checkup lama gile tunggu.