CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, December 14, 2011

Toilet Training | dah berjaya..?

 Hai laaa..memang RAM aku kena upgrade..
Ni nak beranak kali kedua, aku rasa ada y hilang ingatan langsung..
Haha..
X ingat bila aku sain perjanjian persetujuan toilet training anak aku..
Yang pastinya dah lebih 21 hari..kut..
Ya ka ek..?

Cumanya..alhamdulillah..
Kt umah dah kira 90% berjaya..
Weekend..dua ari.. ada 1x gtu ja y terkucil..
Yang lain dapat gtau, tahan dan lepas di tandas dengan jayanya..
Walaupun setengah jam sekali dia gtau nk chinn..
Belasah je bawa lari masuk tandas..
Penat woo setengah jam sekali..
Tp biasanya betul!
So, jangan laa buat2 xpercaya..
Kang xpasal2 mop lantai..

Kt taska..aku tgk baju y di bawak balik tu..
Makin hari makin berkurang y basah..
Skang ni kebanyakan hari, bawa balik y kering ja..
Aku assume x de kes terchinn dalam seluar laa.

Y besnya.. diapers y di beli lambat nak abes..
Huhuu..jimat!
Klu kt umah, kdg pakai CD..
Lagi laa jimat..!

So, skang..continue laa..
Peringkat ni masih kna pakai diapers time tdo n jalan2..
Xpe laa..at least dah buat permulaan yang baik..
lepas ni..?ibu muda ni xtau.. nk kena tanya Mak Nah ni..
apakah boleh diharapkan g tandas sdiri..?
dan cuci sendiri..?
bukak seluar sdiri mmg dah lama pandai..
selalu pun dia jirus sdiri pakai hose tu, tp aku basuh balik..
ermm..
lagi kritikal utk difikirkan bila dah nk beradik ni..

P/S – pas mgrib aku baca Qur’an.. Ruhil Imaan amek ma’thurat..
Buat2 baca sama.. adakah umur 2tahun tu sesuai utk aku perkenal Iqra’ je kt dia..??

3 comments:

mama rifQy said...

bestnye dah bjaya!! na tak try lagi..Iqy bulan 1 ni dah masuk 2 years! nak try gak la..hehehhehehe...

pizet said...

tahniah ruhil imaan..hihi best plak baca bila boleh train syauqi ntah..

bab iqra tu pz penah tgk dekat islamic parenting network bb umur x smpai 2 thn boleh kenal huruf cikit, rasa boleh ja start dari awal ni...

suhaina laui. said...

gud gurl la....akif xpandai lg la....bila dh kencing atau pooo baru gtau.....skrg mlm2 blum tdo mintak tukar pampes nk basuh bird die hehehe...sb dh terbiasa mcm ru kekdg umi lupe die lak yg remind ;)