CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, December 30, 2011

Persediaan Baby 2012 | Dilema lagi

Topik hangat masa kini..
  • Tentang Dhiya episod akhir..
  • Ombak Rindu dah kuar Astro First..
  • Goodbye 2011, welcome 2012..
Hehe..
Dah ramai org cakap pasal tu,
Tp xberapa nak bkait dgn aku sbb xtgk pun cerita2 tu,
Ombak Rindu,nnt tgu opismet kasi copy..hahahaa..

Ok, yang nak cerita ni..MEMANG BERKISAR ttg Lea..
Bukan tentang dhiya ek..hehe

Persediaan Baby baru 2012.. 
dah mula rancak..
Lebih kepada “baik pikir skang sementara larat..!”

Yang dah masuk senarai Done
  • Pam susu – dah..Avent manual..ngan botol susu tu..
  • Storage bottle – dah.. tp br ada 20pcs..nk tambah lg..ingat nk try plastik..
  • Tilam Baby – dah.. beli dapat murah, cari kt Mudah..ada sis tu nk tolak dia nye y xpenah pakai.. alhamdulillah, tgk website MyDear RM100..tp dia jual RM40+free gift!
  • Bengkung aku – ohooo..semestinya y buat sdiri!
  • Towel baby – dah..pesan kt kak liza Pureen sale aritu
  • Tikar Getah baby – dah..

To be done :
  • Keluarkan baju2 n napkin2 ruhil nan berbakul2 kt stor bawah katil..Nk kna pilih2 n asingkan mana nak, n basuh balik smua. Pastu,klu terpikir nk tambah barang sehelai dua, bleh laa..hikhik..
  • Nk bli icepacks.. Ice Brite Coleman tetap pilihan hati..Cooler bag utk taska n ofis dah ada..
  • Toiletries n minyak2 baby..tp share ngan ruhil pun bleh kan..

Yang memeningkan kepala skang ni..terutama dr segi budget

1)      Jamu atau set bersalin!
Aku byk survey d Ratu Hati dan Susuibu.com..sbb penggunanya semua penyusu2 tegar.. banyak y bes, ada gak y mmg diakui xberkesan.. apapun, ikut ibu n anak.. so, atas sebab ini laa aku masih gusar..xtau nk amek mana..
Ikut ati pikir2 balik, nk set y campur2.. sbb beli set mahal2 xpakai semua pun rugi jugak!
Y aku betul2 rasa nak pakai – pilis..ngan minyak y panaskan badan..
Jamu – nk tgu baby xkuning br nk CUBA..so,bila nk “cuba”, aku xkan invest ke Jamu y ratus2 RM..
Bab cuci2..aku selesa pakai y mak aku bancuh.. Pucuk jambu + sirih + manjakani..mmg berkesan! Luka cantik..cepat baik, cepat kering dan lega sbb cuci time suam2.. mak aku pakai menda ni utk 4 anak, nurse n doc y cek luka pn puji sbb sgt bersih..
Bab mandi, biasanya MIL akan buatkan rebusan segala daun..tp aku mmg no hal..aku suka aje.. sbb mmg segar mandi dgn menda2 tu!

2)      Deep Freezer
Nak ke xnak..nak ke xnak..nak ke xnak..? (sambil cabut2 kelopak bunga…)
Keperluan?? Serius nk buat stok..n peti ais y ada mmg xbleh! Nak upgrade ke 2 pintu mcm malas nk pikir mana nk tolak peti ais skang..lg pun brapa sngat harganya. So, klu tambah deep freezer,murah sket.. kt Mudah.my melambak2.. pilih je!

3)      Water Heater
Ini mmg wish list aku.. ada baby, nk bpantang..sgt leceh klu nk kna bancuh air mandi tiap kali nk mandi..wahai tuan rumah..xnak ke sponsor sebijik????


5 comments:

akma said...

bila due ni. bestnye ruhil dah nak dapat adik kan.

Ibu Iman said...

za, boleh x share persediaan utk exclusive bf? dulu ms dgn iman, masuk jer keja iman mmg dh campur susu... xdenya nk menyimpan stok2 susu... ingtkn yg no 2 ni nk EBF..nk mengepam kt ofis tu apa yg perlu? nnt share kt entri ek? kalo bleh tunjuk gambar benda2 tu n fungsi die sekali.. tu pn kalo rajin la... heheheh... TQ

umialya said...

beli deep freezer? akak setuju 150%

whiteapple said...

Salam Lea, bila due date? wah, tak lama lagi ruhil nak dpt adik dah kan. aku doakan ang dan baby selamat semuanya. InsyaAllah...Amin ^_^

ayu said...

dear, u nak le link download ombak rindu? boleh baca kat entri ayu ye...hehe..baru je khatam tengok ..not bad!!

btw, semoga dipermudahkan bersalin nanti ye..

ikutkan , dah lengkap dah ni kelengkapan semua..