CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, December 22, 2011

Tolong aku kira!!

Sapa pandai matematik..angkat tangan!!
Y xpandai pun boleh jugak..
Mudah je nk kira,tp ku pning..
Dan confuse kdg2..

Gini..
Skang kandungan ku nk masuk 32mgu..
Itu kira mgu..
Klu kira bulan,brapa bulan tu??

Ada org kt 8 bulan..
Tp klu tambah 4 mgu lg, (36mgu) dah brsalin..
Awal SEBULAN dr EDD..

Klu kira 4mgu=sebulan..
Maknanya stiap bulan kiraan kita xcukup 2 ari kan??
2 ari X 8 bulan =16 ari..

Betul ke klu aku kira 32mgu + 16ari = 8 bulan..
Maknanya kna tgu 2mgu lg laa baru kira aku ni cukup 8bulan..

Ok,katalaa kiraan aku btul,dah tu y bsalin 37 mgu tu anak dia xcukup bulan ke??
N y cukup 40mgu tu,bunting kerbau ek??
Adoii..ikut ati nk tutup mata,ikut je EDD doc bg..
Tp tiap kali jumpa org,mesti tnya..
''eh..dah brapa bulan...?''

9 comments:

MyRule said...

Kalau ikut my freind yang Lecturer Maths.. dia suh jawab ikut minggu jek. Baru betul!

littlehumblelynn said...

Lea

yg lebih tepat selalunya yg ikut scan kan..

tp standard mmg 40minggu kalo ikut WHO

Ibu Iman said...

40 minggu nan indah tu tahap max baby dok dlm rahim ibu... kalo dh cukup 40 mgu mmg kena paksa beranak... selalunya org kn deliver dlm week 36, 37, 38... jarang plak smpai week 40... kesimpulannya kita ikut jer 32 mgu = 8 bln... kita kn sama... EDD brp hb? hihihi

ch@ said...

EDD tu jangkaan aja. agak-agak.
macam kita gak hari tu, 37minggu 3hari, dah termasuk 9bulan. lagi 2 minggu EDD yg doc. bg.

masa Oni lagi best, EDD bulan 8 keluarnya 35minggu 6hari, 8bulan dan keluar bulan 7. time oni ni, EDD berubah-ubah. hahaaa.

Yaati Nor said...

wei jgn la bunting kerbau..aku besalin 40 minggu tu..ko pk la sbnrnya kita kan ngandung 9 bulan 10 hari tapi aku dah set klu 40 minggu tu mmg 10 bulan ia...hehehehe...apa2 aje..klu 37 tu bukan tak cukup bulan..klu 36 tu dah matang so, so je kata doktor la...37 tu dah ok la klu dia nak kuar awal..hehehe think positif je..

Ummu Ukasyah said...

saya pun tak faham macam mana kiraan yang sebenar. keliru..

Sabihah said...

Sorry..saye sendiri pun kekadang tak tau camane laa doktor2 ni sume kire...hehehe...kalo org tnye,jwb minggu je..lg senang...hehe

Qaseh Gifts said...

Salam perkenalan

All the best with the next delivery, semoga dipermudahkan semuanya... :-)

Jom baca ni ~ Fridge Magnets - Cenderahati Mudah / Fridge Magnets - Easy Souvenirs

CHeeSYaNa said...

The correct way is ikut minggu..
40 minggu = 40 x 7 hari = 280 hari..
So if assume 1 bulan ada 30 hari.. It is 9 bulan 10 hari..
If 32 weeks.. = 224 days = 7 bulan 2 minggu..
Hope it helps..

P/s: i love maths so much!!