CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, December 19, 2011

tertinggal flight | DAY 1 & DAY 2

ni part 2..
sila baca dulu part 1
___________________________
kesiannya.. 
they refused to come back to Bangi.. sbb xnak susahkan aku antar pulak petang..
aku kt umah sungguh xsenang duduk..
dr kampung y tau berita, smua suh aku bertindak..
mintak claim, mintak airasia btanggungjawab..
tp bg aku, setel bab nk balik dulu..

Airport dgn harga makanan y sgt mahal..
anak ada 5 orang y kena bg makan, 
nk stay sgt xselesa.. 
nak mandi? solat?
tdo pg  td kna bangun kul 4pg, mesti sgt penat n ngantuk masing2 kan
tp xbleh tdo dgn selesa..
xpasal2 jd backpackers..
nak gerak pun payah, sbb barang xbleh nk tinggal..
g mana2 kna sorong troli tu

pastu spanjang hari, laporan y aku terima :
setiap penerbangan kul 8,10,12,2,4..BYK yang KETINGGALAN!
memang WITH betul laa..
mcm2 destinasi.. mcm2 jnis orang..
y kulit putih, kulit itam.. foreigner, local..
mkcik aku, xganjak2..duduk tercongok dpan kaunter 68..'kaunter maki hamun'
pemandangan sepanjang hari..orang xhenti2 berlari..
sbb nk cepat, hampir2 nk tinggal..
akhirnya tertinggal..
ada y bawak salinan surat lahir anak.. xditerima d kaunter pelepasan..
suh g cop imigresen dulu..
kuar jap je g cop, masuk balik dah tinggal..hadoiiii laa..
kaunter 68 tu dah jd tempat nak menangis.. nk bergaduh..nk fight.. nk maki hamun!

ada 1 kejadian..pakcik tua..berbaris lama sangat..
tumbang..xbergerak..
makcik aku terkejut beruk.. sbb jatuh dpan mata dia..
pengsan??ka mati dah???
gila betul keadaan kt airport tu!!

by kul 4 ptg..berdebar tunggu keputusan..
peluang bg aku mmg very thin..
sbb y tertinggal utk flight g sandakan ada +- 20orang..cmana??
sdangkan flight asek penuh..

kul 5ptg aku call.. xberjaya..
ada sorang penumpang tu, dia sorang je, xde family member lain..
pun xlepas..
so, mana peluang 7 orang tu nk lepas??
bg aku..ZERO!

then makcik gtau..dia nk stay.. overnight kt LCCT..
tgu peluang utk flight 7.15 pg sabtu..
aku..tepuk dahi..risau..kesian..xnampak harapan..
nk aje aku g melawat kt LCCT tu..
tp aku xbleh drive sorang..dulu pnah skali je drive..
tambah skang kna usung perut 7bulan ni..lg laa xbleh
kena tgu Mr Asben..
Mr Asben kerja smpi 745mlm..
then how???

aku meletakkan diri aku d tempatnya..
kita og dewasa/parent mungkin boleh bertahan..
anak2???? mana2 parent pun akan sedih tgk anak tpaksa melalui smua ni
anak dia 14thn - 7thn.. mujur dah besar..
klu umur mcm ruhil aku dah nangis dah..

nekad.. 8mlm, aku g LCCT ngan Ruhil n Mr Asben..
klu derang xnak ikut balik pun, at least we r there to listen to them..
sbb masing2 masih dirundung kesedihan..
dlm kepala ada beberapa proposal aku nk cadang kt derang..
smpi LCCT tgk mereka happy2 aje..
family ceria katakan..
smua dah makan, dah mandi..dah solat..
tandas n surau baru y di upgrade di LCCT ni mmg bagus..
derang ada satu port y dah di cop utk tdo mlm ni..
sembang2..ajak balik,mmg derang xnak..
sbb nk tgu peluang esuk pg dan nk ada seawal mungkin!

ok, fine..aku cadang proposal..
supaya pg esok, klu ada peluang, lepaskan husband dia dulu..
sbb dia y urgent nk balik..
n klu xde peluang.. aku ajar cmana nk g KLIA dr LCCT tu..
suh dia g waiting list MAS..
at least ada proper system utk waiting list MAS..
AirAsia, serius aku xpenah dengar adanya waiting list system!
logic laa.. sbb org bleh web check in..
seat dah booked.. dah tu, klu dia malas nk g, n tpt duduk empty, sapa y nak tau..??
tp dah derang nekad..ok laaaaa..fine..!

kul 12 mlm gtu, kami balik umah..
aku lega.. at least, derang xtensen..
tp aku still rasa harapan pg esuk..juga senipis kulit bawang!

DAY 2..SABTU
kul 6.20pg dah dpt keputusan smada bleh terbang atau x..
jawapannya XDAPAT
kesian.. derang gtau nk balik umah..
dah tawar hati katanya..
g KLIA pun dah xmau
suami dia kata "potong gaji pun potong laa..xnaik pangkat pun xpa laa"
derang nk sesama jugak apa2 jd pun!
mungkin sbb sgt2 penat masing2..

antar adik aku g Putrajaya Sentral..
dia nek ERL-shuttle bus g LCCT..
jemput makcik aku sefamily balik..
guna pengangkutan y sama.
ada cara mudah..teksi direct to umah aku..
tp memikirkan keadaan di hadapan, kena la jimat2 sikit kan
aku n Mr Asben xdapat nk amek.. ada mesyuarat taska Ruhil..
abes mesyuarat, aku balik, tgk semua terbongkang!!
mmg mereka sgt penat gila..
mak, pak, anak2..  barang2.. 
sungguh aku xsangka smua ni jd.. 
pg Jumaat dah babai2 dah smua, bjumpa lg nampaknya..

makcik aku nekad.. suh book tiket y termurah bleh dapat..
n sebelum bukak skolah..
sbb arga tiket makin ari makin nek.. 
waiting list airasia plak xnampak harapan..
ada tiket.. 28/12, tu pun ke KK.. sminggu lebih lagi..
jumlah harga utk 6 orang RM2500
6 org je..sbb suami dia nk try nasib kt witing list MAS..
ketaq tangan nk klik bayaran RM2500 tu..

by mlm, bincang2 lagi..apa nk buat..
dlm kepala, husband mkcik aku akan direct g KLIA utk MAS..
tp rupanya dia ada hati nak test lg nasib d LCCT pg Ahad..
klu xdapat baru g KLIA..
then mkcik aku rasa xde harapan..
tp klu alang2 nk cuba luck.. baik hangkut smua anak2..
mana tau ada luck sesangat..
di kala harapan hampir zero, ntah knapa mereka masih berharap..

taapi.. esok mereka nk lenggang kangkung..
apa pun jadi, klu dpt lepas, mkcik aku akan tinggal..
sbb nk urus barang..
so..tdo awal..sbb kul 4 esok nk berjuang lagi..

DAY 2..AHAD
kul 4pg smua dah dlm keta.
aku g antar skali.. antar g Putrajaya Sentral ja..
kali ni pakcik aku je bawak barang y agak2 20kg..kapasiti utk sorang bila nek MAS
y lain..mmg lenggang kangkung..

pas antar, kami balik..
meninggalkan mereka utk berjuang..
tiada salam2..tiada peluk2..
sbb xtau, jumpa lg atau berjaya lepas..

Kul 7pg makcik aku call dr LCCT..
nasib menyebelahi.. BERJAYA!
3 orang lepas..!
sbb ada y x check in di kaunter, jd officer kt kaunter bleh detect laa..
mula2 pakcik aku masuk..
pastu anak sulung..pastu anak kedua..
smpi airport sandakan, pakcik aku terkejut jumpa anak dia..
xtau n xsangka ada anak dia y lepas jugak..
begitu skali kan crowded n kelam kabut keadaan..!
dlm flight drg duduk seat 21, 28, n no 6.. huuuu..

makcik aku..terus balik Bangi..
nak kemas barang katanya..
tersuntik sedikit semangat.. xnak putus asa..
sbb terbukti ada harapan..!
pas zohor dia suh aku antar putrajaya lagi..
dia bawak another 3 anak dia..
dah susun siapa y akan dihantar dahulu klu ada peluang..
barang bagasi tinggal..derang bawak barang sikit2 ja..
sbb cadangnya nak stay smpi subuh esok lg..
memandangkan peluang subuh tu selalunya lebih cerah..

aku cadang nk antar amik ja..
tp derang refuse..xnak susahkan..
tp y lebih rasional, adalah sbb lebih accessible klu drg mmg dah stay sana..
ya, alasan itu y buat aku mengalah..betul jugak tu..

 Masalah besarnya, HP makcik aku xberapa nk sihat baterinya..
aku kt umah asek tgk jam..
nak call xbleh, so, xtau apa2 pun..
hanya bharap mereka ok..
kul 4 lebih aku call husband dia..
mana tau mkcik ada call maklumkan suh amik kt airport Sdakan klu lepas..

suami dia pun xbleh call..
jauh di sudut ati, aku tau suami dia sgt risau..
dan sedikit kesal.. mesti dlm ati merasakan alangkah indahnya klu dilalui bersama sj masalah ni
sbb bila xtau perkembangan, jauh lebih merisaukan..
berganda2 kebimbangannya..


xpe laa..tunggu dan lihat..
by 5ptg, xde khabar, aku consider mereka xberjaya..
dan aku assumed mereka akan stay lg utk tgu peluang pg subuh Isnin..

kul 11 mlm, mkcik call aku..
mereka dah di SAndakan!!!
flight kul 5 delay smpi kul 8..
anak2 dia lepas smua..
TAPI..airasia xbenarkan penumpang bawah 12tahun terbang sendiri..
jadinya mereka usaha utk sertakan makcik aku skali dlm penerbangan..
pegawai kaunter tu pun dah kenal mkcik aku, sbb asek2 muka dia.. n dia x give up lgsung..
alhamdulillah..
next entry laa utk kesimpulan ek..
____________________________________

4 comments:

nursalwa said...

saya sedih baca entry nie.. tergelak baca entry nie.. ade masa tergelak + sedih.. huhuhu sian ngan makcik sefamily.. tp setakat part tue, seb baik happy ending..

ayu said...

Ya Allah Lea…baca part 1 tadi, tak terkomen..risau!Baca part 2 ni plak, lagi la..kesiannya keluarga makcik lea tu..Alhamdulillah…..sampai juga ke destinasi mereka ye…walaupun mcm2 dugaan..Sampai mcm tu sekali air asia ye..ishhhhh..teruk betul!!!!!!!!!

Makbed said...

Ya Allah, teruk sungguh keadaan kat situ ek? tak dpt nak bayangkan ni...

amiey lee said...

Ya Allah Lea..baca entry kamu leh kita yang mengalir air mata..

sedehhh sgt.. rasa tu brcampur baur... rasa tertekan, sedeh, semangat, harapan dan alahamdulillah segalanya berakhir dgn baik dn gembira..