CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, December 21, 2011

di saat akhir ini..

menghitung hari..detik demi detik..
itu aje laa kerja aku..
cuti belajar..2tahun6bulan..bakal berakhir..
27 hb 12 aku report duty..dan start abeskan baki cuti 3ari y ada..
awal tahun hadapan, kembali bertugas..
lega kaa..? TIDAK..
sbb kerja master ku masih bersisa..

masih xdapat gambaran utk keadaan hidup tahun hadapan..
sbb kerja ofis menunggu..
kerja master jugak kna jalan, sbb klu x..smpi bila xabes2..

soalnya, di kala ini..aku xlarat..
kudrat dah bukan mcm org sihat..
sbb nak bawak sorg lg dlm perut ni..
mengah..cepaaaat sgt penat..sakit pinggang..
and seriously, mild contraction kadang2..
aku pelik jugak, sbb time ruhil dulu xde..
tp klu jadi pun kejap je n terus hilang.
so, aku assume aku hanya kepenatan..

itu fizikal.. secara mental pulak..
di saat waktu berakhir ni, patutnya aku pulun guna masa y ada
utk tingkatkan progress master aku kan..
tp TIDAK..
aku rasa lemau..dan lesu..
sbb dah mengadap menda ni 2taun lebih..
mcm dah xleh pikir lagi..
nk tulis pun mcm nk kuarkan 1 ayat tu 15minit taip-padam..
tolong laa bg menda lain..
yg ni nk muntah dah tgk.. 
tgk ja pun, otak aku otomatik menolak dan rasa ada penghadang besarr..
apa nk buat..?paksa pun, buat sakit ati, sakit jiwa dan meroyan..
jadi, aku biar je..ada progres ada laa..
klu xde, tgu je dia dtg sendiri..

ohhh..sedihnya..
kekalutan..!
master nak mintak siap cpat..
mgu dpan nak masuk kerja dah..
duk plak kt trimester ketiga..
wrong timing ka??
cabaran..cabaran..

lg cabaran bila gaji aku stop 2-3bulan..
dan hanya bleh tumpang gembira bila staf lain dapat bonus..
dan tumpang sedih tgk Mr Asben berpening kepala cukupkan keperluan
ye laa, dah kurang 1 sumber 2-3bulan ni kann..
wrong timing jugak ek??

bukan..ini namanya dugaan hidup...!

di rumah, aku kepenatan lagi..
kerja rumah harus jalan..
sbb aku kna pilih..nk penat badan ka, nak sakit mata..
xnak tgk sepah, kena laa kemas kan..
anak dara aku, mmg nakal..
tp xbleh laa nk salahkan, baru 2 tahun..
tp bila aku dah sgt letih..dn dia mcm xpaham
kdg, tertibai n terkasar jugak..
kesian dia..

aku cuma berharap org d sekeliling aku paham..
xbleh expect mcm2 dr aku d saat ini..
sbb kudrat aku limited sgt..
bukan aku nk ngada2 manja2..
tp serious aku TAK LARAT..
y bleh tolong tu, tolong laa setelkan..xyah laa tgu aku nk kna buat semua..
Mr Asben pun, tolong laa balik awal ari2..
sbb bila balik lambat, smua aku kna buat..
bila dah penat sgt, br nak muncul,
mjadi2 plak sakit ati aku
btukar jd nk mengamuk..

setiap ari aku cuba paham..
sbb aku paham Sony tgh bz ngan model2 Bravia barunya
tp limit kesabaran makin ari makin turun..
adoiiih..
wrong timing jugak Sony ni..
esok Mr Asben cuti..selalunya aku bercuti2 jugak..
sbb Mr Asben tu sgt susah nk cuti..
tp..aku keliru..
di saat akhir ini..perlu kah aku menikmati baki cuti ini..
atau perlu mbelasah cuti y ada utk pulun buat kerja..
klu x belasah skang..taun dpan/mgu dpan lagi mimpi nk buat cmtu..
tp klu sakan sgt, bila nak siap master aku ni..
besnyaaa klu Supervisor leh baca blog kerdil aku ni kan..
: )

masalah pening..penat..duit..
aku setelkan dgn nangis..
pas nangi sejam, legaa..
tp xbagus utk baby kan..
adakah dia kuar nnt jd baby y suka meragam..??

7 comments:

littlehumblelynn said...

Lea

paham sgt..xper kita meroyan dlm blog kita..

at least lega sikit

apapun smg lea get thru this hard time..

all the best dear !!

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

aduh banyak betul dugaan..betul jue pun sama...kadang2 menagis sendiri sebabterlalu penat...
apa2 pun sabar ye...mama imaan.

semut-terbersin said...

sabar...semoga semuanya dipermudahkan..bertabahlah!
mana tau baby kluar nanti akan jadi baby yg penuh kesabaran! hihi =)

suhaina laui. said...

salam sis.....same gak dgn sue mmg emo ajer la akhir2 ni...my hubby xleh silap n lambat skit rase nk marah ajew...sabor mmg sabor ;)...aif yg sebaya dgn iman kan...2 thn lbh skit....yg aktif xterlarat layan kerenah.....kekdg keluar jugak la suara suparno ni ......mmg dugaan betol....harap2 kesabaran yg teramat tinggi tahap ni.....sis dh shopping ke brg2 baby? ;)

UmmiUmmar said...

tak..insyaallah baby baik2 saja nanti..malah akan jadi kuat, tabah dan sabar macam IBU!

Fitri Senin said...

cmtu la lea..bila kita preg ni time tu mcm2 dugaan yg datang..sabar okay..sume tu ada hikmat..susah dahulu tp senang kemudian..master tu cpt2la hbskan..fit faham..masa buat master dulu pun sampai satu tahap rasa give up nak habiskan..rasa nk campak je draf thesis..kuatkan semangat ok

Ina Hashim said...

byk2 bersabar...akak dulu pun preggy N bersalin time buat Master jugak...dalam pantang 2 minggu dah masuk kelas semula dgn berstokin,bersweater,myk angin satu badan....yg penting kene kuat semangat...insyaAllah boleh