CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, December 15, 2011

Nama Anak

aku dah prepare dua nama..
sebab xtahu jantina baby sayang y aktif bertendang dalam perut ni..

satu utk lelaki..satu utk perempuan..

apa kriteria pemilihan nama anak ek bagi korang..
aku..? 
aku suka y unik..sedap di dengar..
maksud yang baik..
dan xminat yang banyaakkk sgt org pakai pada masa tu..
skang ni, mcm 'musim' nama anak ni..
nk jugak sebut beberapa nama, tp kang terasa mak nye..
anak masing2..hak masing2 laa kan..

dari Ruhil Imaan dulu..sampai y kedua ni..
adik2 aku (berbekalkan sedikit ilmu Bahasa Arab..)..
sangat concern bab pilihan nama..
bukan laa nak pandai2 bagi kan nama..
tp mereka suh aku HATI2..
dalam memilih nama..
Nama Ruhil Imaan pun jenuh pikir jugak nahu, verb, noun, adverb..
Ruhil Imaan = Roh Keimanan.. 
Semoga Imannya pada ALLAH bukan setakat fizikal dan akal..
tp menjiwai dan merasai sepenuhnya roh iman itu sendiri di dalam hatinya..amiiin!

Selain adik aku..
seoran tuan guru hebat jugak pernah ingatkan..
"hati2 memilih nama"

Sebabnya..bila kita memberi nama yang maknanya terlalu berat..
apa lagi klu nama diberi bersempena tokoh terkenal..
maka kita kena maklum..
BETAPA BESAR tanggungjawab kita sbg ibu bapa utk jadikan anak tu sepertimana namanya!
klu kata 'nak amik berkat' ok je..
tp berkat tu datang sdiri.. 
kemampuan kita plak..??
klu rasa xmampu nk 'sediakan' anak tu jd seindah namanya..
ada baiknya bagi je nama lain..
maksud yang baik pun dah cukup..

klu tokoh tu tokoh terkenal di muka bumi.. mungkin ok lagi..
nampak clear cmana nk didik jd macam tu..
contoh Mahathir ke.. Steve Jobs ke.. Trump ke kan..
klu terkenal di bumi dan di langit.. cmana..??
kita mak pak nye pun langsung tak terkenal di langit..kan..?

baru2 ni ada laa insan2 terkenal..
aku kata kenal, sbb aku kenal, dan korang pun kenal..
lahir anaknya.. seorang putera..
ALhamdulillah..semoga bertambah rezeki dgn kehadiran ahli keluarga baru..
tapi agak tergamam kerana anak itu diberi nama Uwais al-Qarni..

siapa suka baca kisah2 hidup para wali..
mesti kenal dengan sufi ini..
dan jika kenal Uwais al-Qarni zahir dan batin..
ketaqwaan, keagungan seorang sufi y penuh rasa hamba dan tawadduk kepada TUHANnya..
mesti tahu bahawa beliau bukan calang-calang orang nya

Ini antara tokoh pujaan hati aku..
klu suatu hari aku namakan anak aku dengan niat mengambil keberkatannya..
mungkin cukup laa sekadar al-Qarni itu..
(Asalnya dari Qaran, Yaman.. maka di gelar al-Qarni..)
satu nama penuh "Uwais al-Qarni" tu..
CONFIRM gagal aku nk didik anak jadi seindah dia..

xmengapa laa.. itu hak mak dan ayahnya..
hak kita.. kita doakan y baik2 saja
doa ku..semoga anak itu nanti akan menjadi semulia namanya..

Tetiba teringat kisah ibu bapa kepada wali besar.
Sheikh Abdul Kadir Jailani..
jika kita kagum kepada wali itu..
cuba baca sejarah ibu dan ayahnya..
then kita akan merasa..
"buah y sempurna datang dari benih y sempurna juga.."

11 comments:

suhaina laui. said...

sgt2 sokong bab2 milih name ni kna betol berhati2....satu lagi panggil la name anak dgn name yg penuh jgnla amik hujung2 aje kan n reka name2 glamer...panggilan name anak pon satu doa.....sue pom dh stanby satu name tapi boy x cari lagik ;)

:: Mrs.Eady :: said...

same la..mase nk bagi nama sufiya tu jenih tnye semua org semua ustaz boleh ke letak tambaha ya kat belakang sufi tu....

littlehumblelynn said...

lea

betul2..kena pilih nama anak betul2..ini yang akan jadi panggilan sepanjang hayat

kak lin prefer nama yg mudah & maksud yang indah jugak

kak lin x nak nama pjg2 macam kak lin..panggilnya lin jugak

apapun mak ayah mmg ada hak bg nama anak , tp anak juga punya hak utk dpt nama yang baik ,.

Yaati Nor said...

kalau saya kateria mst 5 huruf je.. Uwais al-qarni tu pun saya suka cerita dia..klu saya bagi nama anak uwais je..hehehehe..nama panjang2 berat kesian anak..last panggil satu nama je..nnt kat akhirat allah panggil nama penuh anak xperasan nama dia..how?

ayu said...

nama anak2 dipilih pun ada sebab..
nama meor dipilih sebab dah nama suami pun ada meor kat hadapan nama..
Imran plak, ayu yang pilih sebab suka makna n nama tersebut..

Hariz & Danial plak , suami pilih..

maka, jadilah, Meor Imran Hariz & Meor Imran Danial..huhu..panjang!

semut-terbersin said...

lea! nice entry! tergamam baca pasal uwais tuh! tak pernah terfikir pon pasal uwais! tp pernah dengar member punye anak, nama uwais..
thanks for sharing!

Fadilah R. said...

baru tau if nama anak mcm tokoh hebat, kita pun kenalah cuba didik anak jd sehebat tokoh tersebut.

kita pun tak minat ikut trend. janji maknanya elok, nak sebut pun senang. belum pregnant for 2nd time tp nama dah ready dah. hahaha.

Nad @ MamaZakwan said...

tau sape mak pak baby tu, hehe..
hemm...
kite tgh pk2 lagi ni nak letak nama ape, huhu!
walaupun dah ada 1 list panjanggggg..!!!! ;)
bg cadangan sket ^_^

Cik Sibuk said...

saya suka nama2 tak glamer, nama orang dulu2..nama2 klasik.

so anak2 saya dekat sekolah, nama dia lah yang paling tak glamer, compare dengan nama kawan2 yang macam nama artis. ada orang kata nama anak saya nama kampung. ehhh..takpe la kampung pun, daripada nama yang terlebih canggih sampai cikgu pun lidah berbelit nak sebut nama anak kat kelas..heheee

Ibu Iman said...

za, sy x pilih nama pun lagi... nk jer letak nama anak IMAN jugak tp ayah diorang mcm xmo nama IMAN lagi sebab IMAN tu hanya utk iman madihah.. tp sy setuju la sbb sy pun x gemar nk bg nama anak ala2 nama artis dan nama 'bermusim'... hehehe

Anonymous said...

Anak saya diberi nama Muhammad Uwais kerana nama ini dipilih semenjak saya belum berkahwin lagi-Ayah Uwais dan Izzah.....