CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, December 19, 2011

tertinggal flight | pengalaman berharga..

ni part 3..
sila baca dulu:

Turun Naik..macam2 perasaan ada..
emosi, marah, konfius, rasa teraniaya, geram, rasional..
apa lagi..smua ada kan..

bagi aku.. perkara ni boleh jadi kepada sesiapa pun..
namun, klu ada 10orang y mhadapi perkara y sama..
berapa org akan akan mengambil perkara ini sbg pengajaran..
dan sabar.. dan redha.. 
sikit..sangat sikit..
berapa pula y BERSYUKUR..??
lagi hampir xde..

Alhamdulillah.. makcik aku n family.. 
tergolong dlm golongan ini..
kekalutan, melatah.. mmg lumrah manusia..
tetapi, hari pertama, aku bleh nampak..
dari wajah mereka, mereka dah redha dgn apa y jadi..

kadang2 pada pandangan kita, itu hak kita..
xbleh buat mcm tu kt kita..
kita betul..kita salahkan org lain..
kita mangsa keadaan..
kita xlayak dpt nasib begini..
tp apa y terjadi kena ingat..
pada PANDANGAN ALLAH..KITA SELAYAKNYA diuji begitu..
kenapa..?? sbb dah terjadi..
klu benar kita tak layak, Maha Suci ALLAH..
xmungkin DIA izinkan ini berlaku ke atas kita..

cuma cerita selepas itu...
hikmah dan teladan..kena cari di celah2 kejadian..
cari, sabar, redha, terima seadanya..dan bersyukur.
barulah lengkap kitaran ujian ni..

kita boleh memilih utk turut memaki hamun..
tp kena timbang beberapa perkara 
1) masalah xsetel..
2) kita xpuas hati sebenarnya, hanya puas nafsu marah..
3) fikirkan..adakah begitu cara terbaik kita terima ujian ALLAH..??

jika dikatakan aku boleh laa cakap..sbb xjadi kt aku..
yaa..bukan atas batang idung aku, 
tp aku y plg dekat dgn mereka semasa ujian ni berlangsung..
aku tumpang gelisah, tumpang rasa nk maki hamun..
tumpang sedih.. tumpang rasa macam2..
xsama..tp kurang sedikit saja dr apa y mereka rasa..

Mr Asben alhamdulillah, xpenah berkira..
asek ingatkan..KITA SUSAH?? MEREKA 100x LEBIH SUSAH..

peringkat pertama.. Redha..
ya..mlm y aku pergi  jenguk mereka, mereka dah boleh terima nasib..
y plg significant..
makcik n suami menyatakan bahawa hikmah kejadian ini adalah..
pengajaran utk anak2 mereka..
anak2 itu xpenah rasa susah..xpenah xselesa..
dipupuk disayang sungguh2..
now anak2..ini lah rasanya xselesa..inilah rasanya bila emergency..
sila bersedia..nasib malang boleh jd di mana2..kepada siap2 saja..

peringkat kedua..sabar..
sgt tabah.. seolah2 suh jalan kaki ke LCCT pun derang sanggup..
apabila melihat penumpang2 lain pun asek tinggal flight.
they realise..masalah ni COMMON..
bukan mereka saja..
nk kata Airasia pun dah xheran.. xbleh jugak..
so sabar je laa..mengaku salah sendiri..
sbb akhirnya tunjuk batang hidung sendiri jugak laa..

peringkat ketiga..xsayang harta..
harta y mereka perjuangkan sungguh2 y bg aku punca bermulanya masalah ni..
last2 mereka buat xkesah saja..
bukan kata xnak..sbb letak kt umah aku pun aku nk buat apa..
tetapi secara xlangsung, priority barang2 itu jadi di nombor belakang skali..
maknanya apa tu??
yaa..mereka belajar mana y lebih penting..!
bukankah itu pengajaran berharga??
bila dia dah guna peluang waiting list pula..
apa jd kt tiket y baru beli RM2500 tu??
ya btul..anda bijak.. BURN!
dan dia REDHA!

peringkat keempat.. Muhasabah..
dalam duk termenung.. mkcik aku mula kenang dosa2nya
(klu btul ada..aku pun xtau!)
dia anggap menda ni penyucian dosa2 dia..
dia dtg utk konvo OUM sebenarnya cuti kali ni..
tp banyak assignment dia y org len susah2 tolong buatkan..
it's true...
y org len buatkan tu, teori.. taip2 atas kertas, print..
then TUHAN bg kt dia ujian hidup sebenar.. practical..
utk dia lalui dan alami sendiri..
antara subject y dia ambik Kemahiran Membuat Pilihan..
ahaa..dia kt mmg betul2 praktikal..
masa ni laa nak pertimbang macam2..
mana penting, mana dulu, pemberat pilihan, apa terkorban..
automatik kuar smua y dia belajar dulu..

so, dr kejadian ni.. mudah2an dosa tu klu ada, setel kt dunia ni kan..
sbb klu bawak ke masa depan, lebih2 lagi bawak ke akhirat..
bukan kah lebih perit..
jadi atas sebab tu laa kena bersyukur ALLAH turunkan UJIAN ni..

lebih bersyukur sbb ALLAH kurniakan rasa REDHA dlm hati..
sbb rasa REDHA ni bukan boleh buat2..
kena korban perasaan baru bleh jadi..
dan sgt menyakitkan nk korban perasaan..

ok..tutup cerita ni..
barang2 kt umah tu, nnt aku usahakan utk pos sikit2..
insyaALLAH..
sikit pun xberat utk aku..
cuma masa saja xberapa nk ada skang ni..

tiket y dah beli tu, akan diusahakan utk maklumkan kepada airasia..
bahawasanya xjadi nek flight tu..
itu jugak tanda kita syukur..
waiting list xdpt detect sbb org len xmau batalkan properly tiket mereka..
so, jgn ulang menda y sama..
sbb dia akan efek org lain, meskipun x efek kita..
duit, mmg xbleh amik balik dah.. sbb dah check in bagai..
just to notify pihak Airasia.. seat itu sebenarnya masih available!
semoga ada org lain akan berbahagia dgn availability itu!

5 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

sabar je la ...

amiey lee said...

alhamdulillah...

betul ckp lea..apa yg jadi ada hikmah...
Ujian Allah dari pelbagai sudut.. kna byk muhasabah diri..

kna selalu ingatkan diri supaya selalu bersyukur kepada Allah

thanks Lea - perkongsian yang menarik...

Nad @ MamaZakwan said...

syukur
makcik n famili dpt gak balik sandakan
wpun banyak halangan dan rintangan
mmg elok jadikan panduan kt org lain

Anonymous said...

ujian yang diorang hadapi tu memang berat. tak dapat dibayangkan kalau saya ditempatnya. banyak duit, masa dan tenaga yang diorang korbankan. tapi diorang masih berfikiran positive dengan ujian tu. alhamdulillah semunya selamat.

tak sangka jugak nak naik flight nie agak menyusahkan procedure nyer. (xpernah lagi rasa naik flight)

littlehumblelynn said...

Lea

apapun yg terjadi kena amik iktibar & kena muhasabah diri

Allah beri ujian x lebih dr kemampuan KITA

kak lin percaya..Allah x menguji kalo xde sebab..

good entry :-))