CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, April 12, 2012

Cooking Plan | kena buat balik

90 hari jadi surirumah sepenuh masa..
dan memang hari2 jadi suri rumah separuh masa..
PENING bab nak masak..
bila otak tepu, mula laa xtau dah nk masak apa..
tetiba jadi TAK kreatif..
dah nak masak utk y dewasa..nk masak utk y kanak2 lagi..

klu asek mkn luar, bankrap laa kan..

apa masalah..??
kadang xtau nak masak apa..walaupun bahan mentah melambak dlm peti ais..
tapi y paling selalu jadi..
TETIBA datang mood nk masak itu ini, tp bahan xberapa nak cukup..
langsung mood ke laut..
ingat senang nk berlari jap ke kedai klu ada anak kecik mcm aku ni..
sudahnya.. lupakaaan..!
kita rebus megi je..

suatu masa dulu aku pernah buat..
selak majalah RASA..ada laa 2-3 naskah..
bila selak rasa teruja nk try masak..
sebab dah BORING mkn menda sama/lebih kurang je hari2..
apa y aku buat..

1) pilih resepi..
utk seminggu.. list down..dan susun mana utk lunch/bfast/dinner

2) tulis resepi..
klu xpun, lipat je hujung halaman y kita nk resepi tu..
dan hangkut majalah g dapur..cek SEMUA bahan ada ke x..
dr sepandai2 menda seperti 'daging batang pinang'..
kepada sebdoh2 menda seperti 'setengah inci lengkuas'
make sure semua ada!!

3) list y nak bli
utk bahan2 y xde..buat 1 list baru..
lipat cantik2.. buh dalam beg..

4) g pasar tani
hujung minggu..(pagi ahad klu kt bandar baru bangi..)
g laa pasar tani dan pasar raya..beli semua menda xde tu..
memang keluar banyak duit..
sbb obviously beli bekalan seminggu-dua kan..

then..
selama 1-2minggu.. selamat memasak macam nk bukak restoran..
xde dah mood down sbb xde menda nk masak..

tapi dah lama aku xbuat balik perkara di atas..
harus luang masa selak buku resepi..
yaa..perkara 1 dan 2 di atas, makan masa sikit..

kawan2..selamat mencuba jugak ek..
mmg xpening kepala..
dan y paling best, suami n anak2 pun teruja sbb rasa menda y agak baru/berbeza..


9 comments:

littlehumblelynn said...

lea

selalu berangan nak buat gitu,,kena mula jugak pelan2..

Travel&Food Lovers said...

Lea,

aku yg bujang ni pon kdg pening nak masak apa...sbb dh bosan makan kt luar..lps tu teringat pulak byk sgt bhn perasa n perisa yg xtau ape kebenda yg diletaknya...

aku time weekend kdg mcm makcik2 dh...sbb sibuk tolak troli kt tesco beli brg2 basah atau tgn penuh dgn plastik kat pasar beli brg2 dapur..

lurun namzar said...

sapa pn slalu buat mcm nie.
sblum p keje, cek dulu brg apa nk beli utk masak nanti. :)

nur easy said...

sementara masih duduk bcampur dgn pil, amik kesempatan la x masak2 .. hehe

Yaati Nor said...

klu saya,pastikan barang basah ada..klu bahan xde setakat halia ke saya proceed je dgn resipi yg ada..hahaha sbb ibu saya sllu pesan..klu masak nie kita yg buat dia..

suhaina laui. said...

huhuhu...mmg pening...sue lagikla pening.... kena ikot menu parents n selera hubby...kalo dh siap masak my hubby balik keje request lak nasi goreng kalo ape yg dimasak xkena dgn selera..

pizet said...

selalunya kalau tertinggal satu dua bahan ku kira halal je la..hehe tapi bahan yang ada pun orait kalau x ada still x jejas rasa la

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

kadang2 rasa makan benda yang sama..rajin ibu iman ni buat jadual..kalau jue masak je apa yang ada...hahahaha

Nad @ MamaZakwan said...

selalu buat yg no.3 tu
kalu nak masak lain dr lain sket,
biasanya masak hari minggu
beli brg khas utk menu tu jek
hari2 biase tu..
makan pun biase2 la jugak, hehe