CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, April 13, 2012

aku dan BF2

BF2 tu hape??
ouh..itu maknanya "breastfeeding anak ke2"
penyusuan kali ni xbanyak aku kongsi kan..
klu ada menda kritikal je baru tulis kt belog..

so, kali ni ada y kritikal ka..?? hehe..
ada laa beberapa menda nk cerita..

1) Review Medela Harmony VS Avent Manual..
ok.. dengan ini diumumkan..
atas beberapa faktor..aku memutuskan..bahawasanya..aku..
lebih suka..pakai..MEDELA HARMONY..!
- Suction medela lebih mesra alam gitu.. manakala suction si Avent terutama si massage petal ada kalanya TERLALU lembut..sampai aku rasa 'xpower'
- Effort tangan utk mengepam..ya, lebih banyak diperlukan jika guna Avent..
ntah laa.. rasa Medela dulu x penat sangat klu mengepam..

walaubagaimanapun..ku tetap sayang Avent manual ku..sebab itu aje aku ada skang..

2) dari SI ke KIM..
yaa..RUhil dulu, menempek di forum Susuibu.com aje laa.. menggali ilmu.
zaman Nouri ni, SI macam xberapa nk g lawat sangat..tp prefer tanya kt KIM
Kumpulan Ibu Menyusu...di Facebook..
zaman dah berubah kan..
tp SI tetap ada kelebihannya.. boleh search forum lelama ikut keyword y kita nak..
KIM bukan forum, so, susah nak track back..

3) Stock
actually, sangat tak suka nk cerita.. apa lagas nk tepek gambar stock..
buat masa ni Alhamdulillah..
cuma ku agak pening, bila laa nk start guna sang frozens tu..
bila renung2 balik ke dalam frozen, mula tertanya.. 
'ada kaa orang kumpul bebanyak then by the end of the day, X GUNA pun??'
ada...?? ada sesiapa berpengalaman..?? 
gatal aku berprasangka.. berbaloi kaa kepenatanku mengepam sehingga smpi xmuat freezer??
mula laa setan duk meracun suh sambil lewa dan skip mengepam..
sedangkan aku pernah merasai zaman kemeruduman..
harus teguh dengan moto "Ingat zaman meriah..sebelum datang zaman merudum"

4) anak susuan..
pernah terlintas..beberapa kali..
calon xdak lagi, cuma aku bertanya pada diri.. 
apa tindakan aku klu tetiba hadir di hadapan mata.. seorang anak yang xcukup susu..
apakah aku akan offer susu aku..??
bukan kedekut.. malah makin banyak kita memberi, lebih lagi TUHAN akan bagi..
tapi risau xdapat nak berikan yang terbaik..
klu anak susuan..anak kita laa kan??
selain susur galur dan soal jodoh pertemuannya di masa depan..
ada tanggungjawab lain kah kita terhadap anak susuan..??
apakah kita akan disoal di akhirat esok klu anak susuan kita buat menda xelok semasa di dunia?
atau semata2 soal penyusuannya sahaja yang kita amik peduli..?

5) Dilema..
aku xde apa nak mintak utk hadiah besday aku..
melainkan pam elektrik..
ha..ha..haaa..akhirnya..menjerumuskan diri..
sbb jari2 aku letih pakai manual..
ouh..menaip saja pun aku rasa sgt bongkak berkata begitu
erm..xpe laa buat keleksi kan..
walaupun keburukan pam letrik ni kena ada power source time nk pam..
cari je laa kt mana2 ada kan..
Soal yang lebih besar..pam apa yang terbaik..???
banyak y bebaru.. Modu, Dew, Tommee Tippee, Unimom..
poning den nk milih..
ke nk ikut je pilihan ramai..Spectra3??
pilih..jangan xpilih..

5 comments:

pizet said...

vote for freestyle..worth duit nak bayar dan sangat convienient penggunaan...boleh pam dimana-mana

:: Mrs.Eady :: said...

izwa x seuai pakai spectra 3..better amik freestyle :)

Yaati Nor said...

bagi saya pump elektrik mampu milik adalah Spectra 3.Unimom xblh heavy duty nnt cepat jem sbb dia electronik..Impian saya nak pakai madela PISA ke freestyle ke..tapi mampu ke?spare part pon blh tahan kot harga dia..huhuhu..tp Specta 3 mmg terbaik..tetap dihatiku..

Nad @ MamaZakwan said...

tkde pengalaman guna pam2 ni
tak kire mnual atau letrik
hehehe..

hepi wiken dear! :)

Ina Hashim said...

Freestyle the best...tapi kene tgk jugak budget berapa

ada member cakap Spectra ngan Modu lebih kurang sama je...akak kureng suka sket Spectra sbb suction kuat sangat+monotonous suction...prefer Ameda, sumanya ada orang yg dah biasa pakai suction kuat Spectra rasa x puas ngan suction lmbut gemalai Ameda...tapi experience akak pakai keduanya, hasil perahan sama je even most of the times Ameda lagi banyak