CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Sunday, February 12, 2012

Pantang sendiri2..

Why?? Sbb mak aku sgt2 xpantang
Sampai aku pun takut klu smua menda nk belasah!

Mak mentua plak sgt baik ati..
Walaupun kuat pantang, tp sgt2 open-minded..
Dan xde istilah ‘paksa2’

Aku sendiri??
Suka rejim berpantang..
Tapi lebih kepada mode moden..
Maknanya??
Aku suka n berminat search..KENAPA XBOLEH..??

Memang y logik2 aku akan ikut!
Tapi klu xlogik..mcm air masak nk minum pun kena pantang n catu2..
Memang forget it laa jawabnya..

Tapi aku memang orang paling bahagia berpantang..
Sebab aku sungguh laaa xkesah..
Klu kena makan sawi masak bening (masak air) 44ari pun aku telan!
Ulam2an pun aku xde masalah..
Malah aku rasa time ni laaaa nk makan..

Seminggu pertama..xrisau..
Sbab MIL aku ada..
Dia akan datang ngan dedaun n ulaman y best2..
Ikan haruan, ikan talang..
So, aku serah bulat2..apa dia masak aku makan!

Tapi ikut pendirian aku sdiri..sminggu pertama..
Aku berpantang ayam dan daging..
Bagi aku ayam sebab lambat baik luka..
Daging lak, sebab panas..
So,minggu pertama, ikan-ikanan..is fine..
Udang sotong n seafood memang laa logically akan gatal!

Biasanya, klu ada MIL..mgu pertama..
Haruan.. bakar ke, sup ke..
Ikan masin (kadang2..sbab aku x prefer..katanya nifas akan berbau)
Pastu ada Nasi Lemak Daun Lemuni..
Serius sedap! Satu umah makan macam satu umah berpantang! Hahaha..
Pastu Ikan Talang Masak Asam… (xberanak lg dah kecur air liur..)
Pastu kerabu itu dan ini..huuu..menarik!
Sayur..mgu pertama,mmg sawi masak bening..
Aku suka! N susu memang banyak..

Selalu mgu ptama je MIL ada..sbb MIL kena kerja
So xleh cuti lama2..

Masuk mgu kedua..
Bleh laa makan sup ayam..
N masuk elemen2 halia n kunyit klu xde kes kuning..
Pindang, singgang..smua taram!

Bfast.. milo, oat, nestum..biskut kering..
Macam tu je laa..
Luckily, bila pas bersalin, selera xde laa mcm masa mngandung sgt..kan!
Ini bdasarkn pngalaman lepas laa..

Ok.. secara ringkas..
Yang boleh dan xboleh time pantang..
(ni ikut research n pendapat aku.. lain orang lain caranya kan..)

Yang boleh
Ikan selar...Ikan cencaru...Ikan haruan...Ikan Gelama...Ayam...Daging...
Sawi...Peria...Lobak Putih...Carrot...Pegaga...Ulam raja...Cekur...Daun Kunyit...Halia...Serai...Lada Hitam

Xboleh
Tebu...kelapa...nenas...jambu...Nangka...Pisang...Manggis...Tembikai...
Terubuk...pari...sembilang...bawal hitam...Udang...Sotong...Kerang
Kangkung...timun...keladi...pucuk ubi...pucuk paku...bayam...Kacang...labu...rebung..petai...terung
Air Gas.. air ais (ni sebenarnya smua orang pun xelok minum kan..)
Hasil search aku lak utk resepi..
Ni in case dah xtau nk mkn apa utk 44 ari la..
Aku senaraikan aje laa ek

Nasi Kerabu Lemuni
Nasi Ulam
Kerabu Cekur
Kerabu Ulam Pegaga
Ayam Goreng Berlada Hitam
Sup Ayam
Ikan Goreng Halia
Ikan Pindang
Halia Muda Goreng
Sup Sayur Campur
Ikan Goreng Halia Muda
Ikan Bilis Masak Lemak
Ikan Haruan Goreng Rempah
Sup Kurma Merah
Kucai goreng kicap
Ikan Gelama Masak Asam

Mm, banyak jugak kan..
ni yang buat 44hari tu sangat pantas berlalu..
semoga berpantang kali ni berjalan lancar..
insyaALLAH!

7 comments:

umialya said...

wow.. siap list menu berpantang lagi, chaiyokkkkkkkkkkkkk..

Nad @ MamaZakwan said...

insya-Allah zaa bleh berpantang sendri :)

saya tiap2 hari nasi putih, bening brokoli dgn ikan bilis gaul dgn lada hitam
tiap2 ari..!
sedap je...hehe
paling best, dpt berat badan asal, hikhik

mama rifQy said...

wahhh..rindu nye saat2 nak pantang !! sungguh la teringin nak pregnant jugak!!huhuuuuu..


****oooopsss..lame tak jengah sini jenguk imaan!!

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

kita nanti anak kedua niat nak pantang sendiri, tapi lepas kuat sikit la, my mom memang jenis kuat berpantang...all the best k

ayu said...

tak pernah lagi pantang sendiri..hehe

cayalah lea..ayu kali kedua tu, walaupun pantang kat kg, tapi masuk minggu kedua je, mak dah kerja balik..so, masak2 pun sendiri la juga..tapi, tak pe la..ayah ada..hehe

pizet said...

tambah cikit..sup tulang..nyum nyum sedap apa menu orang pantang..pz dulu hari-hari ayam bakar..even adik balik skolah tengok ayam bakar..awal lagi dah beria nak makan nasi

littlehumblelynn said...

LEA

mmg percaya ttg kebaikan berpantang..pantang ain mmg kaw2 pantang..pantang auni..suka hati nak pantang..

so bile lepas pantang ain..bdn slim kalah anak dara
pas pantang auni...badan kembang semangkuk..

so pantang betul2..