CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, February 28, 2012

Kasihmu ..S.U.A.M.I..

Mak aku pernah berkata..
“Kalau nk bersalin, kita akan prefer mak kita bersama kita..
Suami pun boleh..tp apa laa yang dia tahu..?”

Yess..bersalin Ruhil, mak aku bersama aku di bilik bersalin..
Saat Ruhil mula melihat dunia, pun, mak aku y ada di sisi aku..
Mr Asben tgk dari kejauhan..

Untuk bersalin Nouri ni..
Aku tiada pilhan..
Kul4 pg ke hospital.. Ruhil tgh dibuai mimpi indah..
Driver serta prosedur hospital harus Mr Asben y lebih arif..
Maka pilihan y ada ialah..
tinggalkan mak aku di rumah tunggu Ruhil
Mr Asben yang ikut aku..

Sehingga ke akhirnya, Mr Asben laa y menemani aku..
So, apakah xbetul kata-kata mak aku dulu!??

Memang laa kaum lelaki ni xpenah merasa apa itu sakit bersalin..
Namun mungkin memang ada sesetengah suami yang bleh kata ‘xmembantu’
Rasanya bukan laa mereka ni batu kayu yang xde perasaan kan..
Cuma xberapa berkemahiran nk zahirkan kesian.. willingness nk tolong..
Dan xberapa nak sabar menunggu, dan xnak tunjuk sgt laa rasa sedih2 bagai tu..
So, memang laa kita prefer mak kita..

Tapi Mr Asben ku bukanlaa golongan itu..
Mungkin xsebaik mak aku..
Tapi rasanya peranan dimainkan sebaiknya, malah sehabis baik..

Untuk kelahiran kali kedua ni, mmg banyaaaak sentuhan Mr Asben!

Aku rasa, antara aku dan dia.. dia lebih perit dari segi perasaan..
Sebab hanya mampu melihat aku terseksa terbaring tergolek menahan sakit..
Tanpa dapat buat apa2..

Hanya doa xputus dan sokongan moral..
Tetapi sokongan moral terbaik pernah aku rasakan..
Usapan kt kepala aku rasa mcm xhenti2..
Terutama bila aku ngadu teramat sakit..
Tiupan kata2 semangat..
Suruh aku doa.. xbagi aku ucap perkataan “sakit”
N pujukan “adik nk kuar dah tu..”

Dalam kesakitan, aku dapat mencium kegelisahannya..
Kadang2 merelakan tangannya kena ramas2 ngan aku..
(ini part isteri paling suka buat klu nk bersalin kan..hehe)

Semasa nak push..aku terdengar dia kata kt aku..
“sikiiit lg yaang..”

Sejurus sebelum keluar.. nurse tanya klu2 nk amik gambar..
Maka, saat indah itu diabadikan..
Klu aku buh gambar tu, ada y berani tgk kaa??

Pas baby dah keluar, Doc Kham memberi penghormatan kepada Mr Asben..
Untuk gunting tali pusat..
Nurse siap buat acara pengerahan gunting tajam kt dulang..hehe
Then Mr Asben dipakaikan sarung tangan utk tujuan kebersihan..

Abes potong.. Mr Asben dipanggil ke area y bersihkan baby..
Beliau melihat sendiri proses pembersihan (lap2 ja..)
Pastu kurma dan air zam-zam diserahkan oleh nurse kt Mr Asben..
Proses tahnik pun berlangsung.. ALHAMDULILLAH..
Aku memang lebih prefer proses ini dijalankan oleh Mr Asben sebagai ayah..
Daripada panggil ustaz yang kadang2 satu2 pihak ni kagum sgt..
Tp aku jauh di sudut hati prefer ustaz lain..
Hahaha..
So, klu Mr Asben sendiri y tahnik, aku memang suka!
Pastu iqamah smua laa..
 Then bawak baby menyusu kt aku..

Indahnya saat2  itu..
Lebih indah sbb smua tu xde zaman lahirkan Ruhil dulu..

kini dah ada 2 orang puteri..
memang berbagi tugas laa..
klu ibu layan adik, Mr Asben akan handle Ruhil..
dan sebaliknya..
ada masa, Mr Asben berjaga jugak malam2 dodoikan baby Nouri..
dulu2 zaman Ruhil aku sorang2 je..
skang ni dengan sendirinya beliau offer nk tolong..
belajar dr pengalaman kan!
 
pengakuan selepas abes semua pertarungan tu...
Mr Asben kata, dia duk lap air mata..
Huhuuuu..! menanges kah beliau??

sehingga kini, klu sembang2 dia masih ungkit2..
betapa dia melihat aku terseksa tatkala nk keluarkan 1 nyawa..
tenyata sangat terkesan di hatinya..
alahaiii..

aku xserik.. tp jgn dia lak serik..haha
 
TERIMA KASIH ABANG..
ATAS SOKONGAN DAN KASIH SAYANG XBERBELAH BAGI..
I LOVE YOU!

17 comments:

Nad @ MamaZakwan said...

aaarrrr..!!!
sweet sgt!!!
papazakwan tak sempat nak temankan masa bersalinkan nayli
sbb dah bersalin dulu, huhu!
tp masa zakwan ada la dia temankan hehe

ucapkan tahniah n syabas pada zarif! :) sgt berbangga dgn dia..baru dia tau ye..cemane sakit bersalin, hehe..bertambah2 sayang la dia nnt, hikhik

Mama Lynd said...

Aku rasa can tgok movie, pelakonnya En Zarip dan Pn Lea. Huuu.. Terbayang scean2 didalam labour room tu.

ka . ka . mim said...

like! rasa nk nanges pn ada baca entri ni

mama shifa said...

shahdunyer baca
sy x rasa lagi semua tu
harap anak mendatang, suami sy pon akan sudi berlajar

CHeeSYaNa said...

Alamak.. dah berkaca dah mata ni!
Time Zarif dulu sbb operate, hubby takleh masuk.. sedih!

littlehumblelynn said...

Lea

hubby kak lin,2-2 anak dia masuk..mmg paksa masuk..masa bersalin ain dia rasa serik jugak..sbb kita sakit lama..tuh ain lmbt dpt adik..

apapun, biar suami ada masa kita sakit bersalin..so dia tahu susahnya kita nak lahirkan zuriat dia..

ehhh...email gambar aci..nak tgk..hehehhe

Mama Rayyan said...

Tahniah....Imaan dah jadi kakak.My hubby yg temankan masa kt labour room 1st baby dulu.Harapnya yg kedua ni pun dia dapat temankan gk.Mmg dia akan lebih menghargai kita bila tgk mcm ne sakitnya nak kuarkan satu nyawa.

nur said...

Tahniah lea...
Alhamdulillah, semua dah selamat...

seronok baca entry ni hinggakan akak rasa nak bersalin jugak! ekekekek

Dua anak, dua pengalaman berbeza... tahniah juga pada suami kerana dapat memainkan peranan dengan baik sekali :)

semoga ibu cepat baik dan selamat berpantang..

ayu said...

lea,

time ayu dulu, dua2 suami yg temankan... dua2 ada pengalaman manis...yg pasti, proses bersalin ni mmg memberi kesan kpd suami ayu..

Zie said...

Alhamdulillah ada kesan dihatinya dari melihat siksa saat melahirkan...

yanie said...

sweet nyeer kak lea, anywa tahniah atas kelahiranan baby gurl.. ruhil dh kawan nak maen msk2 nnt...hihihii...:)

:: Mrs.Eady :: said...

ala rugi nyer..sb ku dua-dua bersalin c-zer :(

Faiz said...

Betui wei. Aku pun nangis dulu. Heheh.

ch@ said...

OMG Lea. so sweet and very touching. i menangis baca entry ni. kita buat sendiri semua coz husband tak boleh masuk dalam. but, abi masih ringan tulang membantu menjaga anak-anak.

Yaati Nor said...

nangis aku baca kisah nie..huhuhu En asben saya nangis gak ms saya kena emergency czer tu..sbb dia taku klu saya kuar nnt xde nyawa dah..huhuhuhuh..alamak lagi laju air mata ku berjujuran..k.bye..

bonda dadif aka akish said...

aduyaiii..gile sweet!!!

nur easy said...

subhanallah, sangat touching... terasa sempurna peranan suami ke atas isteri n anak2nya...

sy pun lbh prefer suami di cc berbanding org lain saat dlm labour..