CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, February 9, 2012

aci x lempang anak orang?

lokasi dan masa dirahsiakan..
tapi alkisah kejadian aku nk cerita  laa ni..

satu hari yang indah, aku n Mr Asben nk bawak Ruhil Imaan jenjalan...
tempat febretnya mestilaa keta y masuk duit/token pastu goyang2..
xpun kuda y macam carousel tu kan, pusing2 3-4 round..

sampai di tempat kejadian..
aku dah dudukkan Ruhil atas keta..
sementara Mr Asben g kt tepi sket, tukar duit kpd token..
tetiba out of nowhere..
sorang budak pompuan panjat keta y Ruhil duk tu..
laju je..
aku teka mungkin dia dlm 2-3 tahun kut..
y pasti besar skeeet dari Ruhil laa umurnya..
dia panjat, naik.. dan terus duduk atas riba Ruhil..
pusing2 stereng keta tu..
dan buat muka xde perasaan..

aku tengok je, sengih kelattt..
apa hal budak pompuan ni..??
mula laa aku buat muka tgk keliling kut2 mak pak dia ada..
parents y ada kt ctu pun tgk je aku..
ala2 muka "sian ko..lempang je budak tu"

sah, mak/pak dia xde kt ctu..
n dari tadi lg kut budak ni mmg xleh tgk orang senang..
isk...isk..
ruang tpt duduk token car tu agak besar..
aku terpikir, maybe bleh je share..
aku tarik Ruhil yang terkebil2 ke tepi..
bagi ruang budak tu duk di tepi satu lagi..
1-2 saat.. dia berdiri, dia duk atas riba ruhil semula..
buat muka nk mintak pelempang lagi xde perasaan..

aku men tarik je Ruhil..
berat gak budak tu..isk!
dudukkan Ruhil kt keta lagi satu..
budak tu ikut turun.. n mula panjat keta y Ruhil nek..

aku suka je layan budak2..
xkesah pun klu kuda carousel y 2-3 ekor kuda tu..
aku bayar sorang then ada budak len tumpang nek..
bukannya xpenah..lagi pun nk berkira apa sgt kan
tp perangai budak nan sorang ni aku xpaham..

sebelum tu, aku dah berjalan banyak bawak perut..
penat! dan mula laa aku buat muka mcm nk telan budak tu!

pelik betul aku..
di kawasan perumahan aku penuh ngan foreigner..
klu men kt play ground, mmg penuh ngan anak2 Arab y men macam nk bunuh org len..
memang kena pegang n perhati Ruhil men..
paham dah sbb mmg nature kanak2 dari Timur Tengah mmg camtu

tp budak ni budak Melayu, comei aje..
tp napa laa perangai dia camtu..

masa dia buat ala2 nk duduk atas Ruhil utk kesekian kalinya..
aku dah bawak Ruhil g kt Mr Asben..
then aku gtau Mr Asben nk ke tandas..

balik dari tandas, budak tu dah xde..
Mr Asben nampak je kejadian y berlaku..
tapi rasa mcm xperlu lagi masuk campur..
then, dia kata mak budak tu datang td..
nak tergelak Mr Asben kata 
"mak dia pun cam ntah hapa2"

selalu klu bawak Ruhil men kt playground McD..
pastu ada budak y xberapa nak mesra alam..
kadang klu mood aku ok, aku tgk sengih2 ja..
time mood x ok n nampak ada y men tolak2 je Ruhil..
aku memang kata dalam ati "klu anak aku jatuh..siap laa korang aku tolak balik!"
(tapi jaraaang sangat laa mood aku x ok)

kalu korang situasi camni, korang buat apa..???

14 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

sure marah jugak!

ka . ka . mim said...

kalo sy mmg jahat sikit kalo budak nakal mcm tu... marah jer dgn mulut... pastu bwk iman lari... gtau iman x boleh main ngan budak jahat nnt jadi jahat jugak... salunya jd kt playground mcd... kalo budak ca ya nun alif mmg supernakal lah... bknnya parent diorang pedulikan anak diorang... peluang tu nk leterkn diorang... hahaha

bonda dadif aka akish said...

ala tian ruhil....budak tuh saje nak ngalan ruhil dak...

kalu daku...emmmm......ssh nk kate....soh budak tuh turun kot....atau....angkot anak kite nek kete laen....

atau kalo budak tuh dah piang sgt....ahhh blah saje dr situ...heheheheh

kalu kt mekdi...ade budak tolak2....ku mmg sound...jgn tolak2...tp dadif ku mmg kool...org tolak2 dia...ok fine...dia kate...."ma...dahhh"...means ajak kuar dr playground tuh....

=)

littlehumblelynn said...

Lea

kalo kak lin..xdelah nak marah2 rasanya..nama pun budak2..

cuma kita bawak anak kita jauh sikit dr bdk tuh..tp mujur anak kak lin si auni..mmg jenis defensive..so x siapa leh buli dia..hehehe

semut-terbersin said...

Yer anak org cha ya nun alif mmg ganas main! Tolak2, tarik2.. Anak saya jenis tak suka org pegang2 ni..mmg kene tolak blk la kan! Haha.. Saya kalau tak suka ada anak org buat anak saya, saya ckp leklok ngan budak tu supaya dia stop buat that thing! Kalu tak dgr juga, saya ajak anak saya keluar pergi tmpt lain then dtg blk kat tmpt tu bila budak tu dah takde.. Tp most of the time kalu saya dah tegur budak yg buat anak saya tu, maknye/maid derang akan automatik marah anak sendrik! Bgs lah mereka prihatin sebenarnye!

azura samsuddin said...

penah gak jd cmtu kat aina, aina kdg2 ikut gak mood die, time dia nak garang dia garanglah, budak2 takutla tp penah tu ada budak tu terjerit2 naik kete ngan aina, tp zura x kisah, aina pegang stereng die pun pegang siap tepis tgn aina,aina tekan horn die pun tekan ishhh annoying sungguh trus zura ckp kat budak tu(w/pun rasa mc 'ala budak2 tp rasa annoying sgt perangai die tuh) main sama2 k sbb yg byr ni acik bukan mak kamu hahaha kijam kan kihkihkih tp die wat tatau so lg geremlah zura

pizet said...

sebab syauqi adalah lasak..maka kadang kesian dekat budak lain tapi kalau dah tau anak lasak kena la perati n tegur kan...budak2 ni masih dalam proses belajar..makpak tu yang mencorakkan depa-depa ni..duduk atas riba anak orang..mana mak dia time tu..suka2 ja tinggal anak tanpa pemerhatian..bahaya tau..bukan takat pada budak tu jugak pada anak orang lain

ayu said...

kalau ayu plak, bila bawa budak2 ni main2 samada kat playground ke atau kat mana2 , memang ayu akan perati punya la..tak pun, join diaorg main sama..bukan apa, ayu tau anak2 mcm mana, risau kut2 depa yang terbuat budak2 tu je la..tapi, kalau budak2 lain yang buat, ayu akan bagi warning je la..tak de la sampai nak marah ke apa KECUALI kalau melibatkan kes2 kecederaan ke atas anak2 ayu ni..katakan la, ada budak tolak diaorg sampai jatuh luka ke, haaa...itu memang ada gak la yang kena marah nanti dengan ayu..jgn sampai suami ayu je tengok,sebab kalau suami tengok, silap2 memang angkat tangan..huhu.......tapi, memang tak berapa suka n tak berapa berkenan la kalau parents yang tak jaga budak2 main macam tu je...ishhhh

Nad @ MamaZakwan said...

ala, nape tak tegur je budak tu...?
kalu dibiarkan tu yg bebudak gitu naik minyak tu
ksian nye kat ruhil..
tak pasal2 je ada org dok atas riba die masa tgh syok2 nak main
lenkali, tegur je leklok...
jangan lempang trus!haha!

suhaina laui. said...

suspen je tajuk en3 ni....sis kalo sy la mmg sy bw jauh2 la ank sy xkasik main....hahaha tapi kami jarang bw akif g playground ni sb kalo dh g susah nk balik..pernah g kfc die main sampai xhengat nk balik....semua org jadik geng die...bila time nk balik tu sibuk nk mkn

diarinadiaa said...

hehe!!klakar pun ade..banyak gak kerenah budak kecik ntah anak sape tu kan.. agaknya kan dia minat kat ruhil sbb comeyy sangat ala2 anak jepun kot!!tu asyik nak dok ats riba ruhil..sabar banyak2 ek!!

pakden said...

Budak2..cuba sabar dan elakkan kejadian yg tak diingini :-)

Aleyn said...

Kalau saya bawak lari jer anak jauh2...

Thanks for visiting my blog...

mama rifQy said...

hahahhahaa....kelaka..sabar banyak2!! budak2 ni mmg macam2 ragam....kuikuii