CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, February 8, 2012

S.Y.I.F

sapa suka kerja ikut syif2 ni..
angkat tangannn...!
aku TAK SUKA..

kerja ikut syif ni ada pro n con nye kan..
MIL n FIL ku masih bekerja di usia 50-an..
dan kedua-dua nya masih prefer kerja secara syif..
alasannya : senang nk urus menda lain..
betul!

di kala orang masuk ofis 8am-5pm..
masa tu laa y bekerja syif selesa sgt2 nk g selesaikan apa2 urusan peribadi y lain
nk g bank ke, pos ofis ke.. buat bisnes2 lain ke kan..

background kerja aku mmg kerja opis hour..
flexible sket sbb nak kena cukupkan working hour je..
samada 8-5..atau 9-6.. atau 10-7 pun bleh..
janji meeting2 penting hadir..
kelas y kena ngajar kena attend..
dan kerja2 yang xpenah abes tu siap..heee..

Mr Asben ku plak..
kerja ofis hour..
tp ada syif 1 (6pg- 3ptg) dan syif 2 (3ptg - 12 mlm)
n syif2 ni ikut rotation engineer y ada, by turn..
klu sampai turn Mr Asben, kena laa kerja syif 1 isnin - sabtu..
dan minggu seterusnya, syif 2 isnin - sabtu jugak..

walaupun 1-2bulan baru jumpa balik syif tu, tapi aku TAK SUKA!
bila syif 1, kul 5.30pg Mr Asben dah ke opis..
aku bukak mata bgn pagi dia dah xde..
aku uruskan Ruhil ke taska..then g kerja..
kul 3ptg patutnya dia dah balik..
tp kerja banyak, maka mcm biasa jugak laa..6-7ptg baru balik..
pastu malam, kna tdo awal.. sebab esok tu nk bangun kul5!
berlarutan seminggu..
aku pun bohsan tahan gaban

masuk minggu berikutnya..
aku bgn siap2 nk g kerja dlm kul8 gtu..
Mr Asben kdg masih tdo.. kdg dah bangun..
aku hu-ha-hu-ha kt opis, dlm kul 230ptg dapat laa SMS..
"baru nk g kerja" - ok laa kan..
pastu petang aku balik umah, amik ruhil kt Taska..
makan malam, makan/beli apa patut.. sbb pikir perut sdiri je kan..
then main2 ngan ruhil smpai dia penat+boring+ngantuk..
pastu dua2 terbongkang..

dlm 12.15tgh mlm, Mr Asben balik..
then tdo..
begitu laa seminggu!
macam xjumpa pun ada kannnnnnn??
huwaaaaaaaa..aku xsuka betul idup camtu..
tapi apakan daya..tuntutan kerja..mcm tu laa..

esok/lusa dgr khabar anginnya Mr Asben kena ke Johor..
maybe bermalam..urusan kerja laa..!
huuu..klu aku terberanak cmana?

pastu pertengahan bulan Mac..
di kala aku masih pantang n baby masih merahhh lagi..
Mr Asben dijangkan akan ke China 3-4hari..
huwaaaaaaaa...

8 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

alahaiii..sian nyer..

ka . ka . mim said...

dulu masa tunang n mula2 kawen ayah iman pn keja shift, siap oncall lagi, mmg susah la nk atur masa.. sbb kita keje ofis hour, mlm lak tdo sorg2 x best.. tp bila dh dpt iman, terus keja ofis hour, dan xde oncall... bahagianya bila jln2 hujung mgu... xde benda nk ditakutkan lg

ayu said...

alahai..kesiannya...kena bawa banyak2 bersabar kan..kalau boleh, minta sesiapa temankan lea anak beranak masa suami tak ada nanti ye

Faiz said...

Kalau terberanak masa asben takdak tu, calling2 la kami ni. Insyaallah kalau free buleh ja tulung2. :)

umialya said...

alalala.. siannya, kalu dekat2 boleh le bantu apa2 yang patut, ini tak jauh beratus batu, huhuhu

Pujuk le mak datang awal!!!

CHeeSYaNa said...

be strong!! sayang bini tinggal2kan :D

yanie said...

ala, sian nyer kak...
tp tue laa lumrah n roda kehidupan...
selamat deliver k...:)

pjus said...

sabo je la Lea...aku ni lagi la..kanda kerja malam dinda kerja siang..siang dia tido sorg, malam aku tdo sorang..kadang2 kalo ade kes,operasi, serbuan, dah dekat 14 jam dia keje...huhu..