CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, January 20, 2012

klu boleh jangan berulang lagi..

sampai kini ku masih memendam rasa..
serius!
tapi ku fikir kut lain.." rezekinya dah begitu.."

masa lahirkan Ruhil..lepas bersihkan terus menyusu..
Annur nye penasihat penyusuan (LC) datang melawat aku..
cek susu ada ke x..ajar cara y betul..
terkejut dia, anak pertama susu aku sebanyak tu di awal kelahiran..
masih tengiang2 "beruntungnya baby awak"

sepanjang malam, Ruhil mmg kerap2 bangun..
aku y br 4-5jam jadi ibu rela aje berjaga..n susukan dia..
mmg bahagia!

smpi umah kul 2 ptg, dah ramai y melawat..
melawat saja xpa jugak..
pakat2 nk pegang baby..
sedangkan si baby nk ibunya saja..
kejap2 anak kecik itu di bawa keluar..
ibunya xbleh bgerak sgt duk dlm bilik..

bila anak dah xselesa..melalak2..
then keluar laa suara2 sumbang "x cukup susu tu.."
ohooooooo.. sungguh mengganggu lagi menggugat!
ikut ati nak mjawab..
tp nampaknya ibu baru bersalin ini memilih utk ikut emosi y sgt sensitif..
"jawab pun mereka bukan nk dengar.."
memang tertekan..
suami menyokong..tp lebih kepada kesian si anak y melalak..
mak aku xtahan dengar org smua duk 'cucuk' suh suap FM..
lalu redha aje..
mak mentua pro BF..tp xde pegangan kukuh tentang 
"susu cukup di awal kelahiran!"
baginya, BF memang bagus..
tp tunggu laa 2-3 ari baru susu nk memancut2 baru bg baby..
SEMENTARA TU BAGI SUSU TEPUNG DULU..
huwaaaaaaaaaaa..dengan linangan air mata..
suap kt Ruhil Imaan..
pedih hati memikirkan nasib perut xmatang tu disuap menda xsepatutnya..

bayi sekecil itu..
perutnya bukan besar mana.. 
jd mana hala pulak mereka dpt idea "susu xcukup tu"
lg pun bayi y baru sehari melihat dunia..
mesti laa macam2 masalah lain y boleh menyebabkan dia menangis..
xselesa.. sejuk sgt..panas sgt..perut kembung..
knapa mesti penyelesaiannya BAGI FM??!!
huwaaaaaaaa..

1-2hari minum FM..tukar2 ngan EBM
aku cuba pam..ada laa dpt sikit..
xcukup utk 'nampak meriah' lagi..
tp aku rasa klu direct feeding cukup ja
itu laa sejarah awal Ruhil Imaan..
tercemar dgn campur tangan org lain!

selepas fasa tu.. amik ko!
mmg anak aku tersedak saja..
sbb susu aku mmg banyak!
biasa laa time pantang..
smpikan kna buat 'pegangan gunting'
untuk control keluaran susu y byk sgt time direct feeding..

Baby kedua..??
tolong laa.. jgn berulang begitu lagi
xpasti rezekinya cemana..
tp klu jadi lg biarlaa sbb aku y rela hati nk bg..
bukan TANPA SEBAB MUNASABAH!

smpikan terlintas dalam ati..
xnak kabarkan kelahiran baby 2-3 ari pertama kt sapa2 pun!
dah stabil penyusuan..dah stabil emosi..dah rehat cukup2..
baru aku nk hebohkan..
jahat kah buat gtu??

8 comments:

Makbed said...

ibu memang perlukan rehat lepas bersalin. skang zaman dah moden dah. Semua orang belajar dan tahu hal beranak bersalin ni. sepatutnya orang lain tu turut sama merevolusikan pemikiran. TAnyalah dulu si ibu bersedia atau tak menerima tetamu. dan seeloknya, tgu le seminggu lepas ibu bersalin baru datang.

Ummu Ukasyah said...

bersabarlah.. saya juga mengalami masalah yang sama masa kelahiran Ukasyah tapi Ukasyah belum sempat minum fm.. sebab saya degil dan kuat menjawab.. hihi..

sampai sekatang pun orang sekeliling masih nak suapkan Ukasyah dengan fm.. apa-apapun bawa banyak berdegil..

susu ibu susu terbaik

Travel&Food Lovers said...

Lea,

Anak sendiri...buakn anak orang...pedulik kan apa orang kata...orang lain memang suka campur tangan dalam hidup kita...tapi aku jns memilih untuk hidup dengan pilihan aku sendiri...sbb kesannya, kt yg rasa, bukan orang lain. mungkin lihat macam agak kasar...tp pilihan di tgn kita...pedulikan yg lain ok?

Kasehku said...

Susah nak tenangkan org lain supaya tidak terover excited dtg melawat baby. Samapi la sndr rasa btapa melayan penat, melayan baby dan melayan kerenah org. Hopefully mentality begini dpt diubah dalam masayarakt kita.

CHeeSYaNa said...

that what happen to me on the first 6 days zarif lahir.. tiap2 hari berendam air mata.. it's hard to please everyone kan.. masalahnyer, my MIL yg asyik sibuk suruh top up FM.. Sampai masam2 muka biler i refuse :( hubby plaks tersepit kat tgh2..

Nad @ MamaZakwan said...

sama kes ngan kite jugak dulu
mak yg sebuk2 nak fm kan zakwan

tp kite kena tegas zaa..
tu anak kite, bukan anak dorg
tp tegas kan biar la bertempat..
bukan la maskudnya marah2, ye dak? :)

anak akan dtg ni
kalu ada yg bising2 soh fm jugak
soh diorg tgk sendrik perkemabangan tumbesaran ruhil imaan tu yg fully bf
bandingkan dgn yg asek fm jek

kite anti btul dgn org2 yang suke sebuk2 hal anak org lain ni

Yaati Nor said...

kena keraskan hati kita yang kita nak bagi BF. jangan dengar cakap mereka yang kata susu sikit.kita pun tak boleh pk atau sedih susu kita sikit.kan klu sedih lagi susu tak nak kuar..

pizet said...

cam situasi pizet dulu..m,emang ramai melawat..tapi keraskan hati x mo lansung fm...moga nnt second baby hati kuat jugak yer...peluk bb kuat-kuat..cakap nak kerapkan penyusuan untuk banyakkan susu...moga dapat bagi susu ibu sepenuhnya..amin