CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, January 9, 2012

DUKA..weekend lepas..

Idupkan warna warni..dah ada suka, mesti ada duka..
Ruhil masih demam On-Off..
Siang mmg xdemam..
Aku perhatikan dah 4ari..
Mari malam mjelma dia dah suam2 kuku..
Pastu panas..
Ada waktu kul 3-4pg dah ok..
Ada waktu time tdo ok, 3-4pg plak panas..
Kadang panasnya 36.9C..
Kadang 38.2C..

Yang sgt haru, dia mintak sdiri makan ubat..
Ulang2 mintak..tp ubat batuk y sedap tu aje..
Ubat demam xnak!
N dia tahu y mana ubat demam..
Ubat sumbat montot pun dia kenal..
Br skali dpt sumbat.. sbb dia mati2 mengamuk klu nmpk aku pegang..
Dia kata sakit..
ya ka sakit menda tu..?aku siap beli pelincir buh kt bullet tu
Tapi aku laa ragu2, sbb makcik bukan doctor..
Ntah2 btul sakit bila aku buat..
Jadinya aku xberani buh dah..
N aku rasa bullet tu sesuai klu tersangat panas smpai 39C..
Ini stakat mild2, xperlu kut..

Masalahnya bila dia ok, nampak sgt ok..
Bila dmam tu, nmpk sgt gering..
So, bila ok, aku legaaa..
Bila jd balik, tpikir nk bawak ke Paeds dia..

Cumanya, bila siang nk jumpa paeds, dia xpanas lgsg..
Boleh mnyanyi2, lompat sana sini xberenti2..
Macam dah kebah abess..
Dah tu,cmana nk tunjuk dia sakit???
Aisehhh.. dilema lagi si ibu

Batuk berkahak, tp xlaa smpi wheezing..
Mmg bunyi kahak tu obviously kt tekak dia je
Xnak menyusu sgt, maybe sbb susu tu buat tekak dia lg gatal..
Kerjanya mintak teh..
Air masak pun xnak minum..

Bibir dah merah dan kadang2 bdarah sbb kering sgt
Bila dmam dah dtg, apa pun xnak, pastu merengek2..

2-3menjak ni, dia buat2 mcm nk nenen ngan aku..
Kesiannyaaaaaa..
Bila dah sakit mcm tu, aku laagi rindu saat2 breastfeed ngan ruhil imaan!

Dulu2, sesi nenen laa penawar segalanya..
Dia xkan merengek, sbb dia diam je bila dpt mnenen bila sakit..
Pastu aku xrisau pasal kurang air atau xmnyusu..
Sbb konfem2 cukup smuanya sbb dia asek laa melekap..
Bila sesi tu dah berakhir..apaaa pun xbleh..
Ikut ati nk je bg.. tp dah nk masuk 8bulan kan..
Risau plak klu contraction..
N lagi risau klu pas baik demam nk kna buat weaning off kali ke2..
Alahaiii sayang ibu!

6 comments:

Makbed said...

Sama laa...
Oni pun macam tu.Sekejap ok, sekajap tak. Ini dah masuk hari ke-4. Risau sangat! Ada satu malam tu, makbed bawak dia pi spital sbb terlampau panas badan dia. Kena masuk ubat bontot. Nangeh sunguh-sungguh ni. Sampai besok tu pun dia kata bontot dia sakit. Tapi memang la berkesan.

Moskel ni. Sakit ke ubat bontot tu...

whiteapple said...

Lea, jaga diri baik2..xlama lagi ruhil dapat adik ^_^. Buat ruhil, semoga cepat sembuh ye :)

littlehumblelynn said...

LEA

no choice kalo dah berlarutan macam tuh..bawak jupe paed.they will running the multiple test.so better pg awal..x normal kalo tetiap malam dia demam begitu

Fatima Saiful said...

aku pon ritu mcm ko, bile nk bwk je ke sepital,die da ok.so ritu sebab da 4ari demam turun naik.aku nekad gak pegi. ms pegi tuh mmg 36.8 jer. pastu dok tunggu kat emergency room tuh tetibe 40 hokay!!mendadak naik..terus kene tahan sepital. so, nasihat aku, kalo ko tgk pattern ank ko demam panas bile malam, ko get ready je nk pegi sepital.masuk emergency takper. bukan ape, tkt demam panas sgt..nanti fit!:(

Sabihah said...

Huish..bahaya tu..eryna pun kdg2 demam mlm tp takdelah smpai tetiap mlm...bwk jumpe paed laa

Anonymous said...

Lama tak tengok Ruhil Iman, haritu masa pergi ngan akak aku harap dapat tengok Iman..dah tidur rupanya _Kam-