CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, June 14, 2012

tentang photobook

sebab ada ramai jugek yang bertanya..
so aku jawab dlm 1 entry ek..

photobook ni sebenarnya macam album gambar laa..
tp print digital laa.. kita x tampal2 gambar mcm dalam album secara manual..

harga sgt mahal..
RM1++ untuk 1 photobook saiz 8inch x 8inch 40 pages!
tapi aku selalu beli bila group voucher buat sale..
contoh.. 3 photobook yang sudah.. harga almost RM200..
bila sale jadi RM58, RM78, RM50 je..
time ni laa masa y sesuai utk blasah beli!
kadang aku buat adiah kt org pun..

pas beli.. kena g website penjual..
then download software utk design photobook..
besar gak saiznya, ratus2 MB..
so, ada y tanya aku design pakai software apa??
jawapannya, ikut kedai y buat photobook tu..

dari software tu.. ada template la..
biasanya setiap company berbeza.. tapi x lari banyak pon.. 
kaedahnya lebih kurang..
dan sgt mesra pengguna
basically..
mula dgn upload folder yang ada gambar2 y kita nk buh..

then utk setiap muka surat..
boleh pilih layout..
boleh pilih background..
boleh tambah wording..
boleh buh frame..
boleh bagi blur, bagi senget..
macam2!


tapi semua pilihan2 utk y kt atas tu, bergantung kepada apa y aa di library software..
biasanya banyak je pilihan..

yang TAK besnya.. utk menjamin kualiti gambar yang d print..
mereka setkan berapa minimum pixel utk 1 gambar..
klu rendah sgt..(biasanya yang amik ngan handphone cikai cam aku)
dia akan warning n x terima..
klu DSLR, mesti laa sgt2 boleh kan..

aku suka buat lain2 setiap page..
sesetengah orang suka maintain 1 style utk semua page..ini lagi cepat laa kan..

then bila dah siap smua.. kita pun upload..
ikut laa arahan lab company yang jual tu..
masa ni masuk laa kod voucher..
so dia deduct laa harga asal tadi..dr RM188 jadi RM 0..
maknanya kita bayar harga groupon je RM 58 contohnya..
then terima email mengatakan derang dah terima dan tgh proses..

pastu tunggu laa... dalam 2 minggu siap..
yang iphotobook.my tu gila laju! 2 ari je siap..
Boleh pilih nak pick up atau nak derang pos..

klu dekat aku pick up je..
klu pos pun selamat..
kulitnya keras.. memang boleh pos laa..macam buku je kan..

hasilnya...?? NICE..!!
simpan laa susun kt almari buat kenangan!

aku cadang kt Mr Asben, pasni 1 event besar = 1 photobook..haha!
laki aku iye kan aje bini dia ni..
ngeh2..

7 comments:

*azni* said...

sy tak reti benda2 cmtu..bila tgk lea punye cantik jer aritu..lgpun sy pakai camera pixel kecik msti hasil tak memberangsangkan..huhu..

sisanizu said...

murah tu kalau dlm rm100-200..sbb mase besday ashraf 1thn ..sy wat kene rm150 kecik gile je bukunye. baper keping je gambo..maybe upah org tu mendesign walaupun cikai sgt je designnye

tu nk tahu lea pakai software apa..nk wat sendiri jugek..
thanks for the info. i like!

Masya said...

suke tgk photobook ni... tapi x berkesempatan nak order.. teringin jugak buat satu.. tq kongsikan info ni..

cikbintang said...

tgk entry ni tetbe tringn lak nk wt...tp xreti nk wt sdri =)

Fitri Senin said...

adik dah besar la..

ka . ka . mim said...

wah!!! thanks ye for the info!! mmg dr dlu lg teringin nk wat photobook tp mlsnya nk mendesign... ada software main msk mcm ni lg senang... thanks again lea

Yaati Nor said...

best gak tu..gmbr zahra sejak lahir samapi dah nak ada adik xde yg print..harus la 3 album nie..