CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, June 12, 2012

pening..

dah mula terpikir2..cmana laa..?
esok mak aku balik kampung dah..
sejak mak ada mcm biasa laa..
banyak kerja aku jadi mudah..
bangun pagi kdg bfast dah siap..
ruhil dan nouri konfem mak aku y mandikan..
balik petang, mkn mlm dah ready..
baju dah bercuci..dan dah berlipat+bersusun..

ada masa, aku yang masak..
tetap jugak mak nak tolong..

pastu mak sibuk2 mandikan 2 kenit tu lagi..
sebab nnti dah balik kampung dah xboleh mandikan derang lagi..
so mak aku amik peluang laa..
 
mlm2 smbil tengok tv, mak suap ruhil..
satu kerja y sesiapa pun kt umah tu akan surrender!
nak memaksa+memujuk+mengejar+menunggu ruhil nak abeskan bermangkuk2..

bila aku balik kerja..
luas mata memandang, umah kemas..
jalan2 kt umah, xde plak kaki rasa melekit atau terpijak habuk..

esok dan seterusnya???
hadoihhh.. xtau laa..
memang xterkejar nak kekalkan umah tu macam tu..

tetiba terpikir..besnya kalau ada maid/pembantu umah kan??
boleh membantu ringankan beberapa perkara..
huhuu..

11 comments:

*azni* said...

sabar jela..sy pjj dgn hubby..anak2 sy uruskan,umh toksah ckp la mcm kapal pecah..si adik lak sy xleh bgn sket mula la menangis mcm kena pukul..apa pun tak bleh.. ;)

akma said...

kite lepas habis pantang 2 bulan je memang dah kena hidup sendiri2. dengan anak kecik 2 org rapat2, nak kerja lagi.. i tell u time tu... OMG!!!(Oh-Mak-Gayah!!!) Hahahahaha.

UmmiUmmarMuaz said...

best mmg best ada bibik..tapi, xkena gaya, bibik tu jadi peyumbang pening lagi adalaa...hehe

ch@ said...

just follow the flow lea. mula2, kita kelam kabut juga hari tu. melayan auni tu yg pening kepala gila2. but now, kita dah ada jadual tetap. kita tak buat semua benda dlm hari yg sama. buat yg termampu aja. kalau ikut hati sgt nnt stres.

*lea, boleh tak awak tak guna word verification ni, kita pyh btl nk fhm font dia yg tunggang terbalik ni.

bunga_rose said...

ada maid mmg senang, tapi cam tak selesa pulak ada orang lain dalam rumah...

takpe, rumah ibu2 bekerja mmg sepah2 pun ahahhhah.. sabtu ahad baru kemaskan ;P

ibuhebat said...

sedih kan bila mak dah lama dok dgn kita, lepas tu nak blk kampung.. rasa sayuuu sgt..

ka . ka . mim said...

biasakan diri.. alah bisa tegal biasa... membasuh tiap hari tp melipat seminggu sekali... bygkan... hahaha...pastu mkn kalo mls masak tapau je... kalo x goreng telur... huhu... begitulah nasib ibu bekerjaya... kalo si adik x meragam dpt jugak masak sedap2

:: Mrs.Eady :: said...

sayuuuuu :(

sisanizu said...

rumah bersepah selalu.susah nk maintain cantik rumah dgn ada anak 2 org ni..buat yg penting dulu iaitu masak utk makan.(", ..hiks..kalau lipat baju pun lipat bj anak je memalam..sebab senang abah dia nk cari setiap hari..bj sendiri hujung minggu br lipat..kui kui..

nur said...

pengalaman akak, maid takkan sama dgn mak kita, kekadang baik kita sendiri pulak yg buat :)

tp kalau rasa perlu, apa salahnya mencuba, mana tahu dpt maid yg tip top, beres semua keja :)

Nad @ MamaZN said...

insya-Allah, lea bleh buat
jangan pk nak terlalu sempurna sangat
dapat ala kadar pun alhamdulillah
janji tak terlalu nmpk cam tongkang pecah tu dah cukup bagus

kalu nak perfect sgt, takut bile tak tercapai jadik stress plak

lea bleh! u can do it! :)