CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, August 2, 2010

Pengasuh oh Pengasuh..

Pagi tadi bukak blog tgk ada entry baru dari Taska si Imaan..
Masa aku g antar dia dlm kul 10.15 pg td tgk ada keta Mak Nah Tuan taska..
Heran gak aku, awal btul Mak Nah dtg..

Smpi ofis, baca blog taska..
Rupa2nya pengasuh lari lagi..
Ini laa masalah utama Taska tu..
Tapi aku tetap bersyukur, sbb smpi skang (after 9months)..
ini laa SATU2nya masalah..
masalah lain mmg xde..

Macam2 masalah pengasuh ni..
Ada Ijazah n xnak kerja y kelayakan SPM pun leh buat..
Nak gaji besar tp keja senang laa..
Xtahan sbb banyak kerja kena wat kt taska laa..
Ada y kata, klu esuk2 derang ada anak, bukannya ramai cam tu laa..

Yang kesiannya, anak2 taska yang ditinggalkan tu laa..
Ye laa, elok2 dah bilangan Kakak pengasuh cukup dgn bilangan anak taska
Bila kurang 2 orang, banyak bezanya tu..
Kelam kelibut laa taska jadinya

Tambah ada budak y mmg nak kakak tuuuu aje laa..
tukar kakak kejap pun nanges..
ini lagi laa parah...

Ntah laa..
Mmg laa menda ni pilihan masing2..
Tapi, xleh ke gtau elok2 nk berenti..
tetiba lari macam tu aje, sian laa kakak pengasuh y tinggal tu..
kena handle lebih dari kouta y ditetapkan..

Dalam dunia n dalam dunia kerja, kita akan uruskan 3 jenis perkara
1) Menda.. Yang xde perasaan, xhidup..cth : kertas, kain, kerusi, pinggan mangkuk
2) Binatang/tumbuhan.. Hidup, tp xde perasaan..
3) Orang.. Hidup, ada perasaan, kdg2 cerewet, kena puaskan hati..

Antara ketiga2 perkara di atas, mmg yang ketiga PALING SUSAH..
Contoh, industri Taska ni laa..
Kesian laa Mak Nah..
Taska Humairaa akan kelam kabut laa sehingga dapat pengganti
Pengasuh/pengganti plak punya laa susah nk cari..

Tapi bagi aku, ini adalah proses FILTERING
Biar y terbaik, paling ikhlas, paling jujur, paling bertanggungjawab, paling penyayang sahaja yang tinggal..
Daripada duk kt taska tu jaga budak tp xde ciri2 di atas, buat apa kan..
So, dr dulu2 lagi.. yang paling lama tu mmg y paling berkualiti!

Harap Ruhil Imaan xmeragam mengada2 arini..
Sbb tu hanya akan menyusahkan kakak je..
N mgu ni nk antar Imaan pas mandikan n siapkan dia cantek2 wangi2..
Semoga dapat mengurangkan beban kakak2..
AKu doakan semuanya akan kembali OK..
InsyaALLAH!

4 comments:

mummy alesya said...

umur berapa bleh hantar yer? area mana ni?

umialya said...

susah le kali gini.. mai lari2 lak..kesian kt anak2

Imaan09 said...

mummy alesya.. imaan dulu antar ms umur 2 bulan.. area seksyen 4 n seksyen 7 bandar baru bangi..

Imaan09 said...

umialya.. tu la pasal, sian dkat smua y ditinggalkan..