CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, October 12, 2010

Pantang

Sapa y dah beranak pinak tu, mesti tau berpantang tu apa kan?
Aku pun pernah berpantang..
Walaupun pantang xketat sgt ( sbb mak aku y jaga..n beliau XPERNAH berpantang)
tp aku rasa besh je..

Aku pantang menda2 y umumnya xbleh laa..
Tembikai, kobis, kangkung, togeh - sbb sejuk
ayam - awal2 laa, ms luka lum baik..
daging - sbb panas
menda pedas, rempah ratus y dasyat2 - takut imaan efek, sbb fully bf

selain tu aku belasah!
tp aku tetap gembira..
aku suka masa berpantang aku tauu..
sbb aku xmemilih..
klu ada sekumpulan y xbleh dimakan..
bg aku xpe..
sebab ada sekumpulan lg y BOLEH dimakan..
aku sgt2 xberpilih..
sbb aku jenis makan semua menda..
kena mkn sawi 1 bulan pun xpe..
hehe..
tetiba my MIL bawak daun pelik2 atau ulam pelik2 pun aku belasah mcm dh biasa mkn
padahal first time jumpak!

erm, aku sebenarnya tulis menda ni sebab..
aku rasa..
klu kita leh pantang masa pas melahirkan anak,
masa lain pun bleh pantang gak kan??

Apa kata kita pantangkan diri sendiri utk mkn menda2 xsehat..
kenapa xbleh nak buat ek??
nampak air gas or orang tawarkan minum air gas..
napa kita xkata "xbleh..saya berpantang air gas"
ada rendang daging or mknn segera
napa kita xkata "sory, saya limitkan makan menda2 ni sekali je seminggu"

napa xbuat?
napa xbleh ek??
padahal utk kesejahteraan di masa depan gak kan..

Tapikan..
ada orang kata..
sapa berpantang "rugi"
'ilang nikmat idup'

huwaaaaaa..
moto idup aku macam Walls eskrem..
HIDUP BIAR SEDAP..

tp aii dah stat gomox laa..
tu y terpikir idea bodo xbrapa bodo laa jugak nk berpantang lemak tu
K, laa..nk balik dah..
best of luck.
amalkan gaya pemakanan sihat ye Lea!!
daa~~

11 comments:

Anna Da Lady said...

sudah lama kita tidak ketemu...takkan dah gomok balik?hehe...takyah pantang2 segala untuk kurus balik...jaga imaan tu pun dah bleh slim comei molek..hehe

Fatima Saiful said...

lea, aku dulu 'pantang nampak'...semua aku bedal~huhuhu....sebab aku duduk ngn mak.mak aku tak berape sehat nk jage aku.so, aku menjaga diri sendiri. sian tak?basuh baju baby sendiri..basuh tgn hokay~sebab baju byk kene taik(bb dulu kuat berak kan?)...huish..sgt tidak berdisiplin!!!kalinih aku nk pantang btol2!!!!semangat!yeah~!!

ayu said...

wahh...bestnya cara pantang lea.. mak ayu org jati perak..so, mmg kuat sgt pantang2 ni...huhu..serius tak best...wpn tau utk kesihatan diri..hehe

CHeeSYaNa said...

Saya pon tak berpantang sangat.. Pantang dpn MIL jerk.. blkg dier, bantai semua.. Tp, kesannyer, perutku yg sangat buncit until most ppl ingat preggy lagik.. bagaimanakah?!

TerAtAk aNNur KaSeH said...

huhuhu...sy barujer lepas pantang..aperpun,ada bagusnyer kite berpantangni..cuma sy rasa cara org dulu2 berpantang dgn org2 muda skrg dh xsama..betui x?

Imaan09 said...

kam : skang dia dah jalan..so, xyah angkat sgt..men kejar2 je..

Imaan09 said...

take : siannya..aku un kira jg diri gak, sbb mak aku bukan jenis pantang2..klu ikut dia, lg laa semua nk suh makan.. tp anak pertama, mmg sedih klu xde sape jaga.. sbb kita kn ibu2 muda remaja..kihkih..mana ada pengalaman..
anak kedua..chaiyuk!!

Imaan09 said...

ayu.. patut laa comei smpi skang!hehe..

Imaan09 said...

Yana.. hehe..no komen.saya pon moncet jugak! tu y baru tpikir nk berpantang lemak n nasik.. but skang ni mcm 'pantang nampak' je..

Imaan09 said...

Yana.. hehe..no komen.saya pon moncet jugak! tu y baru tpikir nk berpantang lemak n nasik.. but skang ni mcm 'pantang nampak' je..

Imaan09 said...

achik ainnur : org skang ni banyak cabaran..dulu2 MEMANG lg ikut pantang btul2.. org skang suka mpersoalkan napa xbleh bila kena larang makan itu ini..hehe.rs2nya masa akan dtg cemana la ek..