CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, September 15, 2010

Dilema Penyusuanku..

Lebih kurang 2 minggu sebelum raya, Imaan kena thrush..
Aku takut sgt kena Mastisis,
So, aku pun g laa klinik mintak ubat cepat..
Alhamdulillah, sehari dua dah lega..

Aku pun x kena Mastisis pun..
Tapi aku rasa aku dah infected dh ngan fungus tu..
Sbb simptom2 sume aku ada..
Huwaaaa..

Y paling x besh, menda ni berlarutan lama..
Walaupun aku dh sapu gel, nmpk gaya kena g jumpa doktor n amik antibiotik ke hape ke..
Skang ni dh smpai tahap teruk dah
Sbb N aku merekah..
N smlm berdarah..huuuk..
Gila sakit..
Dua2 belah infected, tp sebelah je bdarah stakat ni
Aku rs sket masa lg sebelah ni pun akan jd jugak..
Sbbnya sebelah y berdarah tu aku tgh rehatkan..
So, imaan nyusu ngan y sebelah je
Y Kiri (berdarah) aku just pam setiap 4jam, sbb klu x, bengkak teruk..
Nasib bek guna manual. so, bleh kontrol mcm2 perkara..
Thanks to my Medela Harmony!

Aku dah dekat 3 minggu duk umah..
Aktiviti 'pengempengan' imaan makin menjadi2 laa..
tu pun antara faktor aku rasa..
Skang ni sebelah dh berdarah, sebelah getting worse
Apa nk buat??

Aku berkira2 nk g beli Nipple Shield ngan PureLan Medela..
Agak maha jugk.. las2 xtahan. aku g laa beli
jumlah rm70..
PureLan ok laa..banyak membantu..
y Nipple Shield tu, bila pasang imaan gelak2..
xmau nenen..dia sengih2 ingat aku men2..
las2 dia tarik n lempar jauh2..ampeh..
Rm40 tu..aku beli y MAM punya..gila mahal, tp x guna..

Susu aku banyak mcm biasa..
Buat mermet dpt 1 oz je,
las2 gve up,guna jugak medela..
Nasib bek ok..
Aku xde masalah susu y nak minum..
EBM mmg melambak2 kt umah pun..
y problem, imaan mcm tak boleh tdo klu xmngempeng dulu..
alahai..sian aku tk
y sedeynye aku kna tunggu di ngamok2 n bul2 ngantuk..
baru bleh stat bg dia ngempeng..
sbb nk kurangkan masa mengempeng..
klu stat time dia mengantuk sgt2, 10 minit dah terlena..
klu x..alahai..lamanyaa aku menanggung sakit..
Sakit weih..

prepare for the worst..
aku xtau nk prepare apa.
imaan dh mkn mcm2, aku rs klu cmpur FM pun xde mslh
Tapi masalah mengempeng..aku sian plak ngan dia..
But buat ms ni BELUM campur pun lagi..
aku just fikir apa nk buat klu keadaan berlarutan.

Harap menda ni cepat2 setle..huwaaaaaa..

6 comments:

ayu said...

siannya lea....luka ye cik N..huhu.. pernah alami juga...mmg terasa sakit juga kan...n btw, skrg ni masih lagi luka bila sua belah kiri ..so, nak tak nak bg kanan je la...belah kiri mmg pam...

mamaAnis&Aisyah said...

bukan mastitis tu rasanya...kalau mastitis breast merah, tegang dan sakit. Saluran susu akan tersumbat, kalau lama sumbat boleh jadi breast abcess. Dah rasa mastitis...jangan mintak..mintak jauh je la.

Imaan09 said...

TQ ayu..2-3menjak ni..atau lebih tepat sejak luka, blog ayu laa jd rujukan..

Imaan09 said...

Along..ya, bkn mastisis..Alhamdulillah..
Anyway, tq..

ayu said...

no prob beb, sharing is caring my dear fren..^__^

bunga_ros said...

ciannya.. smg ibu Ruhil Imaan tabah & kuat sokmo yek..