CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, July 8, 2010

Anakku 8bulan 1 minggu

Dah 8 bulan 1 minggu dah Ruhil Imaan..
Alhamdulillah, masih minum SI, makan main meal 2-3x seari..
kadang 2x je, kadang 3x, ikut keadaan..

Sangat buas!
dah duduk..(lama dah)
dah merangkak dgn laju..
berpaut utk berdiri..
bleh bdiri, tp aku takut biar lelama (sungguh xbleh blah ko ibu..)
erm, gigi blom ada..
rambut panjang..kena wat jambul selalu..

Bab Perangai..
Menyusu pelbagai gaya..memang gaya bebas..
aku baring mngiring..
dia menonggeng, meniarap, duduk, sambil panjat smbil nenen pun ada..
apa jenis ntah..y penting ko bahagia, cit..
Tapi sakit gak, bila N terlepas dari mulut dia,
Dicekupnya, pastu tarik buh dlm mulut balik..

Bila dukung, xduk diam..gedik2 nk turun..

Penyakit xleh berenggang..
Huhu..yang ni paling seksa den..
bab lain leh ngelat..
solat, mandi n be**k, nak ngelat cemana??
Maka pada waktu2 itu imaan akan dibiar bermain di sini
tp slalunya xmain pun, tp melalak..


Separation anxiety kut ek..
sapa2 ada anak y besar pada imaan, btul kan umur2 camni laa baby akan manja lebih..??
Huuu, langsung..langsung..langsung..aku xleh tinggal. aku letak je, pusing belakang dia dah melalak..
Ni laa rupanya..


Ni aje laa y dia paling gemar skang..Berpaut kt kaki aku..
klu aku terpaksa wat menda len, basuh botol ke, dia merangkak laju2 sambil merengek, then panjat kaki aku..melekat laa kt kaki tu mintak aku angkat..
Walker pun dia dah xlayan sngt skang..

Anak aku y bijak laksana nih, suka sangat men ngan bapak dia Satu ari derang men kt katil..
Dari luar aku dengar kemain lg mengekek2 gelak..
rupanya men Pum-pum..
bapak dia panggil nama buat muka, dia pun wat pum-pum
yakni menjatuh/membaringkan diri, dari duduk kpada baring
hempas kepala kt katil xpa, tilam kami tilam mahal
Yang jadi masalah si tecit bijak ni..ingat btul 'game' tu
bila2 bapak dia panggil nama buat muka tu je dia cepat2 duduk nk mjatuhkan diri..
masalahnya xkira kt lantai ke, belakang ada dinding ke..
stakat ni jd Superman laa kami nk tahan sebelum dia terhantuk..
Mr Asben kata xnak laa men macam tu lg, bahaya..
tp si bijak tu dah ingat sgt game tu..abih laa..

satu lagi kegemaran si anak dara..mengemas!
huhu..cukup gemar ngan buku, kertas, wayar dan tali2 apa pun termasuk tali pinggang..
Laci kdg2 dia bukak..pnah gak tersepit jari..isk..

Mandi..
mmg dah jarangggg sgt2 pakai air suam..
hanya time ujan y sejukkk sgt or time dia dmam je..
y lain xkira subuh, pg buta or petang aku mmg mandikan direct air paip je..
umah kami xde water heater kt bilik air..
Gaya mandi, aku dudukkan kt lantai, bg dia men itik tokwi..
Then jirus ngan air paip..
Tapi bertuah laa dia nk duk diam..
asek nak masuk mulut je botol sabun mandi dia..isk!
pastu merangkak nk g kt lubang2 tmpt air turun tu..
pastu rajin btul rampas getah paip air tu, nk masuk mulut..

G sekolah ok lagi skang..lum penah lg xnak g skolah ke, xnak kakak ambik ke.
Maybe sbb kt skolah bes kut, ramai kawan2..

Cuma lam keta, Imaan cam dah xmuat kt car seat
Huhuuu..dia pun xleh lama sgt duk lam car seat..
boring baring agaknya..
Haissyyy..nak kena beli y duduk punye lak laa pasni..

Ok..itu aje laporan aku stakat nih..

6 comments:

Anna Da Lady said...

mek..kakak aku dulu, ape yg diaorg buat disebabkan car seat tak muat dah, letak je baby tu kat kerusi keta..pastu pasang tali pinggang keledar tu..tapi, kalu short distance bolehla kan?hehe...

Ibu Iman said...

bih kurang jer perangai ngn Iman Madihah.. die pun suka nk berdiri tp kejap jer pegang pastu nk lepas.. kalo pandai betul xpe gak... org takut die jatuh..

tali pinggang? same gak... kalo tali pinggang ayah die xnk pulak tp tali pinggang ibu di sokaa..

manja? x mo berenggang? same la... kalo pagi2 mst xmo main ngn ayah... time kite sibuk bersiap nk ke ofis die xmo berenggang, ayah pegang pun marah...

iman madihah dh ada 2 btg gigi.. kt bawah.. mudah2an raya nnt diorang dh leh jln ek... mst riuh.. hehe

Nad @ MamaZakwan said...

bukan setakat umur imaan skrg tu jek yg takmo berenggang..zakwan yg dah 1thn 9 bulan ni pun 2x5 jek..! pantang hilang dr pandangan mata terus menangis..kadang2 lagi kuat dr nanges sbb jatuh! sabo je la..tp cam susah sket la kalu nk buat 'xtvt' itu..huhu..

Imaan09 said...

Nad..erkkk..huhuu..kena sedia laa ni ek? dulu2 masa dlm ari, imaan xleh letak lgsg..mnangis, dah g skola smua ok dah..independent..ingatkan makin lama makin ok/berani.. skang laaagi teruk, xleh tinggal lgsg..

Imaan09 said...

Ibu Iman..ermm, perangai sama laa kan, dah umor pun lebih kurang..tp iman madihah dah ada gigi..huhuu..xpe, bagus2..
Raya ni klu leh jalan, leh kutip cukai banyak2.haha

Imaan09 said...

Kam..mm, imaan nak wat gtu??xde nye dia nak duk diam..