CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, January 28, 2011

Makin Teruk

Ingat tak entry INI??
skang dah macam ni jadinya..

makin teruk laa..
cam melecet..pastu keluar air bisa..
klu air bisa tu kena kt mana2 bahagian lain, akan terjangkit..
contoh kt bawah dagu..
leher pun ada..

xsabar nak tgu weekend..
bleh jaga betul2 kt umah..

Bukanlah taska xjaga..
malah taska dah buat cemacam..
letak zinc cream laa..
minyak kelapa dara laa..
Terima Kasih Mak Nah..
tp nak wat cemana, ubat2 poisonous ni bleh sapu time tdo je..
so, aku xnak susahkan taska nak suh buh siang ari..
so, aku hanya buh ubat y doktor bagi time tdo mlm je..
sian Ruhil..
harap2 xtinggal parut..

ada sesiapa nak share petua2..??

11 comments:

nadzirah aqilah said...

alamak.. macam makin teruk je.. siannya anak jepun nie...
moga cepat sembuh...

Fatima Saiful said...

isk mcm terok je nih lea???pegi jump doktor pakar laa....

sisanizu said...

dah pegi klinik? kene amik antibiotik ni....

ashraf penah kene ni dulu tp kat paha..tp tak pasti lak kalau jenis sama ke tak..sbb ade jenis yg stat dari kepala..nama cam bunyik bolus ke ape tah..

punca dr bakteria..

CHeeSYaNa said...

uish.. siannyer! Based on experience Zarif yg kene cakar kat pipi, also from taska, mmg takde tinggal parut langsung.. cuma, takdela sebesar itu....

Mama Rayyan said...

ciannyerr kt Imaan,nak tlg xtau mcm ne.anyway anak amy pun kulit jenis sensitif,kena gigit nyamuk@semut kulit akan bengkak,berair,seminggu lebih pun tak baik lagi.baru2 ni my mum bagi petua suruh letak air garam(garam+sikit air) kt tmpt kena gigit tu.yang senang sbb xde chemical dan garam tu blh neutralkan bisa gigitan,anak kurang menggaru.try la.amy try 3 hari je bengkak kt kaki iman dah surut.tp mayb pedih sikit la masa letak tu.

Ibu Iman said...

kesiannya... sy pernah sakit kulit gak dulu... better gi skin specialist.. tu la risiko kalo berkulit putih, senang jer sakit kulit nk dtg kt kite... semoga imaan cpt sembuh..

nur easy said...

siannya pp dia. gatal ke tu. makin besar lak jdnya. hope jumpalah ubat y serasi.

Mama Balqis said...

baby saya pernah kena cam tu..doktor kata jangkitan kuman XXXXX....bwk anak g jumpa doktor dIA AKAN BG UBAT MAKAN DAN UBAT SAPU..

umialya said...

kesiannya Imaan... Doc bg ubat aper ye? moga cuti 2 hari ni, ia makin baik.

Mungkin boleh cuba Cream Econazine, (guna cream yg doc bg dulu) blh beli kt klinik swasta @ farmasi.

Bila sembuh nnt, cepat2 beli vit.E kt farmasi, bleh hilangkan parut

zuneta said...

salam...sis...zu pernah jadi mcm ni...tapi kat leher, still ada parut..tapi xjelas sgt dah sekrang...lebih baik si comel sis ni g pakar kulit..lau mcm zu dulu, dia bagi ubat cuci, untuk buang bisa2...then ubat sapu, bagi sejuk sikit...& ada ubat mkn...seminggu lepas tu...dah ok...sgala bisa akan kering sndri...masa tu kena caj RM 50 tuk semua ubat...tpi zu dulu mcm si comel sis ni...dari sekecil2...dah mrebak jadi besar...

Nad @ MamaZakwan said...

alahai siannye imaan...
abes kulitnye yg halus mulus tu..
apa start jadik gini ni?
bwk gi jumpe pakar kulit trus la..