CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, October 13, 2011

pengalaman ku..EPIDURAL

EPIDURAL??
Semasa sakit nk bersalin, selalunya ada beberapa pilihan utk tahan sakit..
epidural.. gas antonox..suntik2..
Sememangnya lebih elok klu boleh tahan n xambik apa2..
Tp sesetengah org ada pandangan sendiri..
Ada y kata, anak pertama xpe laa nk ambik medication dulu..
Nnt anak kedua y besar kemungkinan lebih senang br cuba nak tahan sakit..
Alasan, sbb xmau trauma bersalin
Dan ada juga berpendapat, anak kedua nanti dah boleh agak laa sakit cmana.

Pendapat peribadi, aku asalnya nak tahan..xmau amik apa2..
Tetapi bila masuk pitocin utk induced tru drip tgn, kontraksi naik berganda..
Jadinya mmg tak tahan..
Di hospital kerajaan, mungkin epidural bukanlah suatu pilihan..
Berbeza d hospital swasta, gynea nye siap promote utk amik epidural…

Pengalaman bersalin Imaan, aku rasa mcm puteri di hospital..
Semua nurse buatkn..
Nurse sgt baik.. midwife sgt baik..
Doctor/gynea pun TERBAEKKK!
Very motherly, soft spoken, pujuk2 aku time sakit
“sakit ni dari ALLAH.. DIA bagi sakit sebab sayang kt kita”
Dan y paling besh, sgt teliti..!

Proses Epidural..
Erm, aku bercakap tentang klinik swasta ek..
Hospital Pakar AnNur, Bandar Baru Bangi
So, pakar bius tulang belakangnya sentiasa available..
Setidak2nya on call laa
Semasa aku gtau aku xtahan..nak epidural, nurse call pakar bius..
Nurse kata “jap..tahan sket ek.. doktor bius baru nk btolak dari umah”
Masa tu, mmg xsanggup dah dgn contraction..
Rasa nk gigit palang katil je..

Bila doktor datang..Alhamdulillah, doktor perempuan..
Kt AnNur, smua doc/nurse y bkaitan maternity adlah pompuan..
Cuma y pakar bius, ikut nasib dpt y lelaki atau pompuan
Pastu proses selak menyelak belakang (sbb tu nk doc pompuan)
Bila dah ready..doc suh duduk peluk bantal..tunduk takat boleh!

Sbb perut dh maksimum besar kan time nk bsalin
Doc sapu ubat antiseptik satu belakang..
Rasa sejuk je..
Pastu doc suh aku cakap klu contraction datang..
Sbb xleh cucuk time tu..
Maybe takut aku bertindak luar dugaan kut..hehe
Adalah jugak time dah ready2 aku gtau “jap..jap..”
Layan contraction 1 round.. dah ilang br start cucuk..
Doc akan masukkan satu jarum diantara 2 segmen tulang belakang..

Sbb tu kena tunduk, supaya regang 2 tulang tu..
Ikut pengalaman kwn2 aku.. proses ni menyakitkan..
Ntah kenapa, aku xrasa sakit langsung..
Jarum/tiub tu mcm tiub kosong je..
Macam IV line laa..
Pastu baru sambung ubat..
Pas proses ni, doc akan plaster2 sana sini kt belakang kita utk hold tiub ubat..
Pastu baring, mula rasa bahagian bawah kaki sejuk..
Pas sejuk, terus kebas, n xrasa apa2 langsung..
Rasa sejuk-kebas tu akan pelan2 naik sampai takat pinggang..

Ni saat plg heaven..apa2 sakit smua xrasa langsung
So, aku terus tdo, sbb sblm tu dh bertarung 3-4 jam dgn contraction..
Ms ni dh bukak 5cm

Bagus ke utk tidak merasa sakit???
Satu sudut.. bagus, boleh rilek, dan simpan tenaga utk push!
Satu sudut lain..xbagus, sbb klu timing xbetul, smpi nk push masih on epidural..

Satu2 dos epidural (RM300-400!!) bertahan dlm 2-3 jam..
Klu xsilap aku laa..(almaklum..2 tahun lpas nyer cerita)
Biasanya pas abes 1 dos, doc akan biarkan kita mula rasa sakit
Sbb biasanya proses delivery hnya 1-2 jam je lagi..
So, kira ok laa kan, dh relek 2-3 jam, apa salahnya rs sakit sket lg..
Lg pun, nk bg ‘feel’ nk push..

Tapi aku kan mcm puteri..
Bila contaction dtg balik, sangat xtahan..
Merayu kt nurse mintak second dose..
Yang xbesnya, epi dah makin xrasa..
Tapi contraction tu start dgn tahap dh y agak tinggi..
Sbb kita kan time tu dh 8-9cm bukak..
Bayang je laa contraction nye cmana..

So, dlm kes aku.. doc tambah ubat epi 2nd dose…
Just inject kedalam tiub je, xyah tebuk2 tulang blakang lg dh..
Yang TIDAK BAGUSnya..
1 jam selepas 2nd dos masuk.. aku kebas ya amat…
Tp masa tu laa delivery nk mula..
Doc dah pakai sarung tangan bagai..
Sedangkan aku??langsung xrasa apa2..

Maka smasa proses kelahiran..
Aku langsung xdapat membantu..
Sbb TAK rasa bila n tahap mana aku nk push!
Huwaaaaaa..
doc bg arahan bpandukan mesin tu..
bila nmpk contraction sgt tinggi..suh push..
n midwife tolong tolak perut aku arah ke bawah..
aku cuba push..kengkonon laa..
dah laa salah push.. langsung xpandai..
pendek kata, xmembantu..
itu laa keburukan epidural..

sudahnya..vacuum.. bila dh vacuum, xtau brapa puluh doc jait..
smpi aku susukan Imaan, epi masih on!
Kena abeskan, xleh main cabut je..ok..
Masa jait, seluk sana sini cek bukaan, masuk tiub buang air kencing smua xrasa!
Dah naik ward, baru rasa sakit..adoooooiii!
Tapi xkesah..sbb tgk baby comel aku ada kt sebelah..!

satu hal lg..sakit pinggang x..??
aku epi 2 tahun lepas.. xde lak rasa sakit2 pinggang luar biasa..
alhamdulillah laa..
semoga lepas ni pun xde

Second baby..??ntah!
Xleh cakap besar kata xnak…hehe
Tp, niat di hati nk laa jugak ‘menikmati’ sakit bersalin..
Hehe.. tp aku still nk hospital y sama, gynea y sama, insyaALLAH..
KALAU ditakdirkan ada problem y confirm2 xleh normal..
Niat di hati nk bersalin Hospital Bahiyah, Alor Setar..
Kt bilik bedah bersalin ada MIL aku!! ;)
Boleh aku jd puteri lagi,kali ni d hospital kerajaan..
Muahaha..berangan!

10 comments:

Travel&Food Lovers said...

lea,

seram sejuk aku mendengarnya...aku dah terasa ngilu2 di lubuk hati nih...

noor said...

as slm...masa bersalinkan aiman nor ambil epidural nih kat pusrawi...bila nk bius tuh doc suruh buat macam udang untuk diinject.

EllyEllies said...

elly amik epi gak..syok je deliver...huhu..tpi mlam tu pancit jap sb baru rase sakit..hee =p

suhaina laui. said...

baru btol2 paham pasal epi ni blum ni dgar ajer....ms bersalin aritu xtau lak hehehe

Fitri Senin said...

tak amik pape ubat tahan sakit pun masa nak bersalin..dah minta tp rupanya dah xsempat..dah kena suruh teran..

wardah @ fie shah said...

Masa saya dulu doc offer epi tapi saya sgt takut kena bayar, rupanya org gomen bersalin hospital gomen mmg lah free sesaje semua. Haha. Tapi tak sempat nak ambik epi baby dah keluar.

pizet said...

pz doakan supaya kali ni dimudahkan bersalin...kalau mudah bersalin x perlu dah bantuan tu semua...rasa best je bersalin...pastu rasa nak bersalin lagi sebab sakit x lama dan proses mudah kan

ayu said...

my dear lea, ayu dua2 anak ambik epi tau..hehe..almaklum la kan, i ni penakut orangnya..eh..silap, tak sanggup tahan sakit lama2..walaupun time danial dulu, dah buka 6cm pun, still minta n dapat pun ..hehe..teruk kan ?? tapi, yg bagusnya, bila dah injet epi ni, kita leh rest jap then ambik tenaga untuk push bila dah sampai masanya..cuma time push je la mmg ada prob dua2 anak pun..hehe..

Fadilah R. said...

kite dulu czer, mmg kena amik epi lah. hihi. ramai kata sakit tp time cucuk tu tak rase sakit pun. cuma lps tu sejuk menggigil2. kite amik 1 dos je tp now kdg2 mmg sakit tulang belakang.

next baby mcm nak amik je, takutlah. hahahaa.

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

TERIMA KASIH KONGSI PENGALAMAN...
MASA BERSALIN FARISYAH DULU MEMANG TAK AMBIL2 APA2 PUN....