CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, August 27, 2012

Tragedi Raya.. ngilunyaa..

on the way balik raya, Alor Setar - Bangi amik masa 12 jam..
amekauu.. double..! selalu 6-7 jam je

jammed hampir sepanjang jalan..
hujan hampir sepanjang hari..
keta banyak gila..
mujur kanak2 happy je dalam kereta..

bila nak rehat kami memilih hentian kecik dan tak popular..
cukup sekadar ada jual makanan dan boleh buang air..
solat pun, kt pondok je, bentang2 kain jadikan sejadah..

di satu lokasi yang dirahsiakan..
aku memegang nouri, jaga Ruhil yang pokpek..
Mr Asben membeli makanan..
lama jugak aku tunggu..mgkin sebab orang ramai..
sepanjang tunggu, aku duk kt stool plastik yang agak usang..
ruhil duk kt meja ala2 pangkin..
bila makanan tiba kami makan dengan hebatnya..
aku masih pegang Nouri kt riba aku..

aku tgk bawah nampak sesuatu y xkena dengan kerusi plastik tu..
ada menda sepatutnya xde tp ada kt bahagian bawah kerusi..
sedang aku tunduk, memerhati dan berfikir..
tetiba aku rasa aku makin ke bawah.. ke bawah.. dan ke bawah..
akhirnya buuukk..terduduk atas lantai!

begitu cepat ia terjadi..
masa aku perhati kerusi tu, 
Mr Asben baru nk buat gaya 
nak bukak mulut suh aku jangan duduk kt kerusi buruk tu..
XSEMPAT.. aku dah jatuh terduduk dulu..
sedar2 aku dah kt lantai..
Nouri masih di tangan aku..
itu yang paling penting..!
demi nak pertahan nouri.. kaki aku terangkat sedikit masa landing kt lantai tu..

aku pakai baju kurung raya.. means, pakai kain!
bila duduk kt lantai n kaki terangkat ke atas..
korang pejam mata bayang je laa..
adoiii.. 
tawakkal aku harap xde laa mata2 yang amik kesempatan..

siku aku sakit.. maybe sbb cuba tahan..
ada lg y sakit..
tp dah tak rasa sebab maluuuuu..
aku rasa muka aku merah je..
bila aku dah bangun, aku tgk bawah je..
langsung xpusing kiri kanan atau angkat kepala..
aku maluuuuuuu..huuuuuuu..

kemujurannya, kejadian berlaku pantas.. 
dan aku xterjerit ke.. so xbising dan xmenarik perhatian orang ramai sangat..
n pas jadi tu terus bangun cepat2.. buat2 mcm xjadi pape laa kenkunun
dlm hati TUHAN je tau.. malu gilakkk..

bila sampai KL, jumaat tu aku buat mkn2 sket..
khas utk kwn2 opis Mr Asben y dah mula kerja sejak khamis lg..
ada laa dlm 20orang ..
sibuk2 kat dapur siang ayam, potong itu ini..
tetiba ketulan ayam yang terakhir tu aku TERHIRIS jari..
adik2 ipar xberani nk tengok..
dalam xdalam.. 2-3 ari asek berdarah..huhuu..
maybe sbb sblm start wat kerja dapur aritu aku siap2 ASAH pisau tu..huwaaa
yang plg bes ari ketiga pegang pisau nk potong bawang, terhiris lg luka y sama..
berdarah lagi..

skang ni, duk kt opis pun aku ngilu je bila kenang..
baca resepi apa2, bila ada perkataan 'hiris' atau seumpamanya..terus cam xnak pegang pisau..
dah 3-4 ari dah kering, bila tgk balik
baru perasan boleh tahan dalam jugak..
waduuuhh.. gambar?
xperlu laa menghilangkan selera orang lain y nk g beraya..
hehe..

pesanan khidmat masyarakat.. 
BERHATI2 ketika hendak DUDUK di kerusi usang..dan BERHATI2 gunakan PISAU..
sekian..
 

8 comments:

Zie said...

Lama tu perjalanan...
terima kasih yer.. tq berbanyak...

Ina Hashim said...

adoyai...mmg tragedi betul....isk
slmt ari raya maaf zahir batin ye

littlehumblelynn said...

lea

adoikhhh sakit tuu terhiris jari
pnh kena sekali thn lps masa nk ptg tembikai
smp mengalir2 drh x berenti

seram!!"
apapun next time kena beringat2 lebih.
stress dgr travel smp 12 jam
perghhh!!!

Anonymous said...

sabo je lah..lea, banyak pahala tu walapun mcm2 terjadi..janji nouri selamat, jari tak terpotong terus..hehehe-KAM

kak tini (umialya) said...

ylh nak wat camner ye.. malang tak berbau

Nad @ MamaZN said...

ya Allah lea...
bab jatuh krusi usang tu takmo la citer, huhu!
dpt bygkan tp takmo bygkan..

bab pisau tu..
huhu!
hati2 ye pasni
jgn byk berpikir time guna pisau ;)

jgn jadik cam kite, masa iron baju pun byk berpikir, last2, baju berlubang! =p

:: Mrs.Eady :: said...

Allah.....jari tu dah okey ke skrg nie?

Yaati Nor said...

waduh2 ko gawat raya kamu lea..