CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, December 13, 2010

update misi mencari rumah

ahad pagi g umah y kitorang harap2kan..
apartment,rm600/bulan, 1300sqft, 
dekat ngan taska,
ada lif, ada guard, ada parking..

dah g tgk..
Mr Asben setuju, aku 50-50..
adik2ku sume xsetuju..
derang kata horror je..
sbb umah tu tingkat atas skali..
pastu sangaaaaaat besar..bilik tu bilik ni sana-sini..
dapur bleh masuk dr beberapa pintu..
masuk2 grill depan, dah ada 2 pintu..satu ke umah, satu ke dapur..
bila dapat access ke dapur, orng dah bleh masuk umah aku!!
huuu..takut..
tu blum beranda belakang y terbuka..
pastu siling bukan konkrit.. masa g siap ada 1 lubang terbuka..
ntah2 ada orang sembunyi atas tu..eee..takuuut..
sampai2 keta tanya 'ahli'..
adik aku kata
"xyah laa..bahaya laa..lif dia menakutkan..
ko nak dukung bawak si imaan tu sorang2, klu ada orang tunggu cemana??
..mmg ada adik lagi 2 orang..tp confirm ke ari2 derang akan ikut ko balik??"
pandangan ikhlas y memusnahkan harapan..
tapi aku suka..sbb at least aku tau ada orang risaukan aku
n setidak2nya aku dapat pandangan dr pihak lain..
Mr Asben akur saja..sebab baginya, bukan dia sorang nak duk umah tu..

bila pilihan utama dah rejected, maka misi lain lak muncul..
round..round..round.. sekitar seksyen 7..xde..
masuk seksyen 4..xde..
masuk seksyen 3..pun xde..


mula laa aku nk consider pendapat adik aku..
"drpd amik umah y menakutkan, membahayakan diri sendiri, baik ko stay umah skang..
tambah je laa RM150 bulan2..
xyah pikir pindah..
xyah susah2 pikir nak beli barang2 y xde"
aku pikir ada btulnyaaaa..
aaaargggh! pening kepala..

mm, satu y aku xgtau korang lagi..
dengan naiknya harga umah aku, maka satu parking lot lagi akan diberikan kepada kami..
so, antara alternative y aku nak buat,
iklankan parking space tu..
klu ada orang nak sewa dalam rm150 sebulan, bleh laa tampung!
persoalannya
1) ada orang nak ke..?
2) klu ada pun RM150 ke??ntah2 Rm90 je..jadik aa!
3) klu ada pun, sampai bila..??

skang??tgh konpius..
adakah misi cari y lain lak mesti diteruskan?
ataupun, utk bulan depan, bayar je dulu rm 850..

11 comments:

Nad @ MamaZakwan said...

btul jugak kalu dipikir2 kan balik apa yg adik lea ckpkan tu..

kalu nk pindah, lori bape ratus, barg2 lain yg kt umah tu mana2 kene tukar, kene ganti bape ratus pulak..
dgn kata horror nye lagi..keselamatan tak terjamin..

banding ngan umah skrg ni,
sume dh selesa..

try la iklan kan parking kete tu..

moga dpt keputusan yg menyenangkan hati.. :)

Mama Rayyan said...

pindah rmh ni sebenonye pakai byk duit,upah lori,deposit...mcm2 la.belum kira penat lagi...hu..hu..
Moga dpt rmh yg sesuai.

Fatima Saiful said...

kat mane yg horror tuh lea?nk tau jugak...for 1000sqft rm600, mmg murahla...but, atas sekali??huhu..takottt~

umialya said...

bg akak, dok dlu sini smntara dpt rumh yg sesuai.. cari pelan2..

kalu xpn cuba cari @ beli je umah yg dah siap, drp dok byr sewa bulanan hg RM850/bulan, baik byr pinjmn prumahan yg dah tntunya jadi hak milik kita.

pizet said...

cari la jugak sambil2 mana tau ada lagi sewa tmpt lain...ada masa lg...kalau x kena byr jugakla tambahan 150...agak byk jugak tu...pendapat pz la ni

Anna Da Lady said...

Lea...adik mana ni?no. 2 tu ke? Aku rasa setuju gak dgn idea mu tu..apa kita iklankan jela..jadilah dapat sikit dari tak dpt langsung

CHeeSYaNa said...

apartment mana yg menakutkan tu? Btw, instead of teruskan menyewa kat rumah tu, apa kata try tanyer tuan rumah, dia nak jual tak? Sbb rasanyer if beli, bayar bulan2 pon less than RM850.. and at the end, jadi hak milik kita

Ina Hashim said...

gud luck dalam misi mencari rumah
btw, akak ada tag ...sila ke blog akak ye

Imaan09 said...

makasih ye korang2 semua..
Yang horror tu kt Miro Apartment.. 2 lot apartment pas Bintang seksyen7..(dulu bintang, skang dah Giant)
Parking pas tanya Chong, dia kata pasaran kt cni skang RM80 je pun..tu pun ramai gak y offer parking.
erm.....still kena tambah RM60-70 sebulan..

Kiena said...

Salam, ni off topic skit. Jenguk2 blog ni bile bukak page Misi Mencari Rumah sy tertarik sgt dgn lagu backgroundnye. tp x tahu sape y nyanyi n lagu ape. skrg bile bukak lagunye dh x de.

Imaan09 said...

dear kiena.. i was trying to go to ur page, tp bleh laa dear..emel pun takde.. harap kiena baca komen ni..
tu lagu arab.. penyanyinya fares.. tajuknya ALBI NADAK.. sedapkan..
skang tgh gila korean..nnt klu dah boring2, ingat nak buh lagu tu balik..hehe