CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, December 15, 2010

Update 2 Misi Mencari Umah

Di kala aku dan semua ahli sudah redha..
Di waktu aku sudah nekad nak cari penyewa parking..
N bila kami sudah lega 'xyah pikir pape pasal pindah'..
tiba-tiba pagi semalam..kul8.20pg..aku tgh siap2..
dapat 2 sms dr tuan umah
1) menyatakan pihak TLS (developer) call suh bayar bil air y dah tertangguh 5 BULAN.. setiap satunya lebih kurang rm40..so, jumlah RM180! kena bayar harini jugak..klu x, air aku kena potong! ~aarrrrggghh!

2) tanya weekend ni free x..nak bincang pasal sewa..sbb ada penyewa baru tanya, nak masuk dgn sewa RM1000!!! ~sob..sob.ok..kami pahammm..

selepas sms tu, aku bergegas2.. firstly, kena g Tabung Haji..korek apa patut..
di waktu2 macam ni, apa y ada kan..
makan pun cukup2..
apa lagi klu kena bayar emergency RM200!
memang kena korek..!

alkisah pasal bil air..
siapa y duk apartment tau laa..
bil diberikan oleh developer, bukan SYABAS..
so, tiap bulan bil air smpi kepada tuan umah..
bukan kt aku..
Bila tuan umah gtau aku bil bulan ni sekian2..aku pun g laa bank in kt dia sekian2..
kdg2 ada gak 1-2 bulan dia x gtau..then the next month kumpul laa 1-2bulan punya aku bayar..
Masalah aku, aku xperasan y aku dah lamaaaaa x'diberitahu' pasal bil air!
memang aku xperasan..
Masalah Tuan Umah lak..apasal laaaaaaa xgtau aku!
K, dah dua2 bermasalah..aku mengalah..g laa bayar..

sbb mmg aku pakai kan..aku bayar je laa
bila nak bayar, pihak pengurusan gitau y derang akan potong air jugak klu xbayar abis arini..
aku kata "xpa, aku bayar smua.."
sekali aku tgk, maintenance fee pun tangguh 5 bulan!
RM500..OMG, i am not going to pay for that..
sbb menda tu patut tuan umah y bayar..
then aku call tuan umah, suh dia bayar arini jugak!
otherwise aku y mandi xbasah besok!

dalam masa y sama..mengenangkan masalah y timbul..
dan sms kedua tu..
aku N.E.K.A.D..nak PINDAHHH..!
uisyyyyyy..aku baruuu nak relek2.dh kena pikir plak!
hubungi Chong.. ooo, taukeh y tau segala umah nak sewa, nak jual, nk lelong kt kwsn ni..
(sblm ni pun aku pernah guna khidmat dia, tp xsampai g jumpa dia..)

Last2 dia kata ada satu, RM750..
aku set appointment ngan dia..
terus g view sbb dia ada kunci..

Umah sebijikkk mcm skang..
blok depan aku..
tingkat 2 jugakk!
betul2 depan idung playground (abes laa pasni imaan keje nak turun men je)
Kosong..kosong..kosong...
happaaa pun taraaakk!
ada kipas siling 4bijik (setiap blik + ruang tamu)
ngan sinkiburuk
disebabkan orang xpenah duduk, maka sangat kotor..
macam baru abes renovate je rupanya..
kotor gila..tp xpa, bleh bersihkan..
mlm plak, Mr Asben g diskas lanjut..
N setuju..InsyaALLAH akan berpindah dalam sehari dua ni!
n kepala aku tgh pening nyut3 pikir macam2

Y paling runsing..
umah skang ada build-in wadrobe..besar gila..
ngan kitchen cabinet..
y tu xde..
So, mana aku nak cmpak baju aku y banyak gila..
n pinggan mangkuk + periuk belangan aku y menimbun ?????
nak beli duit lagiiii..
dah tu, beli almari/kabinet..mau 3-4ratus kann.

tp buat bodo je dulu..
skang ni, kemas..kemas..kemas..
pack..pack..n pack..
letihhh..

Huh!!

13 comments:

umialya said...

ermmm, akak baca n3pn rasa semput.. cam2 dugaan, tuan umahpn cari je pelbagai alasan suh kita kuar..

sabar aje le

Mama Rayyan said...

ciannyee...sabar ye.saya pun xde almari baju sbb rmh yg duk skrg ni ada built in closet.klu pindah,sama la nasib kita,kena beli almari baju gk...hu..hu..

LyNn'Azlina said...

kak..sabar yer..ada hikmahnya tu..mujur leh korek2 jugak...

whiteapple said...

Sabar Lea, moga segala yg berlaku ada hikmahnya.:)

pizet said...

sabar2 sementara nak beli almari dengan kitchen kabinet campar le dulu dalam stor simpan lam kotak...nak buat macam mana dah nak kena pindah jugak nasib pindah dekat je

ayu said...

siannya lea...mmm, agree ngan tindakan lea, better la pindah rumah daripada terus stay kat situ... nampak sangat tuan rumah tu nak cari untung kan..agak2 la..ish..emo plak ayu ni..btw, semoga dapat settle prob ni cepat2 ye..bab2 nak letak barang2 dapur n baju2 tu tak pe la..buat sementara waktu, letak je dalam kotak @ dalam beg dulu (kes ayu lagi best, dekat sebulan dua barang2 kitaorg letak dalam plastik hitam je, sementara tunggu org pasang kitchen kabinet n wardrobe...)

CHeeSYaNa said...

Sabar byk2. Baju n pinggan mangkuk tu letak dlm kotak dulu... Nak pakai baru korek

Nrfadlh said...

almari baju mahal kan. lagi kalau yg 3 pintu tu. kalau belum ada bajet simpan dlm kotak je dulu. later baru kemas bebetul. janji pindah kan.

sisanizu said...

sian awak... pd pndangn sy, ade eloknya awk beli rumah terus kalau memang berniat jd warga bangi ni..sebab bg sy membayar sewa rumah sehingga Rm700 tersgt mahal..hu hu..bayngkan dah berapa lama kita tolong setelkan loan rumah tuan rumah tersebut..sekadar pandangan je. maaf kalau sy salah ckp..

~ims~ said...

kita buang bju y ada..hehe..
xpyh beli2..
sng kerja sy nnt..
xpenat m'agkat..
n plg bgus, xpenat ngemas..
kn kak..ngee..
hik3

Fatima Saiful said...

owh kesiannyer, leaa~...part kene p tabung haji korek tuh..aku sungguh memahami!huhuhu....kite serupa!!:(
nway, takper...sabar k.slow2.pasti ade hikmah...semoga lea jgn tensi2 k!

KasehKu said...

Ku rasa da leh konsider beli rumah.
Ku tak rasa UKM akan pindah tempat lain.
lagi pun rumah makin mahal. Makin lambat makin rugi.
klu taknak duduk pun sewakan berbaloi-baloi.

sisanizu said...

awk ni tinggal kat apartment mane kat seksyen 7 tu? rsnya (kalau tak silap) harga apartment situ lam rm130k..kalau boleh beli, buat loan lam 40 tahun,, entah2 bayaran bulanan dlm rm500++ tak (kiraan kasar je)..BLR leh dpt tinggi skang ni,, elok juga beli rumah..pelaburan di masa akn dtg..kalau besok2 nk beli rumah lagi besar,,yg apartment boleh disewakan..dan boleh jadi penyewa rumah yg lebih kejam dr tuan rumah awk sekarang..he he^_^