CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, December 20, 2010

B.A.R.U

klu nk kira Tahun Islam baru saja kita melangkah ke tahun baru
2011 pun bakal menjadi tahun baru jugak xlama lagi..
aku pun dah masuk sem baru 'rasanya'
mode xpasti..
Ya ALLAH, sem terakhir!klu ikut jadual laa
mungkinkah???
aku rasa macam extend je..
arggggggghh..xnak pikir..

Oh..sebenarnya nak cerita..
aku kini di rumah baru!
MasyaALLAH cabaran nak masuk umah baru ni TUHAN je laa y tau!

mmg plan nk masuk (at least pindah barang2 utama) weekend ni jugak (smalam laa)
tetiba si ejen gtau xbleh nak masuk bersihkan umah (y kotor gila ni)
sbbnya tuan umah xbayar mentenen..
so, air dah kena potong!
nak bayar plak kena tunggu isnin!baru ofis nk buka..
tp aku bleh terima lagik..sbbnya mmg xpenah duduk..so, xpe laa xbayar mentenen pun kan..
xpe, y tu korang setel laa nnt!

pastu mula laa calling2 abang y jg pejabat pengurusan..
nk mintak tolong dia bukak paip 2jam je..nak cuci je..
dijadikan cerita, si abang ni g mancing!kt klang..!
ahad pg baru balik!..just imagine..
kul11 ari ahad, kawan2 Mr Asben dah dtg, dah angkut barang, tp smpi koridor je..
sbbnya umah STILL XCUCI lg..
last2 dlm kul 1 gtu baru si abang ni dtg bukakn air..
Si Chong (agent) plak, time nk cuci..
time ni laa orang2 nye demam laa, sakit laa
ikut janji2 manismu pihaknya y akan cuci..
ampeh!!
las2 kami laa y kena cuci..
tp biasalaa umah xpenah duduk..
habuk nye mmg xpenah abis..
mcm kata kak liza "sebulan y pertama ari2 mop n vakum"

statusku pada pg ni :
Masih penat..tp kena berjuang lg kemas barang..
x g ofis lg sbb masih tunggang terbalik..
berus gg pun x jumpa..buku/paper aku xtau kt mana..xjumpa belaka
pg td adik2 aku n Mr Asben aku, adik aku si Zan tulung antar..
Ruhil Imaan pun dah 'dipos' g taska seawal kul 8.10pg..zan gak tulung..
umah lama masih ada 20% barang kecik2(nyampah..sbb xtau status nk lupus ke nak hape..)
pastu umah lama nak kena repair sket mana y boleh, sinki tercabut kena pasang balik..
y tu xpe, aku ada masa smpi 25hb..
n nk kena jumpa X-tuan umah..nk mintak deposit..
jgn laaa ko buat hal lak..

Mcm baru pindah kan..hihi..

dapur..semua srba rendah..kena letak gate laa nampaknya..

barang di sana dan di sini!
umah baru : semua y melibatkan drilling xbuat lg..
baru 20% barang diletakkan di tempat sepatutnya..
barang2 besar (perabot) smua dah duduk di tempat masing2..
dan aku xnak tambah pening kepala..perabot y aku xdak smua dah beli..
dapur, tambah rak/kabinet sket2..bilik, aku beli almari besarrr..
semuanya 'lerettt' huwaaaaaaaaaaaa...

Kepada sahabat bloggers y sgt2 prihatin TERIMA KASIH sgt2 atas sokongan anda..
ya! anda laa tu.. anda y sedang membaca ni!
Memang..memang saya akan beli umah..
Di kawasan ni jugak!
Developer kawasan y ku duduk skang ni adalah TLS..
developer febret..wlupun cayanunalif..
sistem dia sgt besh..n stakat ni, menten!

sblm ni banyaaak umah lelong..
tp skang dah xnampak..
rupanya2 TLS dah xbenarkan umah dilelong bank..
klu jadi, dia akan amik balik.. (mesti laa harga murah..namapun lelong)
then TLS akan repair mana patut smpi jd cm masa baru siap ari tu..
then..jual balik!
masa ni laa y aku tunggu..AKU NAK BELI!

y beshnye, bayar 5k sahaja..then boleh duduk!
beza nye klu beli atas tangan orang/pemilik asal
xperlu pikir s&p segala..
loan bank pun xyah pening..
10% downpayment pon xperlu ( dalam 16-18k jugak)
bayar 5k, bleh duduk, semua TLS uruskan..
then bayar laa bulan2 less than the amount y aku 'bazirkan' sbulan sejak setahun dua ni..
ermm..maknanya, pindah lg dlm masa terdekat????
aku kata : mungkin...
Mr Asben kata : xpe laa..y ni y kekal kut
Adik2 aku y penat tu kata : ohhhh..tidakkkkkkk..!
Ruhil Imaan kata : yesss..(smlm dia laa y paling hepy..duk ajuk gaya orang angkat barang y berat2..pastu dia bebas jln2 kt koridor sbb semua tgh berulang2 alik antar barang g lif..syoknya dia..hpi..lari sana sini..kacau apa rasa nak kacau..)
budak paling hepiiiiiii..
laaaa...tajuk entry ni pasal BARU kan??
k..di rumah baru, aku ada azam baru..
nnt laa aku cerita lagi..byeee..
nk ngemas..ada sapa2 nk tolong?

12 comments:

KasehKu said...

Beb.
Ada rezeki jap lg aku g kacau ko kat umah baru ko.

CHeeSYaNa said...

Selamat Ber'rumah' baru~~~!

~ims~ said...

saya..saya...(sambil agkat tgn)..
mau tolong jgk..
tolong tengok...
ahaha...
upload gmbar bilik sy..
satu2nya ruang y kemas..hehe

Fatima Saiful said...

heheh..selamat mengemas!!

Yaati Nor said...

kat area mn umahnya nie?

Haris Zuhaina said...

chaiyook....
moga rezki kali nih lebih murah....
sebab tu Allah nak jodohkan pindah...

Mama Rayyan said...

selamat masuk rmh baru....

umialya said...

tolong? boleh3

Anna Da Lady said...

lea..chaiyok lea...alhamdulillah, adik2 mu ada kat sini kan?anyway, pasal rumah lelong tu.aku pun memang dok mencari2 jugak umah lelong mcm Kak Han dok buat dulu tu..memang murahkan?patutla dah tak nmpak dah area tu..camtu ye?weh, kalau ada news mcm tu, share2 la ye...hehe..aku pun dok selak2 nak cari umah kat sini jugak..kalau byr d/p 5k je, okla. :)compared to beli atas org

UmmiUmmar said...

Wow..dh pindah..hebatla hampa leh setel dlm masa yg singkat suma bab pasal pindah umah ni...Alhamdulillah la..

~ims~ said...

wui..adres sy tukar p ims43.blogspot

pizet said...

selamat mengemas...pindah rumah memang penat