CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, December 8, 2010

rumah oh rumah

adat tahun baru kah..??
semua nak baru..termasuk harga sewa umah!
huwaaaaaaaaaa..
ini laa y memeningkan kepala aku sekang..
sewa skarang RM 700..
semasa tgh enjoy2 bercuti di kampung, si tuan tanah ku sms
'ingat nak naikkan sewa umah kepada RM850'
dalam ati : why??.. tp xnak pikir dalam2...
sbb malas nak pening kepala..
then cuba mencari rasional..
mmm, mungkin mmg patut..
sbb harga pasaran kt kawasan aku duk tu mmg RM800 ke atas..
it's rare to find RM700..
malah ada y 1300..just imagine!

so, cuba berada di pihak tuan tanah..'xpe laa dia nk nek harga pun'
mungkin dah tiba masanya dia nk kaut sedikit keuntungan..
sbb sebelum ni, ikut perkiraanku, mmg dia xuntung!
sbb umah tu rasanya kena bayar kt bank dlm 680 gtu la..
mentenen..100!
sinking fund, cukai pintu bagai, bagaimana plak??
mmg xuntung..
soooo..soooo..
weekend ni aku nak sms dia..
'ya, kami paham,mmg reasonable akak naikkan sewa..
tapi, rm700 tu dah limit bg kami..
maka, terpaksa laa kami bg notis pindah..'

thennn..thennnnnnnnn, bermula laa misi2 baru y semakin menyesakkan kepala otakku y mmg dah xde RAM nih!
spec :
nak apartment gak..
kurang atau sama RM700..
Selamaat!!(paling penting!)klu bleh nk security guard..
parking kt kawasan tertutup..xkesah laa, tp bukan kt tepi2 jalan..
keluasan sama atau lebih dr y skang , 1045sqft
..sbb aku sentiasaaaa ada banyak tetamu..byk family member
n klu bleh, nk y NOT FURNISHED..
sbb harta karun aku mmg dah penuh umah..
nk kt section 7 gak! sbb senang nk antar-amek imaan g taska

huwaaaaa..mmg bercinta laa bab nk mencari umah ni..
gilaa!
so far ada beberapa y baru nk tengok2..

Keluar dr comfort zone! - itu laa y paling susah..
sbb apa y ada skang mmg sgt2 besh, ideal,aku suka..

ada privacy..duk ngan foreigner (rasanya 75% foreigner!) y xheran orang len..
mentenan developer y gila puas ati..
umah xtinggi sgt, klu lif breakdown pun, bleh guna tangga, xpatah kaki..
1 umah 1 parking, sapa kacau parking org len kena clamp!!
pak4 Guard besh y senyum smpai nampak gg, n angkat tgn bila kami lalu!
kawasan baru, n bersih!
angin kuat..so,jarannggg sgt rasa panas..sejuuk je!
aku sgt suke!

Mr Asben plak berpendapat, umah y kami duduk skang sgt mewah..
lebih dr expectation dia..
banyaaaak sgt y xperlu..n harganya mmg lebih mahal drpd y dia expect awal2 dulu
so skang, tibalaa masanya kami berada di tempat y selayaknya bg kami!

Aku harap dapat laa dengan segera hendaknya..
n bila dah dapat..
kena masuk plak stage nk pindah kan..
urusan agreemen, amik kunci pulang kunci..
deposit sana sini
pack..pack..pack
unpack..unpack..unpack..
movers..lory 1 tan..2 tan?
nak bukak suma y melekat kt dinding
astro - y baru sebulan tu, kna pindah plak..??
bravia + home theatre Mr Asben ku y fragile tu nk kena angkat2 lg..
pikir pun letih, blum pindah lagi..
alahaiiiii..
one more thing..aku kira2 dalam kepala..
everything must get done by the end of this month!

13 comments:

Fatima Saiful said...

wow!!by the end of this month???tak terdaye utk aku pk itu semua..huhuhu~
katne tempat ko cakap tuh lea?aprtment eh??

Nad @ MamaZakwan said...

huhu..sabar le bebanyak..kene lebih tabah lagi sbb takut tak bleh nak terima dr umah yg kita rasa sgt selesa kpd umah yg ikut kemampuan.. (kalu dpt yg seakan2, syok la!)

cari kat area umah kami la, hehe..sewa rm500 =p

KasehKu said...

It's sound scary and unbelieveble je untuk ko dpt sume spec tu.
Anyway.
Tringat lagi kita ber2 g tengok rumah tu bersama2.
Agen tu tanya "Tu mak awak ke?" sambil mulut muncung ke arah ko.
Hahahahaha.

Fizah said...

pindah = penat kuasa berapa entah!!

aku sekarang sedang dalam zon itu..dgn perut yg membesar rasa macam harus pengsan sekejap!! huhu

CHeeSYaNa said...

Jom pindah Intana Ria! bleh Imaan mandi kolam ngan Zarif..hihiih.. Apartment kat seksyen 7 ada intana ria n sepakat indah tu je la kan?

Fadeadsy said...

rumah makin lama makin mahal, sewa rumah pun gitu jugak. mmg pening kalau nak fikir semua tu. sekarang ni kebanyakkan mostly gaji kita2 ni komitmen utk rumah paling tinggi. tapi saya duduk rumah mak. :)

Anna Da Lady said...

Lea..biar betoi naik smpai 150?hmm...susah jugakkan bila mcm tu..ko nak cari apartment jugak ye?

Mama Rayyan said...

byk benda nak kena settlekan tu...pindah rmh mmg tak BEST...hu..hu..

ayu said...

bab pindah rumah mmg pening kan..

whiteapple said...

pindah umah? mmg penat. sabaq k lea. moga jumpa umah yg ang nak:)

Faiz said...

laaa.. x dan pi umah!! hahaha..

UmmiUmmar said...

xpa lea..step by step..one by one..insyaallah bleh settle suma tuh k!

semut-terbersin said...

fuhh mmg express! nak kene semua benda tuh dalam masa sebulan? uish sempat ke?semoga berjaye! chaiyo!