CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, June 11, 2013

Tawau Trip

mintak mahap ler..
ada yang tunggu entry ini rupanya..
ingat kut teaser aritu dah cukup..hehe.

selain memenuhi kehendak kawan2 yang tunggu entry ni
aku tulis sebagai promosi bumi kelahiran aku jugak..
mana tau ada yang memang nak ke Tawau..
atau pas baca entry ni terus intai2 tiket ke Tawau..hehe..

ok.. buat macam travelog pun xreti..
aku singkatkan aje laa ek..
 ********

kepada yang dari luar tawau.. 
sila naik flight turun kt Tawau.
daripada airport Tawau, memerlukan perjalanan 1 jam 15 minit gitu untuk sampai ke Semporna..
biasanya, kena book awal laa kenderaan yang nak bawak pelancong tu..
dan biasanya, kalau amik pakej, harga dah termasuk amik/hantar dari/ke airport.. 

macam aku, nek keta dari umah je laa.. huhuu..

sampai bandar semporna.. ada banyak tarikannya..
yang paling polular.. Floating.
ni ada beberapa gambar Floating ni..

sorry..lense y bawak masa ni, utk amik gambar dekat aje..
tp floating ni macam jejambat atas air..
more to viewing je aktiviti yang bleh buat kt cni..

tp cantik..
ni hotel yang bleh tdo.. nampak x jejambat antara bilik2 hotel tu..
itu laa floating

 ni sepupu encem saya.. di sepanjang jejambat
 yes..welcome..
kerang gergasi y bleh buat sinki..
 
kalau g ke hujung, ada kawasan yang bleh bayar rm2 utk tgk lebih cantik..
aku x g pun..
 selain hotel Dragon Inn tu, ada jugak restoran..
bleh g pilih ikan kt sangkar besar.. n suh dia masak..

tarikan utama semporna ni..
air jernih sangat..
tgk bawah memang cantik..

okeh..

aku check in kt hotel SeaFest..
semporna ada banyak resort2..
y kt atas air/pulau laagi banyak..
tp y kat  main land very limited..

paling hebat pun, SeaFest ni je..
rate sekitar RM100-150 gtu..
n mahal sikit utk sea/village view..
rasanya 3 bintang gitu laa rating dia.
bleh check Agoda.com juga utk rate dan lebih banyak view..

biasanya, dr airport, terus nek boat,
n bleh tdo di resort2 yang anda suka, ikut pakej..

tp kami xnak tdo kt pulau..
nk balik hari je..
 Papa dan Nouri kt luar hotel

 receptionist kt lobi

 aku y tengah tunggu

ni kt dlm bilik hotel.. biasa je laa, tp hotel ni persinggahan je..
sebab esok pagi2 nk nek bot ke pulau/resort..

OK..next..
Singamata resort
xpasal2 glemer resort ni masuk cni.. hehe
harga dan maklumat lanjut tgk cni la..

macam kami..
hanya merangkumi : 
Speed Boat ke resort + lunch buffet + tea break + Speed boat balik ke tanah besar
RM 80 / person..
ada dua pilihan..
8pg - 4 ptg ATAU 11 pagi - 4ptg..
kami malas nk bangun awal.. n xnak lama2 kt sana..
so pilih yang kul 11..

pejabat Singamata resort ni, sebelah Sea Fest Hotel..
so, pas booking, bayar n sign segala surat..
kul 1030pg dah kumpul kt ofis dia..

ooops.. RM80/head.. Nouri budak kecik kira cemana..??
minta mahap.. PUN DIKIRA rm80..

dr ofis dia.. menapak g pelabuhan belakang ofis je.. hehe

Semporna bandar perikanan/pelancongan air..
so, memang mana2 tgk air je laa.. n pelabuhan merata2..

panjat boat bagai.. hanya kami (aku sekeluarga + mak sedara sekeluarga + mak sedara sorg lagi)
.. dan ada 2 pelancong lain skali dlm boat ..
kami bawak barang sikit je..
nk duduk relek2 je 5jam kt sana kan..
kira x plan apa nak buat lagi.. haha..boleh gtu..

singamata dekat sangat dengan main land..
so, speedboat (really speedy okay!!) amik masa dlm 5 minit dah sampai..

sampai sana..
ada sekumpulan pekerja resort y memang duk ctu welcoming kami..
pastu naik laa kt resort tengah2 laut tu..
BUAT LAA APA NAK BUAT
resortnya besar..
ada port2 nak lepak..
disebabkan kami x tempah bilik.. kami amik 1 pondok letak barang2 n santai
kul 12 loceng bunyi, g lunch..

sebelum lunch ni aktiviti kami
 saujana mata memandang tanah besar
 pelancong yang tak asing lagi..bersama anak beliau y tgh isap jari

 dia memang encem.. tp bleh fokus pemandangan kt belakang.. tantek kan..

 yang gemuk baju biru itu aku laa..
 sejernih itu..!!! dan ikan di dalam tu sebesar Nouri pun ada.. jinak.. jgn risau, x kejar korang pun klu g dekat2

 dia dan kawan baiknya.. rendam2 kaki sambil tgk ikan..

 semangat..
 another wing.. besar jugak resortnya..
 "kami anak Sabah"..kata si Bangi..
 si encem ni lagiik..
 papa dan anaknya.. first time katanya.. padahal aku pun sama.. cuma aku kurang jakun
 
Okeh..
memikirkan apa nak buat.. boring nih ada 4 jam lagik..
kami NEKAD..nak snorkling..
hahaha..
sebab teruja tengok keindahan air laut biru kt bawah tiang2 resort tu..

pas makan je..
g kt tempat sewa peralatan..
Gogle + menda snorkling tu.. RM10/set
Baju renang RM10/set..
so, yang nekad2 tu, rm20 dah bleh beraktiviti..

klu nk diving (kna ada lesen ye kawan2..) sewa tong gas bagai RM50..
kami x diving ler.. snorkling pun tatau nasib jap lagi weihh

pas pilih saiz baju sesuai.. pakai kt toilet..
bleh laa pilih mana2 tangga.. turun laa kt laut mana2 celah kt resort tu
mula amik y x dalam..
kira klu aku y 'tinggi' ni berenang, ada 2-3 ketika, aku bleh jejak dasar laut dengan air takat dagu dah
tp kebanyakan kawasan memang lebih dalam dr itu..
tengah laut kot kan..
 
belakang resort, dia x bg, sbb diver je g ctu..
memang dalam betul kot..

ok..sesungguhnya AKU XBERAPA PANDAI BERENANG..
hahahaha..
aku boleh berenang dan terapung..
tetapi di swimming pool..
bezanya kt cni..
AIRNYA MASIN dowhhh!
klu terminum/tersedut, pedih gila rasanya..
hahaha, dah nama laut.. cisss..


so, memang aku guna sepenuhnya alat snorkling tu.. dan pelampungan..
uhuuu..x feeling..

k, layan gambar dulu..

 
 pakcik baju merah tu, guna je perkhidmatannya bila rasa perlu guna
nak suh ajar..
nak tanya apa2..
dan beliau sentiasa standby..
kira guard laa..

aku ni asal cni jugak..
tp serius satu perkataan y menggambarkan perasaan masa ni : HEAVEN!
rasa xnak naik ke darat..

 pemandangan dalam air tu klu tgk tru gogle, MASYALLAH cantiiiik..
tapak sulaiman ada merata2..

 budak2 ni takut, sebab luas sangat..
dan beza ngan swimming pool..hehe

 mula2 dkat je dengan tangga..
lama2 g laa jauh sket..

sampai hujung nuuun..

pastu, g sebelah lain lak.. lebih dalam.. ada karang2 laut..
ada NEMO!!!
ada ikan nyoknyok n siakap sebesar Nouri!!
ada ikan warna-warni..
i've told u before.. HEAVEN!

n kawan2..
ini baru Singamata.. belum Sipadan/Mabul.. ; )

(asalnya plan nk ke Mabul..
tp ada ura2 peristiwa Tandou xsetel lg..
so, g y dekat2 je sudahhh..
jangan asalnya nk g cuti, end up jd tawanan perang..kihkih..
tp sebenarnya ok je.. xde pape pun..
kami just berhati2..)

ok, ini kawasan y dalam sikit tu..
time ni semua dah naik sheikh.. xnak naik ke darat n xde sapa dah amik gambar
Mr Asben asek nk kna cubit sbb duk menyatakan penyesalan xbeli Experia Go sblm datang
gila kayo nk beli semata2 nk snorkling..
Hp tu katanya bleh amik gambar dlm air.. caittt..

 xclear.. karang2 laut

setelah xpuas lagi..haha
akhirnya kna naik darat gak..
kang kna tinggal bot baru tau..





Okeh..
apa yang lebih HEAVEN..?

1) masa aku nak start snorkling, Nouri terlena..
agaknya dah tiba waktu dia tdo.. dan memang angin sgt sepoi bahasa kaan..
kemudian.. makcik aku kata "korang g laa.. aku xpe, bila2 bleh dtg cni"
ahaiii.. offer nk babysit Nouri lak, lalu ibu dan bapanya buat mcm xde anak..
dah nak naik, pas snorkling br bangun budak kecik ni


2) cuaca pada hari itu, mendung tp xmcm nak hujan pun..
so, xpanas.. jadinya sangat beshh

3) disebabkan aku jarang2 balik kampung.. percutian kali ini fully sponsored by ini Uncle encem..

husband makcik aku..
ku harap beliau membaca entry ini.. : )
semoga ALLAH murahkan dan luaskan rezeki beliau.. seluas lautan semporna tu.. hehe
Many thanks for the sponsorship..
rasanya jimba2 + belasah seafood 4-5x semua habis 2k jugak.. 
MANY THANKS AGAIN

bergambar sebelum balik..

next time datang.. kita buat ni plak..
insyaALLAH..



9 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

alaaaa best nyer!!!!

Nad MamaZN said...

Bestnye leaaaaa...!!!!!
Teruja giler kot!

mama ila said...

dulu masa pergi just gi mabul island..x pergi ke Singamata...mmg nampak lagi heaven kat sini berbanding mabul

Sidratul Muntaha said...

terbaeklah
good entry
sambung blik baca nnti
byk info berguna klu nk pergi ke sana nnti

ch@ said...

tiba2 terasa fresh dgn entry Lea ni. segarrrr... suasananya saaangat cantik.

EllyEllies said...

mau pigi..kl-tawau skrang 89 je..airasia offer..hee

nurbijen said...

best nyer... nak pergi jugak.... kena bookmark siap2 ni.. hihihi

ayu said...

Seronoknya lea!!! Rasa mcm nak pergi jugakla

Jue a.k.a Ibu 2F said...

serius cantik...bila nak sampai kat sini