CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, June 7, 2013

Hospital Annur @1pagi..???

Kisahnya Nouri demam sejak rabu..
Suam kuku..
Rabu ku standby ubat dmam dlm beg taska..
Bila panas ku minta kakak taska bg ubat

Khamis aku lupa letak ubat
So, aku berkejar balik amik dia kt taska bila kakak taska sms
40.8 deg...??? Drive macam Fast&Furious6 laaa aku

Bawa g klinik biasa dkat umah sbb pas 1ptg paeds clinic annur dah tutup..
Aku just nak check 1-2 menda je..

Lung ok.. Clear
Msuk ubat bontot..
Ulser xde, ruam nak chicken pox pun xde..

Doc kata TONSIL bengkak..

Bg antibiotik..

Balik umah pastu sihat walafiat kejar-kejaran ngan kak Ruhil
Kul 6 petang bg PCM.. N next kul 12 laa kan

Anak aku ni bila demam, kaki n tangan macam AIS!!
Tu y aku pelik...
Ada terpikir menda 'lain'..
Tp aku nak cari penyelesaian biasa dulu..
Ku doc xdapat cari masalah n solve baru aku nak g check kt 'pakar menda halus'

Mlm kul 12tghmalam Mr Asben balik kerja shif ptg..
Nouri bangun maybe dengar suara bapak dia

Aku buat susu n masukkan antibiotik+PCM dalam susu..
Dia refuse..

Tetiba badan dia mcm nak biru..
Bibir pun dah tukar warna biru..
Kulit dia macam ada bulatan2 ungu sebesar syiling 5sen seluruh badan..
Aku dah cemas..

Kaki tangan dia mcm ais..
kepala start nak panas (sbb ubat br nak mkn n dia refuse plak tu)

Jam menunjukkan 1245pagi!!

Dia menggigil dan keraskan badan, luruskan kaki..
Aku ingat dah kejang.. Panggil2 dia, dia jawab lg..
Dia gigil smbil letak tangan dalam baju n pegang leher dia..
Mencari sumber haba agaknya..
Tp badan suam je, xpanas gering pun

Aku terus bangun, tukar baju dlm 1minit..
N terus g keta..

Dlm keta aku cuba buat dia jaga..
Dia respon semuanya.. Tp masih gigil..

Sampai Annur.. Hanya kami je pesakit masa tu..

Doc bg ubat bontot, n terangkan apa y terjadi..
Explaination dia memang aku puas ati..
Aku mintak dia sahkan.. Betul ke tonsil, sbb awalnya aku g klinik biasa je..
X salah mintak second opinion kan..

Yesss.. Tonsil..sangat bengkak..sangat merah katanya..

Sedikit penerangan doc..
1) normal badan jadi kebiruan bila suhu on the way nak naik setinggi 40deg..
2) biasanya kanak2 memang demam suhu tinggi tp kaki tangan mcm ais
3) klu jadi lg, on antibiotik n first day standby PCM every 4 hour.  Ari kedua-ketiga antibitik dah start working, jarakkan waktu pcm 6-8jam sehari..

Ok.. Mujur xde pape..
Aku dah nak nanges peluk2 nouri smlm..

Nak jugak selit gambar..

Ni amik pagi hari masa adik aku nk akad nikah..
Dua ketul anugerah Allah ni.. Sangat indah

13 comments:

Anonymous said...

ish..terkejut aku...moga kedua-dua nya sihat hendaknya..jangan buat ibu risau2 lagik ye...KAM

Kakizan Omar said...

Bila anak2 demam atau sakit.. ibu yang huru hara kelam kabut dan runsing mungsing... :)

*azni* said...

sis,sy pernah mengalami situasi di mana badan anak sy jadi biru dan ada bulatan purple pecah2 kat bdn dia..kaki tgn sejuk dan biru jugak..cemas tak pyh ckp la..bila bwk hospital,doktor cakap tonsil bengkak..pastu kena amik neb jgk sebab kahak byk..

bila anak sakit camni mak la yg paling tak senang duduk..

:: Mrs.Eady :: said...

menakutkan..

Fizah said...

sama ngn bebudak ni..klu demam, sejukk kaki tangan...cuak ibu

Nad MamaZN said...

So skrg cemane? Dh beransur sehat?
Harap2 nya gitu la ye..

ayahmamilisa said...

perkara paling takut and susah hati bagi ibu bila anak sakit kan..insha Allah everything gonna be fine..:)

ch@ said...

aduiii, sungguh mendebarkan. tak terbayang kita ni camana, dgn abi yg selalu tidak ada. ngn adli, ngn auni. owh! harap semuanya berjalan dgn baik dan kembali sihat.

aThidEaN said...

aduhai risaunya dgr nouri bertukar jadi biru siap ada lebam2 purple tu.
ya allah tak sanggup bayangkan.
alhamdulillah syukur takde apa2..
risau saya budak2 demam
ilyaas pon kejap2 demam.
aduhai...

nurbijen said...

Kalau sejuk kaki tangan tu, ibu kena lagi berhati-hati sebab panas dalam especially jika tonsil bengkak... mmg ubat kena on selalu hingga suhu turun...
Alhamdulillah, semuanya terkawal... moga nouri cepat baik

UmmiUmmarMuaz said...

Cepat sembuh nouri sayang. Serius cemas baca entry ni... Be strong ibu!

Jue a.k.a Ibu 2F said...

info yang baik..tapi kalau jue pun mahu gelabah

Fatima Saiful said...

huish...part ank jadi biru aku pon panik!!!tp mmg kalo budak2 demam tgn kaki akan sejuk mcm ais. tp ank2 aku, yg paling panas tang tulang blakang. so kalo nk tau die demam ke tidak check tulang blakang. biase kalo kat rase pale suam2 gitu je. tp bila amek suhu 39.7!!so...just beware..good job ibu drive walau pukul 1pagi!!!