CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, November 22, 2011

Duit ohh duit..

..dimana ko duit..??


semalam aku bz ke sana sinun setelkan kes Savy ku..
eh..my Arwah Savy.. sedihnya..
Case CLOSED!
berakhir segalanya..
insuran dah lama bagi itu lump sum money..rm 20K..
sbb total lost..
ada lagi baki beberapa ribu riban.. untuk di bayar..

tanya bank kali pertama xde limit masa katanya..
maka kami juga melengah2kan pembayaran..
sekali dtg pulak surat lawyer suruh bayar segera..
apppaa daa..

aku n Mr Asben 10-20x berkira2..apa mau bikin..
cuba utk buat loan..
intai 6-7 bank, interest tinggi sgt tidak mewajarkan aku pergi kepada pilihan itu..
bunyinya macam tidak bijak klu pinjam..
sbb jumlah nk pinjam sikit saja..
dan hutang lain (terutama kad kredit) masih on..

akhirnya, kami buat keputusan..
kuarkan apa yang ada..apa yang boleh..
short sikit2 lagi.. pinjam sikit duit ims dan ruhil..
SETEL..
2-3 bulan akan datang, kena tahan sikit lagi..
sbb y sepatutnya jd 'simpanan' akan disalur kepada pemiutang tadi..
ok laa tu..at least pemiutang2 ni x kenakan interest sikit pun.. 
itu y penting..!

ok.. setel savy..
duit simpanan licin licau..
but peace in mind!
Mr asben pun dah clear nama laa..xde hutang apa2 lg..
avanza skang atas nama aku..
n kamu Puan Lea..sudah2 laa berkabung atas kehilangan savy 
tutup kes..!!

berkira2.. 
banyak lagi menunggu dihadapan..
BUKAN DUIT BANYAK.. MENDA NK BAYAR Y BANYAK..
hujung2 taun ni, banyak sale sana sini..
waktu y baik utk beli barang baby..
tp aku masih xberapa nk bernafsu nk bershopping..
dn mungkin jugak sedikit sebanyak sbb duit xberapa nk ada..
kredit card.. masih banyak lg limitnya klu nk guna..ha..ha..haa..
tapi aku dh muak bayar itu 2-3kad..
ikut ati nk frozenkan dlm peti ais..
xpakai dah dan hanya bayar sj bulan2 abeskan cepat2..
 
hujung bulan januari avanza major servis..
RM300-400 gak tu..

hujung bulan 2 aku nk bersalin..
y ni..abes normal pun, RM2k gak laa kan..
huhuu..nk hospital lama tu..
n nak gynea tu jugaaakk..
mengada kah?? klu g HUKM ke Serdang ke.. aku rasa RM20 je kut..haha

masalah perjawatan aku.. ohooo..sudah malas nk diukngkit lagi..
biarla..tunggu dan ikut saja apa keputusan y di atas2 itu..
tp buat 1-2bulan ni bergantung kepada Mr Asben..

mari kita cerita y besh2 pulak..

alhamdulillah.. 
bulan lepas Mr Asben dapat bonus dgn rate y tidak disangka2..
ohooo.. Mr Asben ku y bekerja dgn 'Japanese Style' nye
mungkin ada kewajaran di situ..
apapun rezeki dari ALLAH..

itu mungkin one-off..
tp beliau dinaikkan pangkat jugak..
maka rate gaji baru..
ini lebih suka aku katakan rezeki baby..

dalam kesesakan.. TUHAN tetap turunkan apa y dijanjikan dan ditentukan..
syukur..
sekalipun hilang itu dan ini..
aku tetap memandang RAHMAT KESIHATAN sebagai hadiah terindah dari TUHAN!
biarla kami susah.. biarla tiada wang berjuta..

mengimbau kembali gambar2 bertarikh 16-20 Julai 2010..
sungguh terasa peritnya perasaan sehingga saat ini..
 biarla ditarik nikmat yang lain.. 
asal tidak berulang begitu lagi..
asal 2 jantung hati ini sihat sejahtera..
 plus 1 lagi y sgt cargas dlm rahimku ketika ini..
plus harta2 ku yang tidak ternilai dalam gambar ni..
bila kami sekeluarga sihat sejahtera..

Syukur.. peace in mind..
mudah2an kekal berpanjangan..!
aminnnnn!

10 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

amin....

Cik Muda Sae said...

amin....
lain yang ditarik...
Yang lebih baik yang diberikannya kan...
Yang penting sentiasa bersyukur padanya...

Alhamdulillah!

littlehumblelynn said...

Lea

kenapa pakai kad byk2..buat BT lagi 2 kad dan pool pd satu kad..biar manage sikit credit flow tuh..

apapun ujian Allah mmg x kan berenti melainkan kita sabar & redha..ingat ALLAH menguji dibawah kemampuan kita

ini kata azimat yg kak lin pegang smp bila2..

smg tabah hdknya..

take care dear

umialya said...

aminnnnnnnnn

Idah said...

Semuanya cubaan hidup...lalui dengan tabah....kalau kita rasa hidup kita susah...ada lg orang lain diluar sana yg lebih susah dr kita..

akma said...

aminn...

16-20 Julai 2010 tu kenapa???

Yaati Nor said...

saya dah serik nak bsalin swasta..kena potong gaji 5k sampai skrg tak abis lagi..ingat next baby nie nak bsalin hukm ke putrajaya ke..mana2 la janji goverment.saya company tanggung pun ada limit.

pizet said...

rezeki anak2 tu memang dah ditentukan..pz percaya jugak yang tu even masa ada anak duit cukup2 tapi still keperluan anak tetap sentiasa cukup...syukur ya Allah

noorulhawa said...

Setuju dgn Lea, kesihatan adalah nikmat paling bernilai.. dan of course family.. Lea, kalau bayar minimum charge tuk credit card, kita akan end up bayar interest yg banyak. k hawa suggest, kalau lea ada duit lebih nanti, cuba bayar lebih byk dari minimum charge so that habis cepat. k hawa dah stop pakai credit card sejak 4 tahun lalu. kalau pakai pun for convenience, tuk beli barang2 yg mahal so tak perlu bawa cash byk2 dlm wallet tapi k hawa akan setelkan payment sebelum bank charge apa2 interest. tak suka berhutang sebenarnya, n tak nak terjebak dlm riba'. Just my two cents :) Harap Lea tabah harungi hari2 mendatang & moga dilimpahi rezeki yg berkat & BANYAK.. amin

Imaan09 said...

Idah : tq for dropping by... ya betul tu.. kita ni xde laa susah mana..

akma : warded due to bronciolitis.. kena tahan ward..kena neb..kena suction..imaan masa tu xsetahun pun lagi..hati ibu laa y paling sedih..

Yaati Nor : potong gaji??dasyat tu..tu aa, dah tau cmana rasa bersalin, klu y kedua ni susah sket pun ok je sepatutnya kan..

pizet : true~~