CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, November 14, 2011

cerita Kucil..

aku : klu nak chinn gtau ibu ye nak..cakap cemana??
ruhil : "ibuu..nk chinn"
aku : ok..pandai anak ibu!

aku : nk chinn, nk yakk gtau ibu ek.. ruhil dah besar, xbleh chinnn dalaaamm..
ruhil : ...shuluaaa..
aku : pandaiiii!!!

dan dialog itu berulang 40-50x sehari..
uwaaaaaaaaa..xlarat nk ulang!

tp sama saja.. mungkin perlu sabar lagik..
ari pertama, 2x terkucil.. pastu 1x berak sejurus selepas pasang diapers nk g taska..
berjaya selamat 1x.. sbb yakk nye agak keras, jd lambat nk turun kut!
y lain 2-3x berjaya sebab by time, bukan by demand..which is masih xberapa betul

2 tahun, awal sangat kah??
TIDAK.. yang penting boleh cakap..'ibu..nk chinn..nk yaak'

tujuan training??
nk latih anak kawal kencing berak..
maknanya, dia bleh tahan dari start gtau smpi duduk atas mangkuk jamban
itu je.. klu dia bleh buat y tu..maka berjaya lah!
dan maka..xperlu pakai diapers laa..

bukti boleh??
ada je y dah berjaya..
tp tidak dinafikan, perlu KESABARAN!

dah buat weekend lepas kt umah..
dan dah mula secara rasmi kt taska arini..
1 mgu y pertama ni mungkin x bleh nk expect tinggi2..
buat sekali ngan ni-yel dan ja-ip
3 org sekali harung.. kakak pengasuh pun kena tambah 3x kesabaran laa!
fengsannnnnn..!

aku lebih kepada kesian kt kakak2 tu..
bab suap makan, mandi, susu dah mmg kewajiban..
tp kerelaan nk cuci kencing berak anak aku.. salute spring la!
Moga TUHAN membalasnya..
amiiin!

6 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

ok tang kesaBARAN tu yg tak tahan tu :)

Fitri Senin said...

Bgs la awl fit pn xtrain lg

akma said...

neli dah lepas berak or kencin baru cakap. tak selesa la tu. tak train pun neli lagi. mama nye malasssssssssss. hiks!

pizet said...

syauqi klau bawak masuk blik air trus nak mandi...camno tu..huhu

semut-terbersin said...

alaaa bezznye!! kitorang arituh try potty train aariz, tapi tak berjaya! 4 kali dia kater nak berak..letakkan atas toilet bowl, tak jadi dia berak! trus terbantut dia nak berak! malam tu berak keras! sian dia..camane ni? dia ok, pandai ckp..tp tak reti nak membuang bila dah atas toilet bowl..halaaaa..nak buat jugak! nanti share eh cara2 u potty train ruhil..thanks!

nur izzati said...

uwil da strt toilet training.. gud luck uwil..!! lau tercicir 2 biasa la.. awl 2 lg nie.. kesabaran 2 mmg pnting..!!