CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, November 29, 2011

..AFC..

..dan yang sewaktu dengannya..
AFC – Asian Food Channel..
Dan jugak Food Network Asia..
Dua channel masak memasak  di Asteruk..
Sangat besh..klu suh layan sepanjang hari pun tapa..

Teruja tgk kecekapan mereka..
Peralatan y digunakan..
Bila bukak peti ais atau kabinet, mak aiiiii..bahan2 memasak dia..
Yang xkenal n xpenah nampak pun ada kan..
Cheese berjenis2..dan segala mak nenek..huhu

Siapa suka tgk channel masak2 ni??
Chef2 terkenal..
Ina garten, giada, contessa, rachael ray, nigella, anna olson
jamie, bobby flay..
Ye, bukan chef pompuan je y besh..
Chef lelaki pun, memasak dgn penuh menarik skali!
Rancangan y besh utk ditonton..
Boys meet grill..
Throwdown..
Best thing I ever ate
Unique eats
Unwrapped (ini bukan tukang masak je suka..engineer pun bleh layan ni!)
River cottage apa ntah..
Wahhhhhhhhh.. bes.. tetiba rasa lapar..

Persoalannya.. 

1)      adakah rancangan Materchef Malaysia y tgh hot skang ni bisa menyaingi mereka??
Aku bertanya dr sudut teknik rakaman, alatan y digunakan, sudut kamera, professionalisme juri dalam menegur, memberi pandangan dan membuktikan kematangan sebagai chef pro!..sila tgk sendiri..dan sila judge!
2)      kenapa laa y derang masak2 tu susah nk dapat kt mesia..?
makanan..produk y digunakan.. mereka banyak guna bahan2 sihat kan.. meal derang sgt menarik.. malaysia dah biasa y heavy2..nasik n lauk y bersantan, berempah.. tp omputeh ni suka y berasaskan roti, kentang, cheese, sayur dan buah..mcm sihat je..pastu freshhhh gila! Mungkin faktor iklim sejuk kut..

3)      halalan toyyiban..
bab ni, memang susah laa klu nk tiru mereka.. aku pun, masih ada iman dan mampu membezakan y baik dan xbaik.. hidang laa camana sedap, menarik dan kreatif pun.. klu dah melibatkan ‘Bab1’ huuuu..tetap rasa nak muntah.. masalahnya, mmg mereka treat pork tu mcm sgt besh kan..huhaha..klu ari2 tgk, xpayah gtau pork x pork.. tgk rupa pun kenal dah..haha

4)      basuh pinggan..
sapa suri rumah.. tau laa..seksa nk masak, dan lepas tu nak setel pinggan masngkuk periuk belanga y dah pakai tu.. klu nk tiru chef2 AFC tu masak, bleh je..tp dlm ati aku selalu cakap..’ko bes laa.. xyah cuci pastu..’ kehkehkeh..! betol ape..

Apa pun.. dua2 channel ni mmg bes dan bleh belajar mcm2..
teknik..amalan2 y bes kt dapur..
dan ada juga resepi dikeluarkan semula di website mereka..
bila tgk sgt menyelerakan, aku ngan Cik Ims mula laa..
aritu sempat buat pie..tgk cni!
Huhh..licin..mmg sedap!

5 comments:

littlehumblelynn said...

suka jugak tgk..tp suka bab g review makan tuh...

boleh menekun x yah wat keja lain kalo ngadap AFC nih..heheheh

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

kita pun suka layan jugak..
masterchef malaysia pun layan tapi rasanya banyak kelemahan lagi terutama komen juri...

Myra Jay said...

Penah sekali tgk citer masakan asian nieh, tapi sekarang dok layan masterchef la..

suka tengok diorang menghias dan memasak :-0

Salina@IbuAqil said...

x merasa nak nengok Master Chef ni dear.. Slalu berebut ngan si Aqil x pun apoknya.. ;D

Haris Zuhaina said...

A'ar lah.. lagi 1 klu tgl TLC... man v.Food... mmg terliur n hebat2....